Το στοίχημα του Κυριάκου

Έντονη κινητικότητα εντός της Ν.Δ. προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία.

Η αναστάτωση και ο εκνευρισμός δεν αφορούν τόσο τη νίκη μιας ιδεολογικά μειοψηφικής ομάδας, των μητσοτακικών, όσο την επιλογή της πλειονότητας των πολιτών που προσήλθαν στην κάλπη να αδιαφορήσουν ακόμη και για το νεοφιλελεύθερο ιδεολογικό πρόσημο του Κυριάκου, που δεν είναι και τόσο δημοφιλές στη Ν.Δ., προκειμένου να ξεφύγουν από την παρακμή μιας σειράς μεγαλοστελεχών που είχαν αναφορά στον Καραμανλή ή τον Σαμαρά για να αντλούν δύναμη.

Το στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη να αναμορφώσει την αξιωματική αντιπολίτευση, το συντηρητικό κόμμα της χώρας, με νέες αρχές, οργανωτική, πολιτική και ιδεολογική συγκρότηση είναι πολύ σοβαρό.

Από αυτό άλλωστε κρίνεται και το αν θα μπορέσει να προωθήσει τη «μεταρρυθμιστική» του ατζέντα, στην οποία το εγχώριο και διεθνές κεφάλαιο μοιάζει να έχει επενδύσει όλα του τα λεφτά, όπως φαίνεται και από τη θριαμβική υποδοχή της εκλογής του από τα συστημικά διεθνή και εσωτερικά μέσα ενημέρωσης.

Ο αέρας ανανέωσης, ανατροπής και τολμηρών εσωκομματικών ανακατατάξεων εντός της Ν.Δ. υπάρχει, αλλά είναι δεδομένο ότι ο Κυριάκος στηρίχθηκε σε ακροδεξιούς, υπερσυντηρητικούς και φιλομοναρχικούς για την εκλογή του. Αυτοί είναι βέβαιο ότι θα ζητήσουν ένα κομμάτι από την πίτα της εξουσίας την επόμενη μέρα.

Εξωτικό» είδος Το μπρα-ντε-φερ μεταξύ του «φέρνω τον αρχηγό στα μέτρα μου» ή «ο νέος αρχηγός παίρνει κεφάλι» είναι κρίσιμο, ιδιαίτερα για έναν νέο πρόεδρο που δεσμεύτηκε σε συγκεκριμένη πολιτική ατζέντα, ήταν πολιτικά και κομματικά απομονωμένος πολλά χρόνια και αποτελεί περίπου «εξωτικό» είδος στη Ν.Δ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ένα πλεονέκτημα, ότι φέρει έναν αέρα κοινωνικής αποδοχής, ώστε να γίνει αποδεκτός στο κόμμα, και έχει ακόμη χρόνο προκειμένου να εμπεδωθούν κάποιες ιδέες του εσωκομματικά, αφού βρίσκεται στην αντιπολίτευση και όχι στην εξουσία.

Το μειονέκτημα είναι το βόλεμα των μεγαλοστελεχών, η συνήθεια και η μικρή διαφορά από τον εσωκομματικό αντίπαλό του στην εκλογή, συνθήκες που τον αναγκάζουν να είναι προσεκτικός.

Το πρώτο δείγμα γραφής θα αποτελέσουν οι επιλογές προσώπων στα λίγα, είναι η αλήθεια, πόστα που ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει στη διάθεσή του.

Για γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προαλείφεται ένας πούρος μητσοτακικός, στενός συνεργάτης της Ντόρας Μπακογιάννη, ο εργατικός σε κοινοβουλευτικό επίπεδο Λευτέρης Αυγενάκης.

Το θέμα των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων αναμένεται να αντιμετωπιστεί στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κατά την οποία, εκτός του Άδωνι Γεωργιάδη, που αναμένεται να προταθεί εκ νέου, στην πρόταση του προέδρου θα περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Νίκος Δένδιας, Κωστής Χατζηδάκης και Νίκη Κεραμέως, ενώ ακούγεται και το όνομα του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Μάλλον απίθανο θεωρείται να επανέλθει ο Μάκης Βορίδης στον ρόλο αυτόν, αν παραμείνει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο Άδωνις.

Ο Νίκος Γεωργιάδης, γνωστός για τις σκληρές νεοφιλελεύθερες θέσεις του, πρώην βουλευτής Κέρκυρας, αναμένεται να αναλάβει τον πολιτικό σχεδιασμό του κόμματος, ενώ ήδη διορίστηκε νέος διευθυντής του κόμματος ο Νίκος Παπαθανάσης, διευθυντής του γραφείου προέδρου ο πρώην υφυπουργός Μιχάλης Μπεκίρης και διευθυντής στο γραφείο Τύπου αναλαμβάνει ο έμπιστος συνεργάτης του Μητσοτάκη Μακάριος Λαζαρίδης.

Αναζητείται το πρόσωπο που θα αναλάβει την εκπροσώπηση Τύπου της Ν.Δ. και η σκέψη είναι να μην έχει κοινοβουλευτική θητεία, ώστε να είναι απερίσπαστος στον ρόλο του και να δίνει έναν αέρα ανανέωσης.

Ανοιχτό παραμένει ακόμη το αν θα διατηρηθεί ο θεσμός των δύο αντιπροέδρων και αυτό που αναζητείται είναι το εύρος των αρμοδιοτήτων τους. Πάντως έχουν γίνει συζητήσεις να προταθεί στον Απόστολο Τζιτζικώστα να μετάσχει ως αντιπρόεδρος, δίνοντας έτσι ρόλο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην οποία το κόμμα έχει έρεισμα.

Προφανώς στη χθεσινή συνάντηση Τζιτζικώστα - Μητσοτάκη συζητήθηκε το ενδεχόμενο αυτό, αν και ο ίδιος ο περιφερειάρχης εξερχόμενος της Συγγρού το αρνήθηκε.

Νέα γραφεία Το στοίχημα της ανανέωσης της Ν.Δ. είναι μεγάλο και ένα δείγμα γραφής αναμένεται να δώσει με την άμεση εντολή ανίχνευσης νέων γραφείων, καθώς, σύμφωνα με τις προεκλογικές εξαγγελίες, ο Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί να είναι μικρότερα, φθηνότερα και να βρίσκονται σε μια υποβαθμισμένη περιοχή κοντά στο κέντρο, ώστε η Ν.Δ. να σηματοδοτήσει με την επιλογή της την προσπάθεια για αναβάθμιση περιοχών και ανάπτυξη, ενώ παράλληλα να συμμαζέψει και τα οικονομικά της.

Στο πεδίο αυτό, λένε οι συνεργάτες του, θα δοκιμαστεί, καθώς, αν μπορεί να βρει μια άκρη με τα οικονομικά του κόμματος, αυτό θα αντανακλάται και στη μεγάλη εικόνα με τα οικονομικά της χώρας. Οι πληροφορίες λένε ότι αναμένεται να συσταθεί σε εθελοντική βάση μια ομάδα εργασίας στελεχών που θα ασχοληθούν με ένα σχέδιο εξόδου του κόμματος από τη βαθιά οικονομική κρίση.

Βασική δε κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης θα είναι η μεταφορά του κόμματος στην ψηφιακή εποχή, στο πρότυπο και της καμπάνιας του, που στηρίχτηκε ιδιαίτερα στη χρήση του Διαδικτύου.

Τακτικό συνέδριο Ο Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή δεσμεύτηκε ακόμη ότι θα διεξαχθεί τακτικό συνέδριο της Ν.Δ. προκειμένου να εκλεγούν η νέα Πολιτική Επιτροπή, αλλά και τα υπόλοιπα όργανα του κόμματος. Στο συνέδριο ο Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να παρουσιάσει και άλλες πολιτικές και ιδεολογικές καινοτομίες, όπως την αναγνώριση τάσεων μέσα στο κόμμα, που θα μπορούν να εκφράζονται και να δοκιμάζονται και στην κοινωνία. Με τη διαδικασία αυτή θα επιχειρήσει να ξεπεράσει τον σκόπελο της ακροδεξιάς στήριξής του, αλλά και της ανάγκης διεύρυνσης προς το Κέντρο. Στο πλαίσιο της εξομάλυνσης των εσωκομματικών τριβών που υπήρξαν, ο Κυριάκος ξεκίνησε μια σειρά επαφών με όλους τους παράγοντες εσωκομματικής σταθεροποίησης και κυρίως τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά, όσο και τους συνυποψηφίους του Γεωργιάδη και Τζιτζικώστα. Επίκειται δε την επόμενη εβδομάδα συνάντησή του με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος, απ’ ό,τι φαίνεται, χρειάζεται κάποιο χρόνο προκειμένου να συνηθίσει την ιδέα της ήττας. Στις μέχρι τώρα συνομιλίες του ο Μητσοτάκης, όπως λένε οι συνεργάτες του, επανέλαβε ότι εννοεί μέχρι κεραίας την άποψή του για πλήρη επικράτηση της αξιοκρατίας μέσα στο κόμμα, σημειώνοντας ότι βουλευτές και στελέχη θα αξιοποιηθούν με βάση την πείρα, τη συνέπεια, την αφοσίωσή τους και όχι τις κομματικές ή ιδεολογικές αναφορές. Μάλιστα έχει δεσμευτεί ότι όλες οι θέσεις της Ν.Δ. θα προκύπτουν μέσα από διάλογο και διαβούλευση, χωρίς να αιφνιδιάζεται ή να αποκλείεται κανείς.

Το ζήτημα - παγίδα είναι ότι ο Μητσοτάκης, έχοντας στο παρελθόν διαφοροποιηθεί από κρίσιμες επιλογές του κόμματος (με κορυφαία την υπερψήφιση του Προκόπη Παυλόπουλου πέρσι τον Φεβρουάριο), δεν θα μπορέσει να δεσμεύσει βουλευτές, αν θεωρούν ότι παραβιάζονται ιδεολογικές τους αρχές, και να τους πείσει να υπερψηφίσουν κεντρώες προτάσεις που τους φαίνονται πολύ προωθημένες.

Δεν αποκλείεται δε να εισηγηθεί και αλλαγές στις καταστατικές διαδικασίες για την απλοποίηση μιας σειράς από αυτές, αφού ήδη από την εσωκομματική εκλογή διαπιστώθηκαν απαρχαιωμένες προβλέψεις και αντιλήψεις, και στο πλαίσιο αυτό να θεσμοθετήσει μια πιο χαλαρή διαδικασία σε σχέση με τις πλειοψηφικές αποφάσεις στο κόμμα.

Άμεσα ωστόσο θα συσταθούν μια σειρά από ομάδες εργασίας που θα αναλάβουν να επεξεργαστούν γραμμή προς γραμμή όλες τις πολιτικές και ιδεολογικές θέσεις του κόμματος, προκειμένου όχι μόνο να αντιμετωπίζεται η πολιτική συγκυρία, αλλά το κόμμα να προετοιμάσει ένα σαφές, συνεκτικό και κυρίως ρεαλιστικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα το οποίο θα τεθεί προς έγκριση στο τακτικό συνέδριο του κόμματος.

Αντιπρόταση Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη θέλει να δώσει δείγμα γραφής στην επικείμενη συζήτηση για το ασφαλιστικό, αφού στην πρώτη συνάντηση που έγινε με τους αρμόδιους βουλευτές για το θέμα Γ. Βρούτση, Β. Οικονόμου και Ν. Παναγιωτόπουλο ξεκαθάρισε ότι η Ν.Δ. θα καταθέσει ολοκληρωμένη και κοστολογημένη αντιπρόταση απέναντι στο σχέδιο Κατρούγκαλου και δεν θα συρθεί σε μια συζήτηση αμοιβαίων συμβιβασμών. Θα προσέλθει στη Βουλή, δηλαδή, με συγκεκριμένες θέσεις και δεν θα διστάσει, αν υπάρξουν υπαναχωρήσεις της κυβέρνησης ή αν αποδεχτεί μέρος των θέσεών της, να υπερψηφίσει κάποιες διατάξεις. Όπως λένε συνεργάτες του Κυριάκου, «όποια πρόταση έχει μεταρρυθμιστικό πρόσημο, από όπου κι αν προέρχεται, θα γίνεται αποδεκτή αν βοηθάει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας».

Σκοπεύει έτσι κι αλλιώς να ανατρέψει τον τρόπο λειτουργίας των 75 βουλευτών της Ν.Δ., με την ενεργοποίηση των τομέων κοινοβουλευτικού έργου, το οποίο επιθυμεί να εντάξει στη δημόσια διαβούλευση, και κοινωνικών στελεχών που έχουν σχέση και γνώσεις για τα διάφορα ζητήματα και μπορούν να εμπλουτίσουν τον πολιτικό λόγο του κόμματος εντός Βουλής. Μάλιστα, οι συνεργάτες του λένε ότι υπό την προεδρία του θα γίνονται συνεχείς συσκέψεις και διαβουλεύσεις προκειμένου να προωθούνται οι θέσεις του κόμματος και να υπάρχει σαφές στίγμα και «πυξίδα» για την επικοινωνία των βουλευτών και των στελεχών με την κοινωνία.

Το μεγάλο ζήτημα πάντως είναι αν ο Μητσοτάκης θα κατορθώσει να διατηρήσει την ενότητα της παράταξης, η οποία βρίσκεται ακόμη στον αέρα είτε λόγω ιδεολογικών και πολιτικών διαφορών με την ηττημένη καραμανλική πτέρυγα είτε από τη σκληρή Δεξιά. Η αναφορά του Τάκη Μπαλτάκου ότι είναι στο χέρι του Κυριάκου το αν θα γίνει νέο (ακροδεξιό) κόμμα στις παρυφές της Νέας Δημοκρατίας είναι ενδεικτικό του κλίματος που υπάρχει στο εσωτερικό. Πολλοί λοιπόν εκτιμούν ότι ο Κυριάκος θα αναγκαστεί να προσγειωθεί στην εσωκομματική πραγματικότητα και να κάνει πολύ λεπτές κινήσεις ισορροπίας.

Είναι γεγονός ότι η εκλογή του δημιούργησε πολλά ερωτήματα για την πολιτική κατάσταση στο Κέντρο. Το ζήτημα είναι αν το 47,5% της πιστής καραμανλικής πλευράς, αλλά και οι σκληροί δεξιοί Γεωργιάδης - Βορίδης που εμφανίζονται ως πρωτοπαλίκαρα θα επιτρέψουν τη στροφή της Ν.Δ. προς το Κέντρο, ειδικά σε ζητήματα καυτά για όσους θέλουν να εμφανίζονται προοδευτικοί, όπως το μεταναστευτικό, η προστασία του κοινωνικού κράτους, η λειτουργία του δημοσίου συμφέροντος σε σχέση με τα ιδιωτικά, ο ρόλος της αγοράς σε ένα σύγχρονο κράτος, τα ανθρώπινα δικαιώματα κ.ά.

Πρόκειται για ζητήματα που δεν αφορούν μόνο τη βούληση του ίδιου του Μητσοτάκη, αλλά και του υπόλοιπου κόμματος, στο οποίο υπάρχουν πολλά βαρίδια. Ο ίδιος επιχείρησε, προεκλογικά τουλάχιστον, να επισημάνει ότι δεν είναι κακό να υπάρχουν τάσεις στην Ν.Δ., κλείνοντας έτσι το μάτι στους σκληρούς δεξιούς και βασιλικούς των Γεωργιάδη - Τζιτζικώστα - Βορίδη, που τον στήριξαν, ότι μπορούν να διατηρήσουν αναλλοίωτες τις απόψεις τους, αλλά και στους κεντρώους που θέλουν να προσέλθουν ότι μπορούν να το πράξουν χωρίς να «τσαλακωθούν».

Πολιτικοί αναλυτές, εγχώριοι και αλλοδαποί, επιμένουν ωστόσο ότι όλα θα κριθούν από τις δημοσκοπικές επιδόσεις της Ν.Δ., αλλά και τις προοπτικές που θα νιώσουν ότι έχουν εντός Ποταμιού και ΠΑΣΟΚ διάφορα στελέχη. Όπως λένε πολλοί, το ζήτημα είναι αν επί του ασφαλιστικού, του οποίου επίκειται η συζήτηση, θα είναι τόσο τολμηρός όπως συστήθηκε στην εσωκομματική διαδικασία ή θα κρυφτεί πίσω από υψηλούς τόνους, κενούς περιεχομένου, συνεχίζοντας μια αδιέξοδη αντιπολιτευτική γυμναστική...

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη