Η φωτογραφία Μητσοτάκη πάνω από το μνημείο του ήρωα πιλότου από το Θέρμο, Νικολάου Σιαλμά


 Με μια φωτογραφία που ανέβασε στον λογαριασμό του στο Instagram περνώντας πάνω από τον Άη Στράτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδωσε τιμή στον ήρωα πιλότο της Πολεμικής Αεροπορίας, τον υποσμηναγό, Νικόλαο Σιαλμά, ο οποίος είχε σκοτωθεί στις 18 Ιουνίου 1992 κατά τη διάρκεια αερομαχίας του με τουρκικά αεροσκάφη.


Ο πρωθυπουργός έγραψε χαρακτηριστικά στο Instagram:

«Πετώντας πάνω από το μνημείο του υποσμηναγού Νικολάου Σιαλμά στον Αη Στράτη. Η Ελλάδα δεν ξεχνά αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα. Χρόνια πολλά!🇬🇷».

 

Ο Νικόλαος Σιαλμάς γεννήθηκε το 1965 στο Θέρμο.

Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το Σεπτέμβριο του 1984 και αποφοίτησε τον Ιούνιο του 1988 με το βαθμό του ανθυποσμηναγού.

Σκοτώθηκε κοντά στον Άγιο Ευστράτιο, κατά τη διάρκεια αποστολής αναχαιτίσεως τουρ­κι­­κών αεροσκαφών, χειριζόμενος αεροσκάφος F-1CG της 342 Μοίρας Παντός Καιρού της 114 Πτέρυγας Μάχης (Τανάγρα), στις 18 Ιουνίου 1992.


Ο Νικόλαος Σιαλμάς, ήταν ο πρώτος νεκρός πιλότος σε αερομαχία στο Αιγαίο με τουρκικά αεροσκάφη που παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Η πράξη του τιμήθηκε καθώς το νότιο άκρο του Αγίου Ευστρατίου, το ακρωτήρι που ονομαζόταν παλαιότερα Τρυπητή, μετονομάστηκε σε Νικόλαος Σιαλμάς.

Σε περίοπτη θέση πάνω από το ακρωτήρι στήθηκε από την Πολεμική Αεροπορία μεγάλο μνημείο. Δείχνει μια σπαρτιατική ασπίδα μαζί με ένα δόρυ, που είναι ο θυρεός της 342 Μοίρας Παντός Καιρού, στην οποία ανήκε ο Σιαλμάς. Η επιγραφή με κεφαλαία γράμματα αναφέρει ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Όπως είναι γνωστό και ο Δήμος Θέρμου προέβη στην κατασκευή περικαλλούς Μνημείου Πεσόντων Αεροπόρων στον λόφο του Αγίου Κοσμά στο Θέρμο, στο οποίο δεσπόζει ένα μουσειακό μαχητικό αεροσκάφος, προκειμένου να τιμήσει τους πέντε αεροπόρους της Πολεμικής Αεροπορίας (Νικόλαο Ανδρέα Σιαλμά, Κωνσταντίνο Αθανασίου Κοντογιώργο, Βασίλειο Γεωργίου Κουρκούτα, Ευστάθιο Χαριλάου Τσίγκα και Ευάγγελο Γεωργίου Σταθόπουλο), παιδιά όλοι τους αυτού του μικρού τόπου, του Θέρμου και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Θέρμου, που έπεσαν στον βωμό του καθήκοντος, υπερασπιζόμενοι την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας.

agriniopress.gr

Νεότερη Παλαιότερη