Η Κυριακή του Θωμά σε Μεσολόγγι & Ναύπακτο

 


Με λαμπρότητα εορτάστηκε η Κυριακή του Αντίπασχα ή Κυριακή του Θωμά στην Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος χοροστάτησε το απόγευμα του Σαββάτου 30 Απριλίου 2022 στην ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αποστόλου Θωμά Λυγιά Ναυπάκτου.

Κηρύσσοντας τον θείο λόγο αναφέρθηκε στον λόγο του Θωμά που είπε στους άλλους Μαθητές «εάν μη ίδω… ου μη πιστεύσω».
Είπε ότι αυτό δεν ήταν απιστία του Θωμά, όπως την γνωρίζουμε και την βλέπουμε σήμερα σε πολλούς ανθρώπους, αλλά ήταν η επιθυμία του να δει τον Χριστό. Έτσι το ερμηνεύει η Εκκλησία.
Σε ένα τροπάριο του Εσπερινού που ψάλλεται ως Δοξαστικό, γράφεται ότι «οἰκονομικῶς οὐχ εὐρέθη μετ’ αὐτῶν» ο Θωμάς, όταν την ημέρα της Αναστάσεως εμφανίσθηκε ο Χριστός, για να φανερωθεί το μεγάλο αυτό μυστήριο.
Στην ουσία έλεγε ότι δεν θα πιστεύσω «εάν μη ίδω καγώ τον Δεσπότην». Και αυτό εξειδικεύεται με το «εάν μη ίδω τη πλευράν, όθεν εξήλθε το αίμα, το ύδωρ, το βάπτισμα», το εισαγωγικό μυστήριο στην Εκκλησία μαζί με το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Ακόμη «εάν μη ίδω την πλευράν εξ ης ιάθη το μέγα τραύμα ο άνθρωπος». Η φράση αυτή είναι χαρακτηριστική γιατί δείχνει ότι ο άνθρωπος ήταν βαρειά τραυματισμένος και έπρεπε να θεραπευθεί. Ακόμη «εάν μη ίδω πως ουκ ην (ο Χριστός) ως Πνεύμα, αλλά σαρξ και οστέα» και νικητής του θανάτου.

Ο Απόστολος Θωμάς ήθελε να δη το μεγάλο αυτό μυστήριο, ότι ο Χριστός είναι Θεάνθρωπος και νικητής του θανάτου, ότι ο άνθρωπος ήταν τραυματισμένος και ότι θεραπεύεται στην Εκκλησία με τα Μυστήρια.
Καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι δυστυχώς εμείς οι άνθρωποι δεν είμαστε όπως μας δημιούργησε ο Θεός, τραυματισθήκαμε από την αμαρτία, και έτσι θεραπευόμαστε στην Εκκλησία από τον μεγάλο Ιατρό, τον Αναστάντα Χριστό.
Στο τέλος του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου πέριξ του Ιερού Ναού.
Στην ακολουθία του Εσπερινού και την ιερά Λιτανεία συμμετείχαν η Δημοτική Παπαχαραλάμπειος Φιλαρμονική, ο χορευτικός όμιλος ΝΑΥΣ, μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Λυγιά, ο βουλευτής κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Αριστείδης Ραυτόπουλος και πλήθος πιστών.

Το πρωί της Κυριακής 1ης Μαΐου 2022 Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεος επισκέφθηκε τον οικισμό Άγιος Θωμάς Μεσολογγίου, όπου χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προέστη στην αρχιερατική θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα ομώνυμο Ιερό Ναό.
Ο Σεβασμιώτατος, κατά το κήρυγμά του, αναφέρθηκε στις δύο εμφανίσεις του Χριστού που περιέγραψε το Ευαγγέλιο που αναγνώσθηκε σήμερα, την μία φορά στους Μαθητές, ενώ απουσίαζε ο Θωμάς, την πρώτη ημέρα, και την άλλη φορά στους Μαθητές παρόντος του Θωμά, την επόμενη Κυριακή.
Στην αρχή έθεσε το ερώτημα ποιός ήταν ο σκοπός που εμφανίσθηκε ο Αναστάς Χριστός στους Μαθητές και τις Μυροφόρες γυναίκες και όχι σε αυτούς που τον σταύρωσαν, για να αποδείξει την θεότητά Του.
Απάντησε ότι με την εμφάνισή Του ο Χριστός δεν ήθελε να αποδείξει την θεότητά Του, αλλά να οδηγήσει τους Μαθητές στην θέωση. Οι Μαθητές είχαν προετοιμασθεί κατάλληλα με την υπακοή, την υπομονή, την μετάνοια, καθαρίσθηκαν και έτσι ο Χριστός με την εμφάνισή Του, τους οδήγησε στην θέωση.
Όταν δη κανείς τον Χριστό στην δόξα Του, χωρίς προετοιμασία κατάλληλη, αυτό είναι γι’ αυτόν κόλαση, πυρ. Προηγείται η κάθαρση, ακολουθεί ο φωτισμός του νου και φθάνει κανείς στην θέωση.

Ο Απόστολος Θωμάς δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένος, γι’ αυτό επέτρεψε ο Θεός μια ολόκληρη εβδομάδα να «κατηχήται» από τους άλλους Μαθητές, ώστε να πυρποληθεί από τον πόθο να δει τον Αναστάντα Χριστό, και να γίνει ο Χριστός και γι’ αυτόν Φως και ζωή.
Ο Σεβασμιώτατος ολοκληρώνοντας την ομιλία του είπε ότι δεν φθάνει απλώς να επιθυμούμε να δούμε τον Χριστό, αλλά πρέπει να προετοιμαζόμαστε πνευματικά, ώστε η συνάντηση μας με τον Χριστό να γίνει Φως και Παράδεισος και όχι πυρ και Κόλαση. Πρέπει να θεραπευόμαστε, να μεταμορφώνονται όλες οι ψυχικές δυνάμεις μας για να συναντήσουμε τον Αναστάντα Χριστό και να πούμε «ο Κύριός μου και ο Θεός μου».

Μεταξύ των εκκλησιασθέντων ήταν και ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνος Λύρος.

Μετά την Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε και προσκύνησε την ιστορική Ιερά Μονή Αγίου Συμεών Μεσολογγίου.

29dytika.gr

Νεότερη Παλαιότερη