Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το… φτέρνισμα!

Η εποχή της γρίπης φτάνει σιγά-σιγά στο τέλος της, δίνει όμως τη σκυτάλη στις ανοιξιάτικες αλλεργίες. Δεν είναι λοιπόν τόσο εύκολο να απαλλαγούμε από το φτάρνισμα και καλό θα ήταν να γνωρίζουμε λίγα παραπάνω για αυτό.

Το φτάρνισμα είναι μια αντανακλαστική αντίδραση που δεν μπορούμε να ελέγξουμε.

Δείτε όσα πρέπει να γνωρίζετε γι’ αυτό.

1. Τα σταγονίδια «τρέχουν» με δεκάδες χιλιόμετρα την ώρα Η μέγιστη ταχύτητα που μπορούν να φτάσουν είναι τα 150 χιλιόμετρα την ώρα, όμως η μέση ταχύτητα δεν ξεπερνά τα 50 χιλιόμετρα την ώρα. Τα μικρόβια από το φτάρνισμα μπορεί να «προσγειωθούν» έως και 9 μέτρα μακριά.

2. Το φτάρνισμα είναι το «σύστημα επαναφοράς» της μύτης μας

Το φτάρνισμα επαναφέρει το μικρο-περιβάλλον της μύτης. Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί παγιδεύονται στη βλέννα και με το φτάρνισμα απομακρύνονται.

3. Το φως του ήλιου προκαλεί πολλές φορές το φτάρνισμα Εκτός από τα γνωστά αλλεργιογόνα, αρκετοί άνθρωποι παρουσιάζουν ευαισθησία στο φως του ήλιου.

4. Το συνεχόμενο φτάρνισμα είναι πολύ συνηθισμένο

Μπορεί οι μικροοργανισμοί να μην απομακρυνθούν με το πρώτο φτάρνισμα κι έτσι χρειάζονται περισσότερες από μία προσπάθειες για να επιτευχθεί ο σωστός καθαρισμός της ρινικής διόδου.

5. Τα μάτια μας κλείνουν αυτόματα όταν φταρνιζόμαστε Όταν πρόκειται να φταρνιστούμε, ο εγκέφαλός μας λαμβάνει αντίστοιχο σήμα που υποδεικνύει πως πρέπει να κλείσουμε τα μάτια μας.

6. Οι παλμοί της καρδιάς μειώνονται όταν φταρνιζόμαστε

Μέσα στα κλάσματα του δευτερολέπτου που χρειάζονται για να φταρνιστούμε, ο καρδιακός παλμός μειώνεται ελαφρά. Αυτό οφείλεται στη βαθιά ανάσα που παίρνουμε πριν φταρνιστούμε αλλά και στην ενεργοποίηση ενός κεντρικού νεύρου.

7. Δεν πρέπει να «κόβουμε» το φτάρνισμα Εάν προσπαθούμε να καταπνίξουμε το φτάρνισμα μπορεί να προκληθούν μικροτραυματισμοί στα αιμοφόρα αγγεία των ματιών. Είναι αρκετά σπάνιο φαινόμενο, αλλά μπορεί να συμβεί.

Πηγή

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη