Μάικλ Τζάκσον: Νέες αποκαλύψεις για τον θάνατό του – Τα ναρκωτικά και οι…19 πλαστές ταυτότητες

Ο θάνατος του Μάικλ Τζάκσον συγκλόνισε τον κόσμο της μουσικής τον Ιούνιο του 2009. Ένα νέο ντοκιμαντέρ ερευνά τις μακροπρόθεσμες συνθήκες που έκοψαν το νήμα της

ζωής του.

Ο 50χρονος Μάικλ Τζάκσον είχε βρεθεί αναίσθητος στο σπίτι του στο Λος Άντζελες μετά από καρδιακή ανακοπή που του προκάλεσε το αναισθητικό προποφόλη, ένα φάρμακο που φέρεται να του χορηγούσε τακτικά ο γιατρός του, Κόνραντ Μάρεϊ. Ο αστέρας της ποπ έδινε μάχη με τους εθισμούς στα ναρκωτικά για μεγάλο μέρος της ενήλικης ζωής του. Αυτό οδήγησε στον πρόωρο θάνατό του, ισχυρίζεται ένα νέο ντοκιμαντέρ.

Ο θάνατος κρίθηκε ως ανθρωποκτονία και ο Μάρεϊ πήρε όλη την ευθύνη. Κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια και καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση, εκτίοντας λίγο λιγότερο από δύο χρόνια πίσω από τα κάγκελα.

Αλλά ο Μάρεϊ δέχθηκε το μεγαλύτερο βάρος της δημόσιας κατακραυγής παρόλο που ο Τζάκσον – που θα έκλεινε τα 64 τη Δευτέρα (29/8)– έκανε χρήση ναρκωτικών για πολλά χρόνια και μάλιστα σε ανησυχητικές δόσεις που φέρτεται να του συνταγογραφούσαν εύκολα μία σειρά γιατρών. Αυτές και άλλες πολλές αποκαλύψεις περιέχει το νέο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Το ΤΜΖ ερευνά: Ποιος σκότωσε πραγματικά τον Μάικλ Τζάκσον» που θα κυκλοφορήσει στο δίκτυο Fox τον επόμενο μήνα.

«Είναι πολύ πιο περίπλοκο από ό,τι η απλή εκδοχή: ο Δρ. Μάρεϊ ήταν δίπλα στο κρεβάτι του όταν πέθανε», λέει στο έγγραφο ο Ορλάντο Μαρτίνεζ, ο ντετέκτιβ από το Λος Άντζελες στον οποίο ανατέθηκε ο θάνατος του Τζάκσον. «Οι περιστάσεις οδήγησαν στον θάνατό του εδώ και χρόνια και όλοι αυτοί οι διαφορετικοί επαγγελματίες υγείας επέτρεπαν στον Μάικλ να υπαγορεύει τους δικούς του όρους, να παίρνει τα φάρμακα που ήθελε, όταν τα ήθελε, όπου τα ήθελε», υποστηρίζει ο Μαρτίνεζ. «Όλοι αυτοί είναι ο λόγος που πέθανε σήμερα».

Ο Τζάκσον προμηθευόταν την προποφόλη σε μπουκάλια μεγέθους «Gatorade» τη στιγμή του θανάτου του, σύμφωνα με τον Εντ Γουίντερ, τον βοηθό ιατροδικαστή για την κομητεία του Λος Άντζελες. Η ιατρική κοινότητα, με πολλούς τρόπους, διευκόλυνε την εμμονή του με την ουσία, σύμφωνα με τον Μάρεϊ, ο οποίος προσθέτει ότι η προποφόλη «ήταν ο μόνος τρόπος που μπορούσε να κοιμηθεί, ειδικά όταν ετοιμαζόταν για μια περιοδεία».

«Δεν ήταν κάτι σπουδαίο – το χρησιμοποιούσε για δεκαετίες, του το είχαν δώσει διάφοροι γιατροί από όλο τον κόσμο… και του επέτρεψαν μερικές φορές να κάνει ενέσεις με το φάρμακο», λέει ο Μάρεϊ, ο οποίος το χορηγούσε συστηματικά στον Τζάκσον. «Μπόρεσε να καταναλώσει μόνος του την προποφόλη και οι γιατροί του επέτρεψαν να το κάνει και αυτό ήταν εντάξει».

Πέρα από το αυτοσχέδιο φάρμακο για τον ύπνο, αυτό που ο ειδικός εθισμού Dr. Drew Pinsky λέει ρητά ότι δεν είναι ούτε φάρμακο που πρέπει να χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της αϋπνίας ούτε πρέπει να αποθηκεύεταιέξω από ιατρικές εγκαταστάσεις, ο Τζάκσον ήταν επίσης εθισμένος σε άλλα φάρμακα σε όλη την καριέρα του , σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ.

Πώς άρχισε ο εθισμός του στα ναρκωτικά

Όλα ξεκίνησαν το 1984 όταν υπέστη εγκαύματα δευτέρου και τρίτου βαθμού στο τριχωτό της κεφαλής του κατά τη διάρκεια μιας καταστροφής με πυροτεχνήματα, ενώ γύριζε ένα διαφημιστικό της Pepsi και του χορηγήθηκαν παυσίπονα για να αναρρώσει.

«Έγινα ολοένα και πιο εξαρτημένος από τα παυσίπονα για να με περάσουν οι μέρες της περιοδείας μου», είχε πει ο Τζάκσον σε αρχειοθετημένο ηχητικό ντοκουμέντο, εξηγώντας γιατί ακύρωσε το τελευταίο μέρος της παγκόσμιας περιοδείας του «Dangerous» το 1993 και ανακοίνωσε ότι θα ξεκινούσε θεραπεία. Όλο εκείνο το διάστημα ηταν δυστυχισμένο για τον περφόρμερ. Σε αρχειοθετημένα πλάνα, ο Τζάκσον ομολογεί: «Δεν μου αρέσει… Ζω την κόλαση στην περιοδεία».

Τα πράγματα χειροτέρεψαν τα επόμενα χρόνια, καθώς ο Τζάκσον ενθάρρυνε μια σχέση με τον διάσημο δερματολόγο του Χόλιγουντ Άρνολντ Κλάιν, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 70 ετών από φυσικά αίτια το 2015. Ο Κλάιν παραδέχτηκε ότι έδινε το οπιοειδές Demerol μαζί με άλλες ουσίες στον σούπερ σταρ.

Ο «ανήθικος» δερματολόγος του Χόλιγουντ

Ο Μάικλ Τζάκσον έγινε φίλος με τον διάσημο δερματολόγο του Χόλιγουντ και έπαιρνε συνεχώς ναρκωτικά για μικρές θεραπείες, σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ. Η Ντέμπι Ρόου, η πρώην σύζυγος του Τζάκσον που εργαζόταν για χρόνια ως βοηθός στον Κλάιν μίλησε μόνο για τον γιατρό και όχι για τον εκλιπόντα πρώην σύζυγό της. Λέει ότι ο Κλάιν ήταν γνωστός για τις ανήθικες μεθόδους του με στόχο να προσελκύει την ελίτ του Χόλιγουντ στο γραφείο του.

«Υπήρχαν στιγμές που έγραφε συνταγές στους ασθενείς για πράγματα που δεν είχαν καμία σχέση με αυτό για το οποίο τους θεραπεύαμε», λέει. «Έγραφε συνταγές που δεν ταίριαζαν με αυτά που θα έγραφε συνήθως ένας δερματολόγος». Αποκαλύφθηκε επίσης ότι καθώς η σχέση του Τζάκσον και του Κλάιν μετατράπηκε σε φιλία και όχι σε σχέση γιατρού και ασθενή,ο δερματολόγος φέρεται να κρατούσε πλαστά έγγραφα για τον τραγουδιστή.

Ο Τζάκσον είχε δημιουργήσει 19 ψεύτικα ψευδώνυμα για τη συλλογή διαφορετικών φαρμάκων και ο Κλάιν κρατούσε ένα ειδικό βιβλίο σημειώνοντας ποιες συνταγές πήγαιναν σε κάθε ψεύτικη ταυτότητα, σύμφωνα με τον Γουίντερ.

«Ο τρόπος με τον οποίο πήρε ο Μάικλ όλα αυτά τα φάρμακα ήταν…να ψωνίζει γιατρούς. Είχε πολλούς, διαφορετικούς γιατρούς με τους οποίους σχετιζόταν και πήγαινε στον «Γιατρό Α» και ζητούσε ένα ηρεμιστικό, και μετά πήγαινε στον «Γιατρό Β» και μπορεί να ζητούσε το ίδιο», δήλωσε ο πλαστικός χειρουργός του Τζάκσον,δρ. Χάρι Γκλάσμαν. «Ο Μάικλ είναι υπεύθυνος, σε μεγάλο βαθμό, για τον θάνατο του, αλλά σίγουρα είχε μεγάλη βοήθεια από την ιατρική κοινότητα»

Η αρχή του τέλους

Τα πράγματα ξέφυγαν το 2009, όταν ο Τζάκσον ετοιμαζόταν για την περιοδεία του «This Is It», καθώς η συμπεριφορά του προκαλούσε ήδη έντονη ανησυχία στον σκηνοθέτη Kένι Ορτέγκα.

«Υπήρχαν έντονα σημάδια παράνοιας, άγχους και εμμονικής συμπεριφοράς. Νομίζω ότι το καλύτερο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να φέρουμε έναν κορυφαίο ψυχίατρο, για να τον αξιολογήσει το συντομότερο δυνατό. Δεν αναλάμβανε κανείς την ευθύνη να τον φροντίζει σε καθημερινή βάση», έγραψε ο Ορτέγκα σε ένα ανησυχητικό email κατά τη διάρκεια των προβών.

«Σήμερα τον τάισα, τον τύλιξα με κουβέρτες και τηλεφώνησα στον γιατρό του», πρόσθεσε. Ο Τζάκσον έκανε επίσης πρόβες για την περιοδεία που τον εξουθένωσε πολύ μέχρι την ημέρα πριν από το θάνατό του, στις 25 Ιουνίου – ένας ακόμη παράγοντας που έπαιξε ρόλο στο τέλος του.

Ακόμη και ο Μαρτίνεθ παραδέχεται ότι ο Μάρεϊ έχει υποφέρει άδικα. «Γνωρίζαμε ότι υπήρχαν πολλοί γιατροί που έκαναν ό,τι είχε κάνει ο Δρ. Μάρεϊ και ότι το είχαν κάνει κατά τη διάρκεια των ετών», λέει «Αποφασίσαμε να επικεντρωθούμε σε εκείνο το βράδυ για την εγκληματική πλευρά του. Έτσι, αυτό αναιρεί όλο το άλλο ιστορικό με τους άλλους γιατρούς».

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που φταίνε που δεν είχαν ποτέ υπολογίσει τον θάνατό του». Το ντοκιμαντέρ «TMZ Investigates: Who Really Killed Michael Jackson» κάνει πρεμιέρα την Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου στο κανάλι Fox.


Πηγή

Νεότερη Παλαιότερη