Καύσωνας στην Ελλάδα: Τι λένε οι μετεωρολόγοι – Οι θερμοκρασίες μέχρι και 25 Ιουλίου


 Σε κόκκινο συναγερμό είναι η Ευρώπη λόγω του ισχυρού καύσωνα. Στη χώρα μας η θερμοκρασία ναι μεν θα ανέβει τις επόμενες μέρες ωστόσο, οι μετεωρολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί για τον καιρό και λένε ότι η ζέστη δεν θα είναι αφόρητη.

  • Ισπανία: Kύμα καύσωνα – Οι θερμοκρασίες φτάνουν τους 45 βαθμούς

Ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, είπε ότι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού των επόμενων ημερών θα είναι οι πολύ ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο, οι οποίοι θα διατηρηθούν ως τουλάχιστον την επόμενη Δευτέρα. Μάλιστα την Πέμπτη στο Αιγαίο θα φτάνουν τοπικά και τα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα ανεβαίνει λίγο από την Πέμπτη. Οι μεγαλύτερες τιμές αναμένονται το Σαββατοκύριακο στα ηπειρωτικά, στους 36-38 βαθμούς και τοπικά στα δυτικά και 39 βαθμούς Κελσίου. Mικρή πτώση της θερμοκρασίας προβλέπεται τη Δευτέρα.

  • Καταστροφικές πυρκαγιές σε Πορτογαλία, Ισπανία και Γαλλία, μέσω καύσωνα

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, σε ανάρτησή του στο Facebook, γράφει «Ζέστη ναι, καύσωνας όχι»

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

«Με την Ιβηρική Χερσόνησο για άλλη μία φορά φέτος να βρίσκεται στο επίκεντρο των θερμών κυμάτων που εξαπλώνονται βορειότερα από την πλευρά της Αφρικής, αυξάνεται η ανησυχία πολλών αν αυτός ο καύσωνας επηρεάσει και τη χώρα μας και αν ναι τι διάρκεια θα μπορούσε αυτός να έχει. Όπως όλα δείχνουν η τύχη για άλλη μια φορά φαίνεται να είναι με το μέρος μας μιας και τα πλανητικά κύματα ψηλά στην ατμόσφαιρα επιμένουν να διαμορφώνουν μια γενικά βόρεια βορειοανατολική ροή των αερίων μαζών περιορίζοντας αρκετά πιο δυτικά αυτά τα ισχυρά θερμά κύματα. Για να μπορέσουμε να εξηγήσουμε την όλη ατμοσφαιρική κυκλοφορία επισυνάπτουμε τον χάρτη των αερίων μαζών όπου με το βαθύ πορτοκαλί χρώμα αποτυπώνονται οι πολύ θερμές αέριες μάζες που όμως όπως μπορείτε να δείτε δεν μπορούν να μετατοπιστούν τόσο ανατολικά ώστε να αυξήσουν σημαντικά τη θερμοκρασία στη χώρα μας.

Αυτό οφείλεται στην επικράτηση βορειοανατολικής ροής (μπλε βέλη) τόσο χαμηλά αλλά και υψηλότερα στην ατμόσφαιρα μηχανισμός γνωστός στην Μετεωρολογία ως μηχανισμός δημιουργίας του μελτεμιού ή πιο ορθά των ετησίων όπου στην ουσία εμποδίζουν τις πολύ θερμές αέριες μάζες με το βαθύ πορτοκαλί χρώμα να φτάσουν με την ίδια ισχύ στην περιοχή μας. Γι’ αυτό και αν αφήσετε το βίντεο να κυλήσει, θα παρατηρήσετε ότι το βαθύ πορτοκαλί χρώμα φτάνει οριακά μέχρι τα πιο δυτικά τμήματα της χώρας μας και στη συνέχεια τα χρώματα ανοίγουν (γίνονται πιο δροσερές οι αέριες μάζες) για να ξανακλείσουν προς το νοτιοανατολικό Αιγαίο και την Κύπρο. ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ Όπως σημειώνουμε και στον χάρτη μας την περισσότερη ζέστη με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει κοντά στους 37 με 39 βαθμούς την αναμένουμε στα δυτικά ηπειρωτικά και το νοτιοανατολικό Αιγαίο, δεύτερη σε κατάταξη θερμοκρασιών θα μπορούσε να τοποθετηθεί η κεντρική και βόρεια ηπειρωτική χώρα με θερμοκρασίες σε εσωτερικές περιοχές κοντά στους 35 με 37 βαθμούς ενώ πολύ καλύτερη θα είναι η κατάσταση στα ανατολικά προσήνεμα αλλά και σε θαλάσσιες – παραθαλάσσιες περιοχές με τον υδράργυρο να μην ξεπερνά τους 34 με 35 βαθμούς κελσίου. Η παραπάνω θερμοκρασιακή εικόνα που μόλις περιγράφηκε συνιστά το γνήσιο ελληνικό Καλοκαίρι βάζοντας στον κορυφή της επικινδυνότητας την έναρξη και εξάπλωση πυρκαγιάς κάτι το οποίο θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα για τις επόμενες αρκετές ημέρες. Καλή συνέχεια σε όλες και σε όλους!»

Ο μετεωρολόγος του ΑΝΤ1, Τάσος Αρνιακός, τόνισε πως υπάρχει μια πρόβλεψη για καύσωνα στην Ελλάδα το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου. «Όπως και να το κάνουμε, μία εκτίμηση είναι για το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου. Το φετινό καλοκαίρι δεν έχει καμία σχέση με το περσινό, πέρσι δεν είχαμε καθόλου μελτέμι», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος ο Σάκης Αρναούτογλου μοιράστηκε στο Facebook μία φωτογραφία όπου παρουσιάζονται οι θερμοκρασίες μέχρι και τις 25 Ιουλίου, με σημειώσεις του Σάκη Αρναούτογλου για να υπολογίσετε πού θα φτάσει ο υδράργυρος στην περιοχή σας.

..
Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share