Επιτακτική πλέον η ανάγκη για τον αναπροσανατολισμό του Αθλητισμού


 ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ

«Είναι επιτακτική ανάγκη πλέον, με τη συμμετοχή των αθλητικών και άλλων κοινωνικών φορέων, αλλά και με τη συμμετοχή της Τοπικής Διοίκησης, ν’ ανοίξει η συζήτηση για

τον αναπροσανατολισμό, την αναδιοργάνωση, την ανασυγκρότηση του Αθλητισμού» ανέφερε, μεταξύ άλλων, κατά τον χαιρετισμό του στο Συνέδριο με θέμα «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τον Αθλητισμό», το οποίο διεξάγεται στο Γυμναστήριο «Δημήτριος Τόφαλος»,  ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης.

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι φτάσαμε στο 2022 και συζητούμε ακόμα για τον αθλητισμό και για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να έχουν γίνει ήδη και πως «από την πλευρά μας, βλέπουμε ότι υπάρχει τεράστια ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, της επιστήμης και της τεχνικής. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα ικανοποίησης πολύ περισσότερων αναγκών απ’ ό,τι παλαιότερα. Στην πράξη όμως, αυτό δεν συμβαίνει, γιατί κυριαρχούν κοινωνικοοικονομικά οι κάτοχοι του πλούτου, που για το δικό τους όφελος οδηγούν την κοινωνία στην οπισθοδρόμηση και στην παρακμή».

Σημείωσε ακόμα πως τις επιπτώσεις της κατάστασης αυτής, ζούμε σήμερα παγκοσμίως, φθάνοντας στην καταστροφή, στον πόλεμο και έτσι «οι νέοι μας και συνολικά ο λαός μας δεν έχει πρόσβαση στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του, αλλά και στον αθλητισμό».

«Ο μαζικός λαϊκός αθλητισμός αποτελεί ανάγκη για τον λαό και τη νεολαία μας. Στόχος της προσπάθειας όλων μας, πρέπει να είναι, όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό, να μη μένουν απλοί θεατές, να μην περιορίζονται στον ρόλο του "καταναλωτή" αθλητικών προϊόντων, αλλά να γίνονται πραγματικοί συμμετέχοντες και πρωταγωνιστές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Πατρέων και πρόσθεσε ότι «ο αθλητισμός υπηρετεί έναν πολύπλευρο κοινωνικό ρόλο, ο οποίος εκτείνεται από τη διαπαιδαγώγηση με τα ιδανικά της αλληλεγγύης, της συλλογικότητας, της συνεργασίας, της φιλίας των λαών, του σεβασμού του αντιπάλου, μέχρι την προστασία από καταστροφικές συνήθειες και εξαρτήσεις, όπως ναρκωτικά, αλκοόλ, τζόγος κ.λπ. Επιπλέον, ο αθλητισμός προασπίζει την υγεία του λαού και αποτελεί ποιοτική διέξοδο ψυχαγωγίας».

Όλα αυτά, υπογράμμισε ο Κ. Πελετίδης, προϋποθέτουν «να αναπτυχθεί ο αθλητισμός μαζικά, ν’ αγκαλιάσει το σύνολο της νεολαίας χωρίς αποκλεισμούς, γεγονός που απαιτεί μια άλλη αθλητική πολιτική από το κράτος, που θα στηρίζεται στην γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και θα βάλει στο επίκεντρο τον αγωνιστικό αθλητισμό, με δομικό κύτταρο τα ερασιτεχνικά σωματεία, τον σχολικό αθλητισμό, τα σχολεία, τους αθλητικούς φορείς, τα συνδικάτα των εργαζομένων και τους κοινωνικούς φορείς, ενώ για την ανασυγκρότηση του ελληνικού αθλητισμού απαιτείται ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, που θα περιλαμβάνει τον μαζικό λαϊκό αθλητισμό, τον ερασιτεχνικό αγωνιστικό αθλητισμό, τον σχολικό και πανεπιστημιακό αθλητισμό, τον γυναικείο αθλητισμό, τον αθλητισμό ΑμεΑ. Αυτό το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης δεν μπορεί παρά να χρηματοδοτηθεί από το κράτος, που εισπράττει από τον ελληνικό λαό τα έσοδα, για να του παρέχει κοινωνικές υπηρεσίες»  είπε.

Οπότε, είναι επιτακτική ανάγκη πλέον «με τη συμμετοχή των αθλητικών και άλλων κοινωνικών φορέων, αλλά και με τη συμμετοχή της Τοπικής Διοίκησης, ν’ ανοίξει η συζήτηση για τον αναπροσανατολισμό, την αναδιοργάνωση, την ανασυγκρότηση του Αθλητισμού» και υπογράμμισε ότι στην Πάτρα υπάρχει το Παμπελοποννησιακό Στάδιο, το οποίο έχει αφεθεί να το λειτουργεί ο δήμος, με τα ισχνά οικονομικά του ενώ για το παλιό κολυμβητήριο της Αγυιάς, στο οποίο αναφέρθηκε ο υπουργός και ο περιφερειάρχης, «εδώ και χρόνια μένει ερειπωμένο και αναρωτιόμαστε γιατί, ποιος ο λόγος και ποιος έχει την ευθύνη. Είναι δυνατόν να έχεις έναν τέτοιο χώρο και να μην τον αξιοποιείς; Ως Δημοτική Αρχή, ως Δημοτικό Συμβούλιο, είπαμε να γίνουν οι παράκτιοι αγώνες, μ’ ένα βασικό στόχο, να επαναλειτουργήσει το κολυμβητήριο, κάτι που δεν έγινε. Και πάλι ρωτάμε, γιατί;».

«Απαιτείται να δημιουργηθεί ένας ενιαίος κρατικός φορέας, αθλητικών υλικοτεχνικών υποδομών, που θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα είναι στελεχωμένος με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό και θα έχει τη συνολική ευθύνη για τον εθνικό σχεδιασμό ανάπτυξης, λειτουργίας και συντήρησης υποδομών» ξεκαθάρισε και συμπλήρωσε ότι με τα σημερινά δεδομένα «χρειαζόμαστε δέκα χρόνια να εκπονηθεί μια μελέτη, έξι μήνες να γίνει το έργο, επί παραδείγματι το κολυμβητήριο της Αγυιάς και μετά θα το εγκαταλείψουμε, γιατί δεν θα υπάρχει υπηρεσία να το συντηρήσει».

Γι’ αυτό «ζητάμε να καταργηθούν τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας και ανταποδοτικότητας, στις δημοτικές εγκαταστάσεις, στα προγράμματα μαζικού λαϊκού αθλητισμού, γιατί διαφορετικά θα έρθουμε και πάλι σ’ ένα συνέδριο όπως το σημερινό, είτε με την ίδια είτε με διαφορετική κυβέρνηση και θα λέμε πάλι τα ίδια. Για να έχουν νόημα όλες αυτές οι συναντήσεις, πρέπει να βγαίνουν συμπεράσματα που θα γίνουν πράξεις.

Πρέπει να δούμε, επίσης, το ζήτημα της προσβασιμότητας των ατόμων με ειδικές ανάγκες στα στάδια και την ανάπτυξη εξειδικευμένων, δωρεάν προγραμμάτων, την ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση του μαζικού αθλητισμού.

Επίσης, ήταν λάθος η κατάργηση του προγράμματος δωρεάν αθλητισμού για τις γυναίκες και πρέπει να επανέλθει».

Κλείνοντας, ο Κ. Πελετίδης είπε ότι η συζήτηση είναι ωφέλιμη και πρέπει να καταλήξει σε έργα και τόνισε «επί παραδείγματι, γιατί τα προαύλια των σχολείων να είναι κλειστά το απόγευμα και να μην εκτονώνονται τα παιδιά μας με αθλητικά παιχνίδια; Αυτό, για να γίνει, προϋποθέτει να υπάρχουν εργαζόμενοι. Και πώς να υπάρχουν εργαζόμενοι, όταν απαγορεύονται οι προσλήψεις;

Σ’ αυτή την κατεύθυνση, είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε και να πάμε ένα βήμα μπροστά. Διαφορετικά θα μείνουμε μόνο στα λόγια».

902.gr

Νεότερη Παλαιότερη