Βασιλακόπουλος: «Κάθε 6-7 μήνες έχουμε μία νέα μετάλλαξη» – Τι είπε για το άνοιγμα των σχολείων


Ανησυχία στους επιστήμονες για τον κορονοϊό μετά τις διακοπές

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μίλησε για την πορεία του κορονοϊού στην εκπομπή

«Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Νομίζω ότι δεν πρέπει να έχουμε ανησυχία για τον «Κένταυρο», μόνο μία χώρα στον κόσμο είναι που έχει επικρατήσει ο «Κένταυρος» και αυτή είναι η Ινδία. Η Ινδία είχε μία ιδιαιτερότητα, είχε ένα μεγάλο κύμα του στελέχους Δέλτα. Στις χώρες που εμφανίστηκε ο Κένταυρος και είχε επικρατήσει η Όμικρον, όπως και στη χώρα μας, για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν φαίνεται να επικρατεί τελικά. Όταν εμφανίζεται ένα νέο στέλεχος, δεν σημαίνει ότι υποχρεωτικά θα επικρατήσει σε όλες τις χώρες. Έχουμε δει στελέχη ισχυρά που δεν έχουν επικρατήσει σε πολλές χώρες», ανέφερε αρχικά.

«Ο Κένταυρος είναι μία υποπαραλλαγή του Όμικρον 2. Εμείς είχαμε και την όμικρον και την όμικρον 2, αλλά και την Ο4 και Ο5. Έχει λίγο «λιγότερο» χώρο για να επικρατήσει. Όποιος έχει περάσει την όμικρον έχει μεγαλύτερη ανοσία και μπορεί να προστατευθεί και από την όμικρον 2. Αυτό που έχουμε δει στην πανδημία έως τώρα είναι ότι κάθε 6 μήνες, βγαίνει ένα νέο στέλεχος που μας απασχολεί πραγματικά και κάνει κάποιο νέο κύμα. Πιθανώς να μας κάνει και κάτι τέτοιο στο μέλλον, αλλά θα είμαστε πολύ πιο έτοιμοι τότε. Η αλήθεια είναι ότι κάθε φορά που ο ιός κάνει ένα ενδημικό κύμα, οι συνέπειες που έχει μικραίνουν. Έχουμε πάρα πολλά κρούσματα, ωστόσο οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μειώθηκαν, όπως και οι θάνατοι, γιατί η ανοσία του πληθυσμού αυξάνεται», συμπλήρωσε.

«Ο συνδυασμός των επικαιροποιημένων εμβολίων θα περιλαμβάνει πληροφορία έτσι ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το Ο4 και το Ο5. Χθες η Pfizer έδωσε ένα εμβόλιο για έγκριση. Το εμβόλιο αυτό θα είναι πιο κοντά στις Ο4 και Ο5, ενώ το εμβόλιο που είχαμε στην αρχή είχε φτιαχτεί για τα πρώτα στελέχη. Το εμβόλιο είναι ισχυρό για την βαριά νόσο και τον θάνατο», επεσήμανε στη συνέχεια ο κ. Βασιλακόπουλος.

Για το άνοιγμα των σχολείων και τον κορονοϊό, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε πως, «δεν υπάρχει καμία ανησυχία, η χώρα βρίσκεται σε μία αποκλιμάκωση αυτού του κύματος, η οποία δεν μπορεί να αλλάξει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Είμαστε σε μία σταθερή αποκλιμάκωση με κάποια επιβράδυνση λόγω του 15Αύγυοστου. Ειδικά τα τελευταία κύματα, δεν είχαμε σοβαρές νοσήσεις σε παιδιά, το πρόβλημα θα είναι όταν θα μεταφέρουν τα παιδιά τον ιό στις ευπαθείς ομάδες. Οι γονείς και οι παππούδες θα πρέπει να είναι προστατευμένοι».

Για την γρίπη τύπου Α, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε πως, «υπάρχει μία κινητικότητα, αλλά δεν είναι στο επίπεδο του να έχουμε μία επιδημία σοβαρή. Με τα μέτρα που είχαμε τόσα χρόνια με τις αποστάσεις και τις μάσκες, «ξεχάσαμε» την έννοια της γρίπης. Θα γλιτώσουμε πολλές νοσήσεις ένα ακολουθήσουμε αυτά τα μέτρα. Υπάρχουν κάποιοι συμπολίτες μας που πάσχουν από μία νόσο, που λέγεται χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, λόγω του καπνίσματος. Έχει αποδειχθεί ότι η χρήση μάσκας έχει μειώσει και τις παροξύνσεις που οδηγούν τους πάσχοντες στο νοσοκομείο. Θα μάθουμε πολλά πράγματα από αυτό το «κακό» που μας βρήκε», κατέληξε.

Πηγή

Νεότερη Παλαιότερη