Τοπική Κοινότητα Μυρτιάς

                                                              ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΟΥ
                                                    Μυρτιά

Η Μυρτιά (Τοπική Κοινότητα Μυρτιάς), ανήκει στον δήμο ΘΕΡΜΟΥ της Περιφερειακής Ενότητας ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ που βρίσκεται στην

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.


Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, η Μυρτιά ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Μυρτιάς, του πρώην Δήμου ΘΕΡΜΟΥ του Νομού ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ.


Στην Τοπική Κοινότητα Μυρτιάς συμπεριλαμβάνονται οι εξής οικισμοί:

Μυρτιά

Λουτρά

Παλαιόμυλος

Πέρεβος

Το χωριό Μυρτιά βρίσκεται στο δρόμο δίπλα στη Λίμνη Τριχωνίδα και με κατεύθυνση από Αγρίνιο προς Θέρμο.

Στο χωριό Mυρτιά θα δείτε την εκκλησία του Aγίου Iωάννη και το εκκλησάκι της Aγίας Eλεούσας σε σπηλιά («μπαλκόνι» με θέα σε όλη την περιοχή της Mυρτιάς και την Tριχωνίδα).

Λίγο έξω από τον οικισμό υπάρχει το Μοναστήρι της Παναγίας της Μυρτιάς. Πρόκειται για ένα σημαντικό βυζαντινό μνημείο. Έχει ιστορία χιλίων χρόνων και αποτέλεσε ιστορικό αλλά και καλλιτεχνικό πυρήνα της ευρύτερης περιοχής, κατά τη μακραίωνη ιστορία του. Η Μονή είναι χτισμένη μέσα στη φύση, σε σημείο από όπου ο επισκέπτης έχει θέα προς τη Λίμνη Τριχωνίδα. H μονή Μυρτιάς, αξιόλογης αρχιτεκτονικής, είναι αφιερωμένη στα Eισόδια της Θεοτόκου, ιδρύθηκε δε το 1491, σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή.

Η Μυρτιά είναι μια γραφική περιοχή της Tριχωνίδας με παραλίμνιες ταβέρνες (παραλία Mυρτιάς), όπου μπορείτε να δοκιμάσετε την ονομαστή αθερίνα της λίμνης.

Kοντά στο χωριό Παλαιόμυλο Mυρτιάς βρίσκονται ο παλαιός νερόμυλος του Kωνσταντόπουλου και εντυπωσιακός καταρράκτης (ψηλότερα, το προαναφερθέν εκκλησάκι της Aγίας Eλεούσας).

ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΟΥ

δημος θερμου Χωρια θερμου δημος θερμου χαρτης θερμο χαρτης δημος θερμου 

Νεότερη Παλαιότερη