ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΤΩΝ CAPITAL CONTROLS ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ

Αίτημα για χαλάρωση των capital controls υπέβαλε στους θεσμούς το υπουργείο Οικονομικών τη Δευτέρα, όπως αποκάλυψε μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας...

H πιο βασική πρόταση αφορά στη δυνατότητα ανάληψης 840 ευρώ συνολικά σε δύο εβδομάδες. Δηλαδή αν κάποιος δεν πάρει στη μια εβδομάδα 420 ευρώ δεν τα χάνει αλλά θα μπορεί να πάρει 840 την επόμενη.

Οι προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών, έχουν ως εξής: Αρση της απαγόρευσης της ανάληψης μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά,

Πλήρη άρση της απαγόρευσης πρόωρης αποπληρωμής δανείων,

Αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων που προέρχονται από το εξωτερικό,

Δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 € ανά δύο εβδομάδες.

Μείωση του χρόνου εκτέλεσης των εμβασμάτων στο εξωτερικό.

Αύξηση των συναλλαγών μέσω πιστωτικής κάρτας στο εξωτερικό

Ανοιγμα σχεδόν όλων των sites αγορών από το εξωτερικό. Από τις 28 Ιουνίου 2015 που επιβλήθηκε η τραπεζική αργία και ο περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων, πρωταρχικός στόχος ήταν η όσο το δυνατόν ομαλότερη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας. Από τότε οι περιορισμοί έχουν χαλαρώσει σημαντικά κατόπιν και της προόδου που έχει επιτευχθεί σε διάφορους τομείς, με σημαντικότερους αυτούς της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών στο τέλος του β’ εξαμήνου του 2015 και της πρόσφατης επιτυχούς ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης. Το τελευταίο γεγονός μας επιτρέπει να προχωρήσουμε σε περαιτέρω, αλλά πάντα ελεγχόμενη, χαλάρωση των περιορισμών.

Καθ’ όλη αυτή την περίοδο, η ΤτΕ συνεργάζεται διαρκώς με το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να συντάξει «οδικό χάρτη» σταδιακής απελευθέρωσης των περιορισμών που συνδέονται με την επίτευξη σημαντικών στόχων της ελληνικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό υποβλήθηκε σήμερα στους θεσμούς πρόταση με τα παρακάτω νέα μέτρα απελευθέρωσης από τους περιορισμούς, τα οποία συνοδεύονται από σχετική τεκμηρίωση και στοχεύουν τόσο στη διευκόλυνση της λειτουργίας των ελληνικών επιχειρήσεων, όσο και στην περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης ρευστότητας των τραπεζών, η οποία θα επηρεάσει θετικά την ψυχολογία των καταθετών, των επενδυτών και των επιχειρήσεων.

Ενδεικτικά, τα νέα μέτρα χαλάρωσης περιλαμβάνουν: Άρση της απαγόρευσης ανάληψης μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά (νέο χρήμα).

Πλήρης άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων.

Αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων που προέρχονται από το εξωτερικό.

Δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες. Αναλυτικά όπως ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης:

Στόχος μας είναι η μείωση του χρόνου εκτέλεσης των εμβασμάτων στο εξωτερικό καθώς και ο περιορισμός του σχετικού κόστους που προκάλεσε η επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Στην επίτευξη αυτού του στόχου συμβάλλει σημαντικά η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία τροποποίησης των αποφάσεών της που θα προβλέπουν: Αύξηση στα όρια των Υποεπιτροπών των τραπεζών (έως €250χιλ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα) καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας (έως €20χιλ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα). Στόχος είναι οι επιχειρήσεις να εξυπηρετούνται το αργότερο σε χρόνο Τ+1 ώστε να μην επηρεάζεται η συναλλακτική τους εικόνα με τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό.

Αύξηση των ορίων στη χρήση των καρτών στο εξωτερικό με παράλληλο άνοιγμα, μέσω internet, πολλών international sites του συνόλου σχεδόν των διαδικτυακών αγορών, γεγονός που θα διευκολύνει τις συναλλαγές τόσο των νομικών όσο και των φυσικών προσώπων με αντισυμβαλλόμενους του εξωτερικού.

Αύξηση των μηνιαίων ορίων τόσο των τραπεζών όσο και των Ιδρυμάτων Πληρωμών για την αποστολή εμβασμάτων έως 1.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, μετά από παρέμβαση της ΤτΕ, οι τράπεζες έχουν επιταχύνει σημαντικά τις διαδικασίες παροχής P.O.S όχι μόνο σε εμπορικές επιχειρήσεις αλλά και σε ελεύθερους επαγγελματίες, καταστήματα εστίασης κ.α., γεγονός που διευκολύνει τον καταναλωτή αλλά και προάγει την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι προμήθειες που εισπράττουν οι ελληνικές τράπεζες από τη χρήση P.O.S μεσοσταθμικά κυμαίνονται στο 1,1% του ποσού της εκάστοτε συναλλαγής αγορών έναντι αντίστοιχων μεσοσταθμικών τιμών χρεώσεων της τάξης του 1,8% στις ΗΠΑ και 1,3% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πως το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών αυτών ουσιαστικά καρπώνονται οι διεθνείς φορείς εκκαθάρισης των καρτών και όχι οι ίδιες οι τράπεζες.

Τέλος, ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι από τους ελέγχους που πραγματοποίησε η ΤτΕ ως προς τη συμμόρφωση των τραπεζών στις νομοθετικές διατάξεις του περιορισμού κίνησης κεφαλαίων, προέκυψε πως οι Διοικήσεις και το προσωπικό των τραπεζών επέδειξαν τη δέουσα επιμέλεια για την εναρμόνιση των λειτουργιών τους με το κανονιστικό πλαίσιο, παρά τις ποικίλες δυσχέρειες εφαρμογής του.

Καταλήγοντας, η ΤτΕ ετοιμάζει τα επόμενα βήματα και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αυξηθεί ο ρυθμός εξομάλυνσης όσο το δυνατόν συντομότερα. Όπως έγινε μέχρι σήμερα, οι επόμενες αλλαγές θα πρέπει να είναι καλά σχεδιασμένες, ώστε, χωρίς να διαταραχθεί η ρευστότητα του συστήματος, να βελτιωθεί αποτελεσματικά η λειτουργία της οικονομίας, ενώ, με την περαιτέρω επικράτηση συνθηκών μακροοικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, να επέλθει η οριστική άρση των περιορισμών.

Τα δάνεια

Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν το

μεγαλύτερο πρόβλημα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Οπως ανέφερε, το ύψος τους υπολογίζεται περί τα 108,6 δισ. ευρώ και βαίνουν αυξανόμενα αντί να σταθεροποιούνται, γεγονός που προκαλεί πρόσθετη ανησυχία.

Διαβεβαίωσε πάντως πως το τραπεζικό σύστημα δεν έχει πρόβλημα, καθότι η συνολική κάλυψη των ζημιών φτάνει στο 101%.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες θα πρέπει ωστόσο να μειωθούν το 2019 κατά 40 δισ. ευρώ, επισήμανε ο κ. Στουρνάρας.

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη