Η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Μεσολογγίου

messolonghicentralplace1

Πάνος Παπαδόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος Ι.Π. Μεσολογγίου – «Συμμαχία για το μέλλον»:

30-8-2022

Επανερχόμαστε στο έργο αποπεράτωσης της κεντρικής πλατείας που κατά τα φαινόμενα θυμίζει

πλέον γεφύρι της Άρτας χωρίς τελειωμό… Το αισθητικό αποτέλεσμα αμφίβολο. Ως προς την αρχική μελέτη και την πρόοδο εργασιών του έργου έχουμε τα εξής:

1. Ο ανάδοχος του έργου ζήτησε εκ νέου διακοπή εργασιών, παρότι σύμφωνα με τα λεγόμενα στο Δήμο, η πληρωμή του γίνεται απρόσκοπτα. Γιατί άραγε;

2. Το σιντριβάνι που είναι να τοποθετηθεί δεν υπάρχει ως αναγκαία πίστωση στη μελέτη δημοπράτησης!

3. Οι ξύλινες πέργκολες – τις οποίες η δημοτική αρχή – υποσχέθηκε στους καταστηματάρχες πέριξ της πλατείας, στη μελέτη είναι 7m3 αντί των απαιτούμενων 32m3! Δηλαδή αντί για έξι (6) έχει προβλεφθεί μία (1)!

4. Τα φωτιστικά που είναι προς τοποθέτηση έχουν κοστολογηθεί μόνο εξακόσια (600,00) ευρώ το ένα!

5. Η πίστωση για φυτεύσεις είναι ελάχιστη που παραπέμπει σε τιμές της προηγούμενης πενταετίας.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις και εξαιτίας της αρχικής αστοχίας των προβλεπόμενων στη δημοπράτηση εργασιών, απαιτείται συμπληρωματική σύμβαση με τον ανάδοχο της τάξεως των 150.000 ευρώ!

Με βάση τα παραπάνω όλα παραπέμπουν σε συμπληρωματική επιβάρυνση του έργου από χρήματα των δημοτών και σε νεφελώδη προοπτική παράδοσής του, εξαιτίας των κακών χειρισμών της δημοτικής αρχής και με αμφίβολο αισθητικό αποτέλεσμα. Μια ματιά σε περιοχές που κατασκευάστηκαν (Αγρίνιο) ή κατασκευάζονται αντίστοιχες πλατείες (Μύτικας) θα μας κάνει να εξάγουμε τα απαραίτητα συμπεράσματα.

Τέλος να επισημάνουμε ότι ο ανάδοχος της κεντρικής πλατείας είναι ο ίδιος με τον ανάδοχο στο θεατράκι του λιμανιού, με ό,τι συνειρμούς σκέψης αυτό μπορεί να δημιουργήσει, αναφορικά με την παράδοση – όταν και όποτε – του έργου…

Ας δώσει μια απάντηση επιτέλους η δημοτική αρχή. Αναμένουμε με ενδιαφέρον. Ούτως ή άλλως η συμπληρωματική σύμβαση δείχνει μονόδρομος…


Πάνος Παπαδόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος Ι.Π. Μεσολογγίου – «Συμμαχία για το μέλλον»:

21-6-2022

Με την υπ’ αριθ. 240/2022 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής χορηγείται δεύτερη παράταση «προθεσμία περάτωσης του έργου αποπεράτωσης κεντρικής πλατείας στο Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου» μέχρι 31/8/2022.
Από τη σχετική απόφαση προκύπτουν τα εξής αξιοσημείωτα:

– Η καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου ήταν η 20/5/2022.
– Στις 18/4/2022 ο ανάδοχος υπέβαλε την σχετική αίτηση παράτασης, που εκτιμάται ότι το έργο θα ολοκληρωθεί σε πέντε (5) μήνες.
– Οι εργασίες είχαν διακοπεί από 14/4/2022 μέχρι 5/5/2022.
– Η υπηρεσία θα συντάξει τον δεύτερο Ανακεφαλαιωτικό Πίνακα Έργων, ο οποίος θα περιλαμβάνει και συμπληρωματική σύμβαση με τον εργολάβο!

Εύλογα τα ερωτήματα προς τη δημοτική αρχή:
1. Γιατί αποκρύψατε τι ακριβώς συμβαίνει στο έργο και τι περιλαμβάνει η συγκεκριμένη εργολαβία;
2. Υπάρχει περίπτωση να τελειώσει η κεντρική πλατεία στις 31/8/2022;
3. Έχουν σταλεί χρήματα από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για το έργο, μέχρι σήμερα και πόσα;
4. Σε τι ποσό θα ανέρχεται η συμπληρωματική σύμβαση και τι ακριβώς θα περιλαμβάνει;

Με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός της σύμβασης είναι 359.000 ευρώ με ΦΠΑ, πόσο θα κοστίσει το “μαλλί” στους δημότες με την απαράδεκτη καρικατούρα ανακατασκευής που πραγματοποιείται; 500-600 χιλιάδες ευρώ;

Απαντήστε χωρίς υπεκφυγές και τεκμηριωμένα ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.

Και βέβαια, ως προς το αισθητικό αποτέλεσμα της παρέμβασης, σας παραπέμπουμε σε αυτό που λέει ο απλός λαός… «χωριό που φαίνεται, κολαούζο δε θέλει…».


Δημοτική παράταξη Ι.Π. Μεσολογγίου ‘Δήμος για τα παιδιά μας’:

13-1-2022

Με έκπληξη διαβάσαμε πως ξεκινά η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Για την πληρέστερη ενημέρωση των δημοτών υπενθυμίζουμε πως η σύμβαση του έργου έχει υπογραφεί από το καλοκαίρι του 2021, δηλαδή προ επταμήνου περίπου, ενώ σήμερα υπάρχει διακοπή εργασιών για το εν λόγω έργο.

Η καθυστέρηση του έργου είναι καθαρά ευθύνη της Δημοτικής Αρχής, που για άλλη μιαφορά κωλυσιεργεί και σύρθηκε σε επανεκκίνηση μετά την προειδοποίηση των αρχών χρηματοδότησης, ότι το έργο κινδυνεύει με απένταξη, με ξεκάθαρο κίνδυνο να χαθούν για το Δήμο 600.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση με τέτοιες αναίτιες καθυστερήσεις πλήττεται βαθύτατα το κύρος και η αξιοπιστία του δήμου μας. Οι αιτιάσεις περί λαθών στις μελέτες μόνο ως αστείες τις εκλαμβάνουμε και αυτό γιατί οι μελέτες βάσει των οποίων δημοπρατήθηκε το έργο ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ από την Οικονομική Επιτροπή της οποίας Πρόεδρος είναι ο Δήμαρχος.
Δεν αντιληφθήκατε λοιπόν τις αστοχίες κύριε Δήμαρχε, αν και κάτοχος διπλής ιδιότητας (Δημάρχου και Μηχανικού);

Ακόμη και έτσι λοιπόν η ευθύνη είναι απόλυτα δική σας κύριε Δήμαρχε.
Συμμετείχαμε στην σύσκεψη προκειμένου το έργο να βρει το βηματισμό του και σας προτείναμε λύσει σε όλα τα ζητήματα που επικαλεστήκατε. Ευελπιστούμε να μην χαθεί άλλος χρόνος με περαιτέρω ζημία για τους καταστηματάρχες και την Πόλη γενικότερα.

Υ.Γ. είναι πολύ ευχάριστο που εγκρίθηκε το πρόγραμμα Αγροτικής Οδοποιίας.
Οφείλουμε όμως να παρατηρήσουμε τα εξής.
1) Σε ένα Δήμο όπως το δικό μας κάθε δημοτική αρχή οφείλει να έχει σε εξέλιξη σε ετήσια βάση προγράμματα αγροτικής οδοποιίας με δικούς της πόρους ανεξάρτητα από τυχόν προγράμματα τέτοιου τύπου στα οποία μπορεί να υποβάλλει προτάσεις και να εγκριθεί.
2) Επειδή οι ανάγκες είναι άμεσες καλούμε τη δημοτική αρχή να τρέξει το εγκεκριμένο πλέον έργο άμεσα και όχι όπως σε περιπτώσεις όπως της πλατείας Μεσολογγίου, του ΔΑΚ Μεσολογγίου κλπ που είναι εγκεκριμένα από διετίας και πλέον και δεν υλοποιούνται.


Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου:

13-1-2022

Έπειτα από χρόνια αναμονής και αλλεπάλληλων κωλυμάτων λόγω αστοχιών και παραλείψεων στη φάση μελέτης του έργου, ξεκινάει ένα σημαντικό έργο που θα αναβαθμίσει το κέντρο της Ι.Π. Μεσολογγίου, αισθητικά και λειτουργικά.
Πρόκειται για την ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας Μ. Μπότσαρη, από πόρους του προγράμματος Leader.

Αφού ξεπεράστηκαν οι πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες και αγκυλώσεις και θεραπεύτηκαν οι βασικές αστοχίες υπογράφτηκε η σύμβαση με τον ανάδοχο. Σήμερα 12 Ιανουαρίου 2022 η Δημοτική Αρχή ολοκλήρωσε την διαβούλευση με τους καταστηματάρχες της πλατείας και το έργο επιτέλους παίρνει σάρκα και οστά.

Ο Δήμαρχος, Κώστας Λύρος στην σημερινή συνάντηση, παρουσία του Διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Θάνου Βάσση, του Αντιδημάρχου Καραπάνου Νικόλαου, των επικεφαλής των παρατάξεων και των καταστηματαρχών, ενημέρωσε για τις τεχνικές λεπτομέρειες και καθησύχασε τις ανησυχίες των επιχειρηματιών κατά την εκτέλεση του έργου, υπογραμμίζοντας ότι η όχληση θα είναι η ελάχιστη δυνατή όσο και η διάρκεια κατασκευής του.

Ο Κώστας Λύρος είπε ακόμη ότι: «Το έργο θα αναβαθμίσει την καρδιά της πόλης μας και σε συνδυασμό με την έτερη εργολαβία, της μετεγκατάστασης του σταθμού ταξί, θα αποτελέσει μια συνολική πρόταση αισθητικής αξιοποίησης και μετατροπής της πλατείας σε πόλο έλξης. Η αναγκαιότητα να βελτιωθεί η εικόνα ενός σημείου αναφοράς για το Μεσολόγγι ήταν προφανής.
Η δημοτική αρχή άνοιξε τον διάλογο και είμαστε εδώ και μετά την ολοκλήρωση του έργου να υλοποιήσουμε τις προτάσεις των επιχειρηματιών, ώστε το έργο στην ολοκλήρωσή του να λειτουργήσει επ’ ωφελεία τόσο των επιχειρηματιών όσο και των κατοίκων που δικαίως επιζητούν έναν σύγχρονο και όμορφο χώρο ξεκούρασης και αναψυχής”.

ΠΗΓΗ

Νεότερη Παλαιότερη