Πότε η τσάντα μας μπορεί να προκαλέσει αρθρίτιδα

Ολοένα και περισσότερα άτομα έρχονται αντιμέτωπα με έντονους πόνους στον αυχένα και τη ράχη... Χαρακτηριστικά, μία στις δύο γυναίκες «λυγίζει» κάτω από το βάρος της τσάντας που κουβαλάει και η οποία κατά μέσο όρο ζυγίζει γύρω στα 3 κιλά, ενώ πλέον το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και σχεδόν έξι στους δέκα άντρες με τις τσάντες τους να ζυγίζουν κατά μέσο όρο 6,2 κιλά. Όπως προειδοποιούν οι ορθοπεδικοί, η μεταφορά του βάρους προκαλεί στο σώμα διάφορες μεταβολές, προκειμένου αυτό να προσαρμοστεί στις πιέσεις που του ασκούνται, με σοβαρές επιπτώσεις τόσο στη στάση όσο και την κίνηση. Ειδικά στην περίπτωση των γυναικών, μάλιστα, οι αλλαγές είναι πιο έντονες, όταν φορούν και ψηλά τακούνια.

Μπορεί, όμως, η καθημερινή μεταφορά βάρους να προκαλέσει αρθρίτιδα και άλλα προβλήματα υγείας; Οι ειδικοί απαντούν... Αυχένας Όταν μεταφέρουμε βάρος, ο αυχένας εκ φύσεως παίρνει κλίση προς την αντίθετη κατεύθυνση, για να διατηρήσει το σώμα την ισορροπία του. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι μύες από τη μία πλευρά να τεντώνονται από την άλλη να πιέζονται, προκαλώντας αύξηση της απόστασης ανάμεσα στον αυχένα και τον ώμο.

Το πρόβλημα είναι πως από αυτό ακριβώς το σημείο διέρχεται το βραχιόνιο πλέγμα, ένα πλέγμα από νευρικές ίνες που ξεκινάει από τη σπονδυλική στήλη και καταλήγει στο χέρι. Το διαρκές τέντωμα αυτών των νεύρων μπορεί να έχει ως συνέπεια πόνο στον αυχένα και φλεγμονή στον μυ, που με τον καιρό μπορεί να εξελιχθούν σε κρίση οξέος πόνου, εξαιτίας του σπασμού του μυός. Ώμοι και ράχη Ο ώμος που επιβαρύνεται, αναγκάζεται να ωθηθεί προς τα πάνω και πίσω, προκειμένου να αντισταθμιστεί η δύναμη του βάρους που τον εξαναγκάζει προς τα κάτω. Αν η κατάσταση συνεχιστεί στο διηνεκές, μπορεί να αναπτυχθεί επώδυνη αρθρίτιδα στις μικρές αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης, καθώς και να υποστούν εκφυλιστικές αλλοιώσεις οι σπόνδυλοι και οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι στη μέση. Επίσης, υπάρχει ο κίνδυνος να συμπιεστούν τα νεύρα της σπονδυλικής στήλης στη μέση, με συνέπεια να εκδηλωθεί ισχιαλγία Μπράτσο Επειδή το χέρι που φέρει το βάρος αναγκάζεται να παραμένει στατικό, προκειμένου να μένει ακίνητο το βάρος και να διατηρείται η ισορροπία, ερεθίζονται τα νεύρα του ώμου από τον συνδυασμό ακινησία-πίεση, με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται οξύς ή χρόνιος πόνος. Γοφοί και πόδια Με το πέρασμα του χρόνου, η συνεχής πίεση της μιας πλευράς του σώματος μπορεί να οδηγήσει σε αρθρίτιδα των κάτω άκρων.

Πηγή

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη