ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΕΧΘΟΥΝ ΑΛΛΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Η ΧΙΟΣ ΚΑΙ Η ΛΕΣΒΟΣ

Βουλιάζουν» Χίος και Μυτιλήνη από πρόσφυγες και μετανάστες, με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους κατοίκους να εκπέμπoυν «SOS», ενώ μέσα σε 24 ώρες άλλα 140 άτομα έφτασαν...

στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Η κατάσταση στα δύο νησιά είναι «ασφυκτική», καθώς και στα δύο έχει ξεπεραστεί κατά πολύ η χωρητικότητα των υποδομών που ήδη υπάρχουν για τη φιλοξενία όσων φτάνουν από τα τουρκικά παράλια.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία στη Μυτιλήνη αυτή τη στιγμή βρίσκονται 5.497 πρόσφυγες και μετανάστες, όταν οι υπάρχοντες χώροι μπορούν να φιλοξενήσουν 3.500. Παρόμοια η κατάσταση και στη Χίο, όπου στο νησί βρίσκεται τριπλάσιος αριθμός από αυτόν που μπορούν να «σηκώσουν» τα κέντρα φιλοξενίας (3.399 είναι αυτή τη στιγμή οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, ενώ οι χώροι φιλοξενίας επαρκούν για 1.100).

Συνολικά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου που καλούνται να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης βρίσκονται εγκλωβισμένοι 12.671 πρόσφυγες και μετανάστες, 5.000 περισσότεροι δηλαδή από τις 7.450 θέσεις στα κέντρα φιλοξενίας.

Σε όλη τη χώρα ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων προσεγγίζει τους 60.000, καθώς ο τελευταίος απολογισμός μιλά για 59.675 εγκλωβισμένους.

Συμφωνία

Με «γοργούς ρυθμούς» συνεχίζεται η εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας για την παράλληλη επανεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία και την επιστροφή μεταναστών που εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα, διαβεβαίωσε την Τετάρτη η αρμόδια για ζητήματα Μετανάστευσης εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτό.

Σύμφωνα με την Μπερτό, η τελευταία επιστροφή μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία πραγματοποιήθηκε στις 25 Αυγούστου, ενώ περισσότερες επιστροφές έχουν προγραμματιστεί για τις «επόμενες ημέρες και εβδομάδες».

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επανέλαβε πως από τους περίπου 480 που έχουν επιστραφεί μόνο δύο είχαν καταθέσει αίτηση ασύλου στην Ελλάδα, η οποία απορρίφθηκε.

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη