7 πράγματα που δεν γνωρίζετε για τη Μόνα Λίζα!

Η Μόνα Λίζα είναι ίσως, ο πιο γνωστός και διάσημος πίνακας στον κόσμο... Είναι έργο του μοναδικού Λεονάρντο ντα Βίντσι και ακόμα και σήμερα, προκαλεί ερωτήματα με το ελαφρύ της μειδίαμα. Χαμογελάει ή όχι η Μόνα Λίζα; Ας δούμε όμως, 7 πράγματα που ίσως δε γνωρίζατε για αυτόν τον πίνακα. Το βιβλίο του Dan Brown «Κώδικας Ντα Βίντσι», που έγινε στη συνέχεια και ταινία, ανανέωσε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για τον διάσημο αυτό πίνακα και έφερε ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τη Μόνα Λίζα μετά το 2003. Κόσμος συνέρρεε στο Λούβρο για να μελετήσει τα στοιχεία που ανέφερε ο συγγραφέας στη νουβέλα του.

Ο τίτλος του πίνακα «Μόνα Λίζα», προήλθε από λάθος! Καλά ακούσατε. Ο αρχικός τίτλος θα ήταν «Monna Lisa», που στα ιταλικά Monna θα πει Παναγία.

Η ταυτότητα της γυναίκας στον πίνακα παραμένει ένα μυστήριο. Πολλοί θεωρούν ότι είναι η θηλυκή μορφή του ίδιου του Ντα Βίντσι, ενώ οι περισσότεροι πιστεύουν ότι πρόκειται για την Lisa Gherardini, 24 ετών τότε και μητέρα 2 γιων.

Ο αυθεντικός πίνακας έχει μια ατέλεια δίπλα από τον αριστερό αγκώνα της Μόνα Λίζα. Κι αυτό γιατί το 1956, ένας βολιβιανός άνδρας με το όνομα, Ugo Ungaza πέταξε μια πέτρα στον πίνακα κι από τότε έμεινε ανεξίτηλη αυτή η ατέλεια.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο για τον πίνακα, είναι ότι η γυναίκα που απεικονίζεται δεν έχει φρύδια. Φήμες λένε ότι όταν οι συντηρητές του έργου προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν τον πίνακα, έσβησαν κατά λάθος τα φρύδια της μορφής. Ωστόσο πολλοί πιστεύουν ότι ο Ντα Βίντσι δεν ολοκλήρωσε ποτέ τον πίνακά του, γιατί ήταν ένας άρρωστος τελειομανής.

Ο πίνακας φυλάσσεται στο μουσείο του Λούβρου, σε μια ξεχωριστή αίθουσα μόνος του. Έχει μια πρόσοψη από αλεξίσφαιρο γυαλί και το δωμάτιο έχει συγκεκριμένη θερμοκρασία. Η κατασκευή του συγκεκριμένου δωματίου κόστισε 7 εκατομμύρια δολάρια.

Ο πίνακας αυτός δεν έχει τιμή και η αξία του θεωρείται ανεκτίμητη. Έτσι δεν μπορεί ούτε καν να ασφαλιστεί.

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη