6 λόγοι που σε κάνουν να τρως περισσότερο χωρίς να το παίρνεις χαμπάρι


Κάποιες (κακές) συνήθειες μπορούν να σαμποτάρουν ακόμα και την πιο καλή δίαιτα. Μάθε ποιες είναι και σταμάτησέ τες... Μπορεί να ξέρεις ότι δεν πρέπει να τρως πολλά γλυκά ή να αποφεύγεις το φαγητό αργά το βράδυ, αλλά παρ' όλα αυτά η ζυγαριά δεν λέει να πέσει. Ίσως φταίνε κάποιες συνήθειες σου που σε κάνουν να τρως περισσότερο απ' όσο πρέπει.

1. Δεν κοιμάσαι αρκετά Σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Έρευνας Ύπνου του Πανεπιστημίου του Standford, όταν είσαι κουρασμένος το σώμα σου μειώνει τα επίπεδα της λεπτίνης, της πρωτεΐνης που ρυθμίζει την όρεξη και το βάρος. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι νιώθεις περισσότερο πεινασμένος και καις πιο αργά θερμίδες. Παράλληλα, τα επίπεδα της κορτιζόλης σου αυξάνουν, μαζί με την επιθυμία σου για υδατάνθρακες. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το σώμα σου δεν αποβάλλει επαρκώς τα σάκκχαρα και είναι πιο πιθανό να τα αποθηκεύσει ως λίπος. 

2. Το φαγητό που τρως δεν σε χορταίνει Αν τρως μικρότερες ποσότητες από αυτές που σε χορταίνουν, θα πεινάσεις πολύ γρήγορα ξανά και είναι πολύ πιθανό να φας ό,τι βρεις μπροστά σου, αν η πείνα σου φτάσει σε επίπεδα που δεν θα μπορείς να ελέγξεις. Για να νιώσεις χορτάτος, χωρίς να πάρεις βάρος, βάλε στο τραπέζι σου τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και νερό, με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, όπως είναι τα περισσότερα λαχανικά και ορισμένα φρούτα. Οι τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να τις χωνέψεις και αυτό σε κάνει να νιώθεις για μεγαλύτερο διάστημα χορτάτος. 

3. Σερβίρεις το φαγητό σου σε μεγάλα πιάτα Όσο πιο μεγάλο είναι ένα πιάτο τόσο περισσότερο φαγητό θα βάλεις. Και όσο περισσότερο φαγητό έχεις μπροστά σου, τόσο περισσότερο τρως, το έχει επιβεβαιώσει και έρευνα του καθηγητή Brian Wansink στο Πανεπιστήμιο του Illinois των Ηνωμένων Πολιτειών. Αν δεν λάβεις σοβαρά υπόψη σου το θέμα της ποσότητας, όσο υγιεινό κι αν είναι το φαγητό σου, θα αρχίσεις να παίρνεις βάρος. 

4. Έχεις υιοθετήσει μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες Θα έχεις ακούσει ότι οι πολλοί υδατάνθρακες δεν κάνουν καλό, δεν χρειάζονται όμως υπερβολές. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Ohio βρήκε ότι οι άνθρωποι που παραλείπουν εντελώς τους υδατάνθρακες από το γεύμα τους, έχουν την τάση να τρώνε περισσότερο αργότερα. Ιδανικά, οι υδατάνθρακες θα πρέπει να καλύπτουν τις μισές από τις θερμίδες που προσλαμβάνεις κάθε μέρα, ώστε να διατηρείς σε καλά επίπεδα τη σεροτονίνη, τη χημική ουσία που σχετίζεται με τη διάθεση αλλά και με τον έλεγχο του φαγητού. Η έλλειψη υδατανθράκων οδηγεί σε χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης και τελικά σε αύξηση της όρεξης. 

5. Τρως σοκολάτα σε λάθος στιγμή Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου βρήκε ότι όσοι κατανάλωναν σοκολάτα με άδειο στομάχι έτρωγαν μεγαλύτερη ποσότητα και είχαν περισσότερη ανάγκη να φάνε γενικότερα μέσα στην ημέρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να κόψεις εντελώς τη σοκολάτα, απλώς κράτησέ τη για επιδόρπιο, αφού, σύμφωνα με την έρευνα, όσοι έτρωγαν σοκολάτα 15 με 30 λεπτά μετά το φαγητό, είχαν λιγότερες πιθανότητες να θέλουν να φάνε και μετά κατά τη διάρκεια της ημέρας. 

6. Τρως μπροστά στην τηλεόραση Αν συνηθίζεις να τρως μπροστά στην τηλεόραση, διατρέχεις δυο κινδύνους: πρώτον το μυαλό σου συνδέει την τηλεόραση με το φαγητό και αυτό σημαίνει ότι θα θέλεις να φας κάθε φορά που κάθεσαι μπροστά στην οθόνη είτε πεινάς είτε όχι. Δεύτερον, δεν εστιάζεις στο φαγητό σου με αποτέλεσμα να συνεχίζεις να τρως ακόμα κι αν έχεις χορτάσει. "Καλύτερα να απολαμβάνεις το φαγητό σου με ησυχία και χωρίς περισπασμούς", συμβουλεύει η Amanda Wynne του Βρετανικού Συλλόγου Διαιτολόγων. Άκουσέ την, κάτι ξέρει!

Via
Thermo-portal.gr
             -->

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share