Αδειάζει η Αθήνα: Τα μέτρα της Τροχαίας — Η εικόνα σε λιμάνια & σταθμούς


Με κάθε μέσο αναχωρούν από το κλεινόν άστυ και οι τελευταίοι εναπομείναντες, εν όψει του τριημέρου του Δεκαπενταύγουστου. Την Παρασκευή έφυγαν από το λιμάνι του
 Πειραιά 26.897 επιβάτες, ενώ μέχρι το βράδυ θα έχουν αναχωρήσει επιπλέον επιβάτες. Η κίνηση στα ρεύματα εξόδου πυκνώνει ενώ η απαγόρευση κίνησης φορτηγών βάρους άνω των 3,5 τόνων για σήμερα ισχύει ως τις 13.00.
Οι πληρότητες σε πλοία και αεροπλάνα προσεγγίζουν το 100% και οι πρώτοι νησιωτικοί προορισμοί σε προτιμήσεις είναι ο Αργοσαρωνικός, οι Κυκλάδες αλλά και η Κρήτη. Τα σημερινά δρομολόγια είναι 24 από τον Πειραιά, 14 από τη Ραφήνα και 9 από το Λαύριο.

Η πληρότητα στα ΚΤΕΛ του Κηφισού και των Λιοσίων, στα τρένα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αγγίζει το 100%.

Τα μέτρα της τροχαίας

Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης εφαρμόζει η Ελληνική Αστυνομία, από σήμερα Παρασκευή, ενόψει του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου 2022.

Όπως ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., τα μέτρα αναλυτικά περιλαμβάνουν:

  • αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής,
  •  αυξημένη αστυνομική παρουσία και στοχευμένη αστυνόμευση στα σημεία του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων,
  • εντατικά μέτρα τροχαίας αστυνόμευσης στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται αυξημένη ροή διέλευσης,
  •  ειδικές δράσεις και αυξημένα μέτρα τροχαίας εντός των πόλεων,
  •  αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική συγκέντρωση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.).

Απαγόρευση κίνησης φορτηγών

Για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας κατά τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου, θα ισχύσει απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων στα τμήματα των αυτοκινητοδρόμων και εθνικών οδών, κατά τις ημέρες και ώρες που ακολουθούν ως εξής:

Το Σάββατο 13 Αυγούστου 2022, από ώρα 08:00 έως 13:00, για το ρεύμα εξόδου.
Τη Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022, από ώρα 16:00 έως 23:00, για το ρεύμα εισόδου, όλου του βασικού εθνικού δικτύου, ενώ ειδικά επί του Αυτοκινητοδρόμου Α1 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι), στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, θα ισχύσει η απαγόρευση από τις 18.00 έως τις 24.00, από τα διόδια Μακρυχωρίου μέχρι τον κόμβο Κλειδιού.

Για την ασφάλεια των πολιτών η Τροχαία συνιστά στους οδηγούς:

* Πριν ταξιδέψουν να κάνουν τεχνικό έλεγχο στο όχημά τους και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες.
* Να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
* Να σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.
* Να μη χρησιμοποιούν κατά την οδήγηση κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές που αποσπούν την προσοχή τους.
* Να μην καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά, εφόσον πρόκειται να οδηγήσουν.
* Να προστατεύουν τα παιδιά που επιβαίνουν στο όχημα, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων.
* Να «φορούν» απαραίτητα τις ζώνες ασφαλείας και τα κράνη στις μοτοσικλέτες.
* Να μην υπερεκτιμούν τις οδηγικές τους ικανότητες και τις τεχνικές δυνατότητες των οχημάτων τους.
* Να σέβονται και να προστατεύουν τους συνεπιβάτες και τους συνανθρώπους τους που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο, οδηγώντας το όχημά τους με υπευθυνότητα και περίσκεψη.

Ρεπορτάζ; Ηλίας Κούκος, ‘Ελενα Αποστολάκη


Νεότερη Παλαιότερη