«Δέσμευση Τσίπρα η ΠΝΠ να ισχύσει μέχρι τέλους Ιουνίου»

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να παύσει τέλος Ιουνίου, η ισχύς της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) , που υποχρεώνει τους Δήμους να μεταφέρουν στην Τράπεζα της Ελλάδος τα ταμειακά διαθέσιμά τους, όπου θα επενδυθούν… σε repos με επιτόκιο 2,5% και θα αξιοποιηθούν για τις οικονομικές ανάγκες της χώρας. Αυτό δήλωσε , ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης , μετά τη συνάντηση που είχε ως επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΔΣ της ΚΕΔΕ, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, το μεσημέρι. Τον προσκάλεσαν δε να παραστεί στις εργασίες του Συνεδρίου τους, στις 7 Μαΐου, στη Χαλκιδική. Ο πρωθυπουργός, μας απάντησε ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να παύσει η ισχύς της Πράξης μέσα σε ένα εύλογο διάστημα, μέχρι να αποκατασταθεί η ρευστότητα, ως το τέλος Ιουνίου» , είπε ο κ. Πατούλης. Ο κ. Τσίπρας, δεσμεύθηκε, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, ότι εντός της εβδομάδος που έρχεται η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα εξαιρούνται από την εφαρμογή της ΠΝΠ, τα ανταποδοτικά τέλη καθώς για τους πόρους που έχουν ήδη δεσμευθεί στους προϋπολογισμούς των Δήμων για εκτέλεση έργων και για τα οποία έχουν ήδη υπογραφεί συμβάσεις και ισχύουν ποινικές ρήτρες για τους Δημάρχους που τις έχουν υπογράψει. Καθώς και τα χρήματα που αφορούν προνοιακά επιδόματα αλλά και είναι εκείνα των ΟΤΑ που βρίσκονται σε συνεταιριστικές τράπεζες.Στη συνάντηση, η οποία έγινε μετά το αίτημα της ΚΕΔΕ ,οι εκπρόσωποι των δημάρχων , διαβεβαίωσαν «ότι ως Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού θα στηρίξουμε με όλες τις δυνάμεις μας την εθνική προσπάθεια να βγει η χώρα μας από την κρίση, όπως κάναμε άλλωστε όλα τα προηγούμενα χρόνια». Εξέθεσαν, όπως είπε ο κ. Πατούλης , «τους λόγους που διαφωνήσαμε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Λόγοι που έχουν να κάνουν κυρίως με τηθεσμική και συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού μας, αλλά και με την δυνατότητα των Δήμων να ανταποκριθούν στις λειτουργικές τους υποχρεώσεις». Ακόμη ζήτησαν , να μην λαμβάνονται στο μέλλον αποφάσεις από την Κεντρική Εξουσία που αφορούν την Αυτοδιοίκηση, αν δεν έχει προηγηθεί διάλογος. «Συμφωνήσαμε να δημιουργηθεί ένας μόνιμος δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ μας, ώστε να επιλύονται όλα τα ζητήματα θεσμικού χαρακτήρα», είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Επιπλέον από την ηγεσία της ΚΕΔΕ ζητήθηκε:- να υπάρξει αναβαθμισμένος ρόλος των Δήμων στο σχεδιασμό του ΕΣΠΑ- ειδικό πρόγραμμα ύψους 2 δις για έργα Δήμων- να διαχειρισθούν οι Δήμοι τα κοινωνικά προγράμματα, όπως το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της φτώχειας, που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά κονδύλιαΣτη συνάντηση τέθηκε και το μεταναστευτικό.

Η ηγεσία της ΚΕΔΕ , τόνισε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος εθνικός σχεδιασμός για την αντιμετώπισή του . Και διαβεβαίωσαν τον πρωθυπουργό ότι « οι Δήμοι είναι πρόθυμοι να συμβάλλουν, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους» αλλά χωρίς να τους γίνει «μπαλάκι» η ευθύνη, όπως είπε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του , ο κ. Πατούλης .Εκτός από τον κ. Πατούλη στην αντιπροσωπεία της Κ.Ε.Δ.Ε., συμμετείχαν ο κ. Δ. Καφαντάρης, α΄ αντιπρόεδρος, ο κ. Γ. Καραγιάννης, β΄ αντιπρόεδρος, ο κ. Γ. Μουράτογλου, Γενικός Γραμματέας και τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ, κκ.Α. Κοιμήσης, Γ. Ιωακειμίδης και Δ. Μπίρμπας.

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη