Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με στελέχη της ENERGEAN για τις θετικές ενδείξεις για εντοπισμό κοιτάσματος φυσικού αερίου στο νομό Ιωαννίνων


 Τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, ενημέρωσαν υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας ENERGEAN, με επικεφαλής τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου κ. Μαθιό Ρήγα, για την πορεία και τη θετική προοπτική των ερευνών για φυσικό αέριο σε χερσαίο οικόπεδο, όπως λέγεται, στο νομό Ιωαννίνων, καθώς και για το πολύ θετικό ιστορικό, που έχει η εταιρεία, προστασίας του περιβάλλοντος εδώ και 40 και πλέον χρόνια, από την εκμετάλλευση του θαλάσσιου κοιτάσματος του Πρίνου στο νομό Καβάλας. Ως γνωστόν, η περιοχή Ιωαννίνων θεωρείται, από τις έρευνες που έχουν γίνει και σε άλλα σημεία της χώρας (Ιόνιο, Κρήτη κ.λπ.), η πλέον ώριμη περιοχή για περαιτέρω αναζήτηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και ο προγραμματισμός για ερευνητική γεώτρηση είναι για τα μέσα του 2023.  Ο κ. Τασούλας μετά τη συνάντηση έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Από τα Γιάννενα αναμένεται να ξεκινήσουν οι έρευνες για ανάκτηση σοβαρά πιθανολογούμενων κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Οι έρευνες αυτές ήδη ανακηρύχθηκαν από την Πολιτεία “εθνικής σημασίας”, προκειμένου η ολοκλήρωσή τους να μην εμπλακεί σε αναίτιες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις. Είναι φανερό πως η επιτάχυνση αυτών των ερευνών έχει να κάνει με την ανάγκη ενεργειακής απεξάρτησης και κατά το δυνατόν αυτονομίας της χώρας μας εν όψει των επιπτώσεων της πολεμικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Από την ενημέρωση που είχα από στελέχη της ENERGEAN, που έχει ήδη κάνει σεισμικές έρευνες σε έξι δήμους της Ηπείρου, προκύπτουν θετικές ενδείξεις για εντοπισμό κοιτάσματος φυσικού αερίου στο νομό Ιωαννίνων και προγραμματιζόμενη διερευνητική γεώτρηση στα μέσα του 2023. Προφανώς βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή μιας εκ πρώτης όψεως πολύ θετικής εξέλιξης, που αν ευδοκιμήσει θα ωφεληθεί πολλαπλά τόσο ο τόπος μας, όσο και η χώρα, λόγω της ανάγκης η επαρκής και εγχώρια προσφορά φυσικού αερίου να προστατεύει τον καταναλωτή από υψηλές τιμές, χωρίς ασφαλώς να επιβαρυνθεί το φυσικό περιβάλλον. Εννοείται, επίσης, ότι η αντικειμενική ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων θεσμικών φορέων είναι απαραίτητη, καθώς και της κοινής γνώμης».


Νεότερη Παλαιότερη