Τα «σιωπηλά» σημάδια καρδιακού προβλήματος

Χάρη στην καλύτερη γνώση και ενημέρωση σχετικά με την υγιεινή διατροφή και την πρόοδο στη θεραπεία των καρδιακών παθήσεων, ολοένα και λιγότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από...



καρδιακή νόσο συγκριτικά με το παρελθόν. Ωστόσο, οι φραγμένες αρτηρίες εξακολουθούν να είναι η Νο 1 αιτία θανάτου στον κόσμο. Τα συμπτώματα μιας καρδιακής προσβολής μπορεί να είναι προφανή ή και "σιωπηλά". Μερικές φορές το σώμα προσφέρει πιο "λεπτεπίλεπτες" ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά με την καρδιά σας. Τα παρακάτω είναι μια λίστα με "αθώα" συμπτώματα που μπορεί να αξίζει τον κόπο να τα αναφέρετε στον προσωπικό σας γιατρό. Αν έχετε κάποια από αυτά δεν υπάρχει λόγος άμεσης ανησυχίας, αφού τα περισσότερα είναι κοινά με άλλες, δευτερεύουσες ασθένειες. Να θυμάστε ότι μόνο ο γιατρός σας είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να κάνει την σωστή διάγνωση. Δείτε μερικά από τα "σιωπηλά" σημάδια καρδιακού προβλήματος: 

Νιώθετε υπερβολική κόπωση Αυτό δεν είναι αφορά μόνο την πιθανή έλλειψη ύπνου. Πρόκειται για ανεξήγητη, υπερβολική κόπωση. Σκεφτείτε πώς αισθάνεστε όταν έχετε γρίπη και φανταστείτε πώς είναι να νιώθετε διαρκώς έτσι. Μία από τις αιτίες μπορεί να είναι ότι η καρδιά σας εργάζεται σκληρά, λόγω έλλειψης οξυγόνου στο αίμα. Χρειάζεται δηλαδή να στέλνει περισσότερο αίμα στα όργανα και τους μυς για να πάρουν εκείνα το απαραίτητο οξυγόνο. Πρήζονται τα πέλματά σας Το πρήξιμο (οίδημα) στα πέλματα μπορεί να οφείλεται στην ορθοστασία, στην εγκυμοσύνη ή στην φλεβίτιδα. Αλλά μπορεί να είναι και σημάδι χρόνιου προβλήματος στην καρδιά, η οποία δεν αντλεί το αίμα σωστά ελέω δυσλειτουργίας στις βαλβίδες (δεν κλείνουν επαρκώς). Τα προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά και προκαλούν οίδημα στα πέλματα συνήθως συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα, όπως δύσπνοια και κόπωση. 

Αν παρατηρήσατε πρόσφατα ότι τα πόδια σας πρήζονται, μιλήστε με τον γιατρό σας. Υπερβολικός πόνος όταν περπατάτε Αν οι μυς του ισχίου και του ποδιού σας παθαίνουν συχνά κράμπες όταν ανεβαίνετε τα σκαλιά, ή περπατάτε για αρκετή ώρα με τα πόδια, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι της περιφερικής αρτηριακής νόσου. Πρόκειται για μία πάθηση που χαρακτηρίζεται από την συσσώρευση λιπαρών πλακών στις αρτηρίες των ποδιών και που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου. Εάν έχετε αυτή την πάθηση υπάρχει μια πιθανότητα 50% να πάσχετε επίσης και από μερική απόφραξη σε μία ή περισσότερες από τις αρτηρίες της καρδιάς. 

Ζαλίζεστε συχνά ή/και έχετε λιποθυμικές τάσεις Αυτό είναι ακόμα ένα από εκείνα τα συμπτώματα που μπορούν να μην σχετίζονται καθόλου με την καρδιά. Αν στο γυμναστήριο, νιώθετε ότι πρέπει να σταματήσετε το περπάτημα, το τρέξιμο, την ποδηλασία ή το ελλειπτικό stepping, επειδή αισθάνεστε ζάλη, αυτό μπορεί να οφείλεται σε απλή αφυδάτωση ή επειδή "σηκωθήκατε πολύ γρήγορα". Αλλά αν σας συμβαίνει σε τακτική βάση, τότε μιλήστε με το γιατρό σας για να δείτε αν το πρόβλημα οφείλεται από μερικώς φραγμένες αρτηρίες που μειώνουν την αρτηριακή πίεση ή από ελαττωματικές βαλβίδες που αδυνατούν να διατηρήσουν την πίεση του αίματος. 

Έχετε συχνές ημικρανίες Τις περισσότερες φορές ένας πονοκέφαλος είναι απλά ένας πονοκέφαλος. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, η ημικρανία μπορεί να είναι σημάδι καρδιακού προβλήματος. Ημικρανίες έχει περίπου το 12% του γενικού πληθυσμού, αλλά αυτό το ποσοστό εκτοξεύεται στο 40% μεταξύ ατόμων που έχουν καρδιαγγειακή νόσο. Δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς επιστημονικά αυτό το φαινόμενο, αλλά πολλές έρευνες το έχουν επιβεβαιώσει. Μια θεωρία είναι ότι οι ημικρανίες θα μπορούσαν να είναι αποτέλεσμα διαταραχής του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Πηγή

Via

Thermo-portal.gr
             -->
Νεότερη Παλαιότερη