Βραζιλία: Πέθανε «ο άνθρωπος της τρύπας» – Ζούσε 26 χρόνια απόλυτα απομονωμένος στον Αμαζόνιο

Πέθανε το τελευταίο μέλος μίας απομονωμένης φυλής ιθαγενών του Αμαζονίου. Το ονομά του ειναι άγνωστο και οι αξιωματούχοι και τα μίντια του είχαν δώσει το

προσωνύμιο «ο άνθρωπος της τρύπας»

Το τελευταίο εναπομείναν μέλος μιας φυλής ιθαγενών του Αμαζονίου που δεν είχε έρθει σε επαφή με άλλους ανθρώπους, πέθανε όπως όλα δείχνουν από φυσικά αίτια και βρέθηκε σε μια αιώρα.

Ο άνδρας, το όνομα του οποίου δεν έγινε γνωστό, ζούσε σε πλήρη απομόνωση τα τελευταία 26 χρόνια. Ήταν γνωστός ως «ο Άνθρωπος της Τρύπας» (Man of the Hole) επειδή έσκαβε βαθιές τρύπες, μερικές φορές για να παγιδεύει ζώα ενώ άλλες για να κρύβεται μέσα τους ο ίδιος.

Το σώμα του βρέθηκε στις 23 Αυγούστου σε μια αιώρα έξω από την ψάθινη καλύβα του. Δεν υπήρχαν σημάδια βίας. Ήταν ο τελευταίος μιας ομάδας ιθαγενών που τα υπόλοιπα έξι μέλη της σκοτώθηκαν το 1995. Η ομάδα ζούσε στην περιοχή των ιθαγενών Tanaru στην πολιτεία Rondônia, η οποία συνορεύει με τη Βολιβία. Η πλειοψηφία της φυλής του πιστεύεται ότι είχε σκοτωθεί ήδη από τη δεκαετία του 1970 από κτηνοτρόφους που ήθελαν να επεκτείνουν τη γη τους.

Ο «Ινδιάνος της Τρύπας» οπως ήταν επίσης γνωσός, θεωρείται ότι ήταν περίπου 60 ετών και πέθανε από φυσικά αίτια. Δεν υπήρχαν ενδείξεις εισβολής στην επικράτειά του και τίποτα στην καλύβα του δεν είχε διαταραχθεί, δήλωσαν αξιωματούχοι, αλλά η αστυνομία θα συνεχίσει να διεξάγει μια μεταθανάτια έρευνα.

Σύμφωνα με το σύνταγμα της Βραζιλίας, οι ιθαγενείς έχουν δικαίωμα στην παραδοσιακή γη τους, επομένως όσοι θέλουν να την κατακτήσουν είναι γνωστό ότι τους σκοτώνουν. Ο «Άνθρωπος της Τρύπας» παρακολουθούνταν για τη δική του ασφάλεια από πράκτορες της Υπηρεσίας Ιθαγενών Υποθέσεων της Βραζιλίας (Funai) από το 1996.

Το 2018, μέλη της υπηρεσίας Funai κατάφεραν να κινηματογραφήσουν τον άνδρα κατά τη διάρκεια μιας τυχαίας συνάντησης στη ζούγκλα. Στο βίντεο, φαίνεται να σημαδεύει ένα δέντρο με ένα εργαλείο που μοιάζει με τσεκούρι.

Από τότε δεν τον είχαν ξαναδεί, αλλά οι άνδρες της υπηρεσίας εντόπιζαν τις καλύβες του, οι οποίες ήταν χτισμένες από άχυρο, και τις βαθιές τρύπες που έσκαβε για να επιβιώσει. Μερικές από αυτά είχαν ακονισμένες αιχμές στο κάτω μέρος και πιστεύεται ότι ήταν παγίδες για το κυνήγι ζώων, ενώ άλλες πιστεύεται ότι ήταν οι κρυψώνες που χρησιμοποιούσε όταν πλησίαζαν οι ξένοι.

Τα στοιχεία που βρέθηκαν στις καλύβες και τα κάμπινγκ του δείχνουν ότι φύτεψε καλαμπόκι και μανιόκα και φρούτα όπως παπάγια και μπανάνες και τρεφόταν με αυτά.

Υπάρχουν περίπου 240 φυλές ιθαγενών στη Βραζιλία, με πολλές από αυτές να απειλούνται καθώς παράνομοι ανθρακωρύχοι, υλοτόμοι και αγρότες εισβάλλουν στην επικράτειά τους, προειδοποιεί η Survival International, μια ομάδα πίεσης που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των ιθαγενών.


Πηγή

Νεότερη Παλαιότερη