Η χρήση smartphone «χαρίζει επιδέξια δάχτυλα»

Οι περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν το αίσθημα της αφής στα δάχτυλα είναι πιο ανεπτυγμένες στους συστηματικούς χρήστες «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων, αναφέρουν ερευνητές στην Ελβετία.

Τα ευρήματα δεν προκαλούν έκπληξη, δεδομένου ότι οποιαδήποτε εμπειρία μπορεί δυνητικά να αλλάξει τον εγκέφαλο. Η μελέτη δείχνει όμως πώς ο εγκέφαλος προσαρμόζεται σε μια νέα τεχνολογία επικοινωνίας.

Νευροεπιστήμονες στη Ζυρίχη δημοσιεύουν στην επιθεώρηση Current Biology την έρευνά τους σε 37 δεξιόχειρες εθελοντές, από τους οποίους οι 26 χρησιμοποιούσαν smartphone και οι υπόλοιποι «συμβατικά» κινητά, χωρίς πρόσβαση στο Διαδίκτυο και σε εφαρμογές.

Εξήντα ηλεκτρόδια ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος τοποθετήθηκαν στα κεφάλια των εθελοντών και κατέγραφαν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα την ώρα που χρησιμοποιούσαν τις συσκευές τους.

Η ανάλυση αποκάλυψε διαφορές σε περιοχές του σωματαισθητικού φλοιού που δέχονται και στέλνουν ερεθίσματα στα δάχτυλα. Στους χρήστες smartphone, οι περιοχές αυτές ήταν μεγαλύτερες και πιο δραστήριες όταν ο χρήστης δεχόταν ερεθίσματα από τον αντίχειρα, τον δείκτη ή τον παράμεσο. Πραγματικά με εξέπληξε το εύρος των αλλαγών που προκάλεσε η χρήση smartphone» σχολιάζει ο Άρκο Γκος, επικεφαλής της μελέτης στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης.

Το ενδιαφέρον μάλιστα είναι ότι οι αλλαγές που παρατηρήθηκαν βρέθηκαν να είναι ανάλογες του χρονικού διαστήματος κατά το οποίο οι εθελοντές χρησιμοποιούσαν έξυπνα κινητά.

Το φαινόμενο, εξάλλου, είναι αντίστοιχο με αυτό που παρατηρείται σε επαγγελματίες βιολονίστες, στους οποίους οι εγκεφαλικές περιοχές που ελέγχουν τα δάχτυλα είναι πιο μεγάλες.

Η τελευταία μελέτη δείχνει ότι ακόμα και οι οθόνες αφής των smartphone μπορούν να μας χαρίσουν ευαίσθητα άκρα.

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη