Πως να διαλέγεις φρέσκο ψάρι ή κρέας

Δείτε πως να διαλέγετε φρέσκο ψάρι ή κρέας...

Ψάρια: Το φρέσκο ψάρι έχει καθαρό, γυαλιστερό και γλιστερό δέρμα, φωτεινά και γουρλωτά μάτια (αν δείτε ψάρι χωρίς μάτια μην το πάρετε με τίποτα, είναι σίγουρα μπαγιάτικο) και ζωντανό χρώμα. Τα βράγχια του φρέσκου
ψαριού έχουν ροζ χρώμα ή σκούρο κόκκινο και είναι υγρά. Ένα κολπάκι για να καταλάβετε χωρίς πολλά-πολλά αν ένα ψάρι είναι φρέσκο είναι να το βάλετε πάνω στην ανοιχτή παλάμη σας. Αν σχηματίζει τόξο προς τα πάνω, τότε είναι το πολύ 2 ημερών. Ένα ολόφρεσκο ψάρι που μόλις έχει ψαρευτεί δεν μυρίζει θάλασσα. Είναι εντελώς άοσμο. 

Το ψάρι που μυρίζει θάλασσα είναι τουλάχιστον μίας ημέρας ενώ αυτό που έχει ψαρευτεί πριν από 2-3 μέρες μυρίζει ψαρίλα. Για να καταλάβετε αν ένα ψάρι είναι φρέσκο μπορείτε να το βάλετε πάνω στην ανοιχτή παλάμη σας. Αν είναι φρέσκο θα έχει κλίση προς τα πάνω. Κρέας: Το φρέσκο κόκκινο κρέας πρέπει να δείχνει μεταξένιο και το χρώμα του να είναι έντονο κόκκινο και όχι καφέ. Το λίπος του πρέπει να είναι άσπρο, όχι κίτρινο. 

Σε ό,τι αφορά το μοσχαρίσιο κρέας όσο πιο ανοιχτόχρωμο είναι τόσο πιο σίγουροι είμαστε ότι τράφηκε με γάλα. Όσο το χρώμα του πλησιάζει στο άσπρο τόσο πιο μικρό ήταν πριν σφαχτεί και πιο τρυφερό. Αν το χρώμα του πλησιάζει το ροζ ή το κόκκινο, ήταν μεγαλύτερο σε ηλικία. Σε ό,τι αφορά το χοιρινό αυτό πρέπει να είναι έχει απαλό ροζ χρώμα και μία σχετική υγρασία. Το λίπος του πρέπει να είναι άσπρο και τα κόκκαλά του να έχουν μία απόχρωση του κόκκινου. 

Είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε πως δεν πρέπει να τρώτε φρέσκο το κοτόπουλό σας αλλά να το καταψύχετε, να το ξεπαγώνετε την επόμενη μέρα και μετά να το μαγειρεύετε. Kοτόπουλο: Για να είναι φρέσκο το κοτόπουλο πρέπει τα πόδια του να είναι εύκαμπτα, το κόκκαλο στο στήθος πρέπει να το αισθάνεστε μαλακό και το στήθος καλό είναι να είναι παχουλό, αφράτο και ανοιχτόχρωμο. Tip: Μην μαγειρεύετε φρέσκο το κοτόπουλό σας καθώς μπορεί να πάθετε γαστρεντερίτιδα από τα καμπυλοβακτηρίδια που έχει. Καλό είναι με το που το πάρετε, να το βάλετε στην κατάψυξη να παγώσει και να το ξεπαγώσετε. Με αυτόν τον τρόπο θα σκοτωθεί το 90% των καμπυλοβακτηριδίων.

Πηγή

Via

Thermo-portal.gr
             -->
Νεότερη Παλαιότερη