Μαγιορκίνης: Πάνω από το 50% των Ελλήνων μολύνθηκαν μέσα στο καλοκαίρι

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μίλησε

στο CNN Greece, για την πορεία του κορονοϊού και τα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν, εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς και του επικείμενου χειμώνα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή τα σχολεία μπορούν να ξεκινήσουν φέτος λίγο πιο χαλαρά, με την λογική ότι τα μέτρα θα επανεξετάζονται κάθε φορά, αναλόγως την έξαρση και όπου αυτή εμφανίζεται. Φυσικά, όταν εκδηλωθεί κρούσμα σε κάποιο σχολείο, ή σε τάξη, τότε θα ακολουθείται το ισχύον πρωτόκολλο, επισημαίνει ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι «βασικός δείκτης για συναγερμό κάθε φορά, είναι η πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία».

Η πορεία του κορονοϊού το καλοκαίρι

Ερωτώμενος γιατί το φετινό καλοκαίρι καταγράφηκαν πολλοί θάνατοι από κορονοϊό, παρά το γεγονός της μεγάλης ανοσίας, αλλά και του σχεδόν καθολικού εμβολιασμού, ο κ. Μαγιορκίνης, απάντησε ότι στην πραγματικότητα ήταν περισσότεροι μόλις την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου.

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι τους θανάτους τους παρακολουθούμε υπό το πρίσμα της υπερβάλλουσας θνητότητας. Ωστόσο όσο λιγότερες δόσεις εμβολίων έχει κάνει ένας άνθρωπος και όσο πιο ευάλωτος- με υποκείμενα νοσήματα- και ηλικιωμένος είναι, τότε μπορεί να καταλήξει πιο εύκολα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Το φετινό καλοκαίρι εξαιτίας της μεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον 4 και 5, μολύνθηκε στην Ελλάδα πάνω από το 50%, ένα πραγματικά τεράστιο ποσοστό».

Πώς μεταδίδεται ο «Κένταυρος»

Για τον «Κένταυρο», ή επιστημονικά την μετάλλαξη ΒΑ. 2.75 και πότε εκτιμά ότι θα έρθει στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο καθηγητής τονίζοντας πως «Δεν έχουμε δει ακόμη την έξαρση της μετάλλαξης αυτής, την παρακολουθούμε ενδελεχώς απαντά».

Τέλος ως προς τη μετάδοση της υπομετάλλαξης και τον «ανταγωνισμό» με τα άλλα στελέχη σημείωσε: «Εάν σε κάποια χώρα, πάρει κεφάλι η ΟΜΙΚΡΟΝ 4 και 5, τότε για ένα διάστημα 20 ημερών, ή λίγο παραπάνω διάστημα, δεν υπάρχει περιθώριο να έρθει άλλο στέλεχος και να καλύψει την Όμικρον. Για παράδειγμα, εάν εμείς οι δύο βρεθούμε σε ένα δωμάτιο και εγώ νοσώ με τον Κένταυρο, εσείς όμως έχετε ήδη νοσήσει με Όμικρον, τότε δεν πρόκειται να σας μεταδώσω τον Κένταυρο. Αυτό σημαίνει ανταγωνισμός των στελεχών και διασταυρούμενη ανοσία στην οξεία φάση.»


Πηγή

Νεότερη Παλαιότερη