Αποτελεσματική αντιμετώπιση προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης

Η ενδοσκοπική κι ελάχιστα επεμβατική αντιμετώπιση των προβλημάτων της Σπονδυλικής Στήλης αντανακλά τη γενικότερη φιλοσοφία του νευροχειρουργού Γιώργου Μπάρλα : αποτελεσματικές θεραπευτικές πράξεις με ελάχιστο δυνατό βιολογικό κόστος... Το 80% των ανθρώπων υπολογίζεται ότι θα πονέσει κάποια στιγμή της ζωής του στην οσφυική χώρα. Με βάση τα στατιστικά στοιχεία το 60% των προβλημάτων οφείλεται σε κληρονομική κατασκευή της σπονδυλικής στήλης και το 40% στον τρόπο ζωής.

Η σωστή διατροφή και η καθημερινή άσκηση μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητά μας και να μειώσουν τα προβλήματα σπονδυλικής στήλης. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά η πλειοψηφία των ανθρώπων θα βιώσει σε κάποια φάση της ζωής του πόνο στη μέση. Μέχρι πρόσφατα οι βασικές θεραπευτικές επιλογές αντιμετώπισης ήταν δύο: Φαρμακευτική αγωγή και χειρουργική επέμβαση. Οι επιλογές αυτές δεν είχαν για πολλούς τα επιθυμητά αποτελέσματα, ενώ για ορισμένους είχαν ακόμη και μακροχρόνια καταστροφικά αποτελέσματα. Η αδυναμία των δεδομένων θεραπευτικών λύσεων να αντιμετωπίσουν ικανοποιητικά όλο το φάσμα της παθολογίας στη οσφυϊκή μοίρα,

δημιούργησε νέες

λιγότερο τραυματικές και πιο αποτελεσματικές θεραπείες. Ειδικά εύκαμπτα ενδοσκόπια, ψηφιακοί αγγειογράφοι και ακτίνες Laser, είναι ιατρικά εργαλεία που επιτρέπουν την καλύτερη προσέγγιση της σπονδυλικής στήλης χωρίς να τραυματιστούν οι υγιείς ιστοί.

Πολλά από τα προβλήματα της οσφυϊκής μοίρας αντιμετωπίζονται πλέον μη επεμβατικά. Έτσι

καλύπτεται το μεγάλο κενό μεταξύ φαρμακευτικής και χειρουργικής θεραπείας χωρίς ο ασθενής να υποβληθεί σε οδυνηρό βιολογικό κόστος.

ΤΟ 80% ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΘΑ ΠΟΝΕΣΕΙ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΙΚΗ ΜΟΙΡΑ Το συνηθέστερο πρόβλημα που αφορά τη σπονδυλική στήλη είναι ο πόνος στη μέση (οσφυαλγία) με ή χωρίς συμμετοχή του κάτω άκρου (οσφυοϊσχυαλγία). Το 80% των ανθρώπων θα πονέσει στην οσφυϊκή μοίρα σύμφωνα με τα στατιστικά και στο μεγαλύτερο ποσοστό υπεύθυνη θα είναι η εκφύλιση των σπονδυλικών δομών (μεσοσπονδύλιοι δίσκοι, αρθρώσεις, σύνδεσμοι…)», εξηγεί ο κ Μπάρλας.

Το 60% των

προβλημάτων απορρέει από την κληρονομική κατασκευή της σπονδυλικής στήλης και το υπόλοιπο 40% προέρχεται από τον τρόπο ζωής που κάνουμε. Γι αυτό και η υιοθέτηση ενός ενεργού τρόπου ζωής όπως και η ενασχόληση με κάποιο άθλημα από την παιδική ηλικία ενδυναμώνει το μυϊκό σύστημα και το συνδετικό ιστό που στηρίζει και θωρακίζει την σπονδυλική στήλη. Παρόλα αυτά ο σύγχρονος καθιστικός τρόπος ζωής σε αντίθεση με ότι πιστεύουν πολλοί δεν συνεπάγεται λιγότερα προβλήματα στην οσφυϊκή μοίρα. Πρακτικά, οι άνθρωποι που έχουν στην οικογένειά τους άτομα με εκφυλιστικά προβλήματα στην σπονδυλική στήλη κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν νωρίτερα συμπτώματα. Φυσικά όσο μεγαλώνει η ηλικία τόσο αυξάνει και η πιθανότητα να επηρεαστεί η οσφυϊκή μοίρα από την γήρανση του οργανισμού. Υπάρχει κι ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού που λόγω επαγγελματικών ασχολιών επιβαρύνουν την οσφυϊκή μοίρα με πρόσθετο ή επαναλαμβανόμενο βάρος επιταχύνουν την εκφύλιση ή προκαλούν τραυματικές κακώσεις στην οσφυϊκή μοίρα. Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε πως επιβαρυντικός παράγοντας για την εμφάνιση προβλημάτων οσφυικής μοίρας είναι η παχυσαρκία. Αντίθετα η σωστή διατροφή και η σωστή άσκηση θωρακίζουν κατά το δυνατόν τους στηρικτικούς μηχανισμούς της σπονδυλικής στήλης. Πάντα συμβουλεύω τους ασθενείς μου να είναι αθλητές κι όχι πρωταθλητές και να κάνουν μια πλήρη διατροφή που θα τους διατηρεί στο κατώτερο του φυσιολογικού βάρους .Οι κάτοχοι της κάρτας υγείας ΕΥ club απολαμβάνουν προνομιακής οικονομικής μεταχείρισης πέραν της ιδιαίτερης ιατρικής προσοχής που είναι δεδομένη για όλους μου τους ασθενείς» τονίζει ο κ Μπάρλας.

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη