Διατροφή: Συνήθειες από τις οποίες κινδυνεύουν οι άνδρεςΤρεις σημαντικές παθήσεις που ‘’ χτυπούν’’ τους

μίσους άνδρες του πληθυσμού και από τις οποίες... κινδυνεύουν να χάσουν την ζωή τους,

επηρεάζονται από τις καθημερινές διατροφικές συνήθειες . Ποιες είναι αυτές;Οι στεφανιαίες καρδιακές παθήσεις ευθύνονται μέχρι και για το 50% των θανάτων του ανδρικού πληθυσμού σε όλο τον κόσμο. Χαρακτηρίζονται γενικά από απόφραξη των αρτηριών γύρω από την καρδιά και την σκλήρυνση των τοιχωμάτων αυτών. Στην εμφάνιση αυτής της πάθησης συμβάλλουν, το κάπνισμα, ο μη ελεγχόμενος διαβήτης, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, καθώς και κληρονομικοί παράγοντες. Ακόμα, σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζουν η ύπαρξη παχυσαρκίας και η κατανάλωση πολλών ζωικών λιπαρών.Στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων φαίνεται να συντελούν, η αντικατάσταση των ζωικών λιπών με ακόρεστα φυτικά λίπη, η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης, λιπαρών ψαριών, σκόρδου, καθώς και πέντε ή περισσότερων μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Αλλά και η διατήρηση φυσιολογικού βάρους σώματος. Με τις παραπάνω τακτικές, είτε μειώνεται το επίπεδο αθηροσκλήρυνσης, είτε μειώνεται ο όγκος του αίματος, είτε η εναπόθεση χοληστερόλης στα τοιχώματα του επιθηλίου, στην κυκλοφορία του αίματος. ??ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ?Ο κίνδυνος για θάνατο από προστάτη είναι πολύ αυξημένος σε άνδρες με ηλικία μεγαλύτερη των 55 ετών.Ο προστάτης έχει περίπου τη μορφή και το μέγεθος ενός κάστανου και είναι τυλιγμένος γύρω από την ουρήθρα, η οποία μεταφέρει τα ούρα από την κύστη. Αν και ακόμα δεν έχει αποδειχθεί, η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων της τομάτας και προιόντων σόγιας φαίνεται ότι δρα ευεργετικά στην υγεία του προστάτη.

Από μια μελέτη του Harvard Medical School που διήρκησε 6 έτη και συμμετείχαν 48.000 άνδρες εθελοντές και επιστήμονες υγείας, παρατήρησαν ότι όσα άτομα κατανάλωναν τρόφιμα τα οποία βασίζονταν στην τομάτα με συχνότητα μεγαλύτερη από δύο φορές την εβδομάδα, εμφάνιζαν εώς και 34% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη σε σχέση με αυτά που δεν κατανάλωναν κανένα.

Πιθανόν, αυτό να οφείλεται στην ύπαρξη υψηλών επιπέδων λυκοπενίου στις τομάτες, ένα κόκκινο καροτενοειδές που σχετίζεται με τη βήτα καροτίνη στις τομάτες.??Ακόμα, στην Ιαπωνία, όπου μόνο 4 στα 100.000 άτομα πεθαίνουν από καρκίνο του προστάτη σε σχέση με τα 17 στα 100.000 που ισχύει για τις δυτικές χώρες, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να οφείλεται στην αυξημένη κατανάλωση τροφίμων από σόγια. Αυτά τα τρόφιμα περιέχουν φυτικά οιστρογόνα, που μπορούν να μειώνουν την δραστηριότητα μιας ορμόνης που φαίνεται ότι επιδρά στην ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη.???ΥΠΕΡΤΑΣΗ ?Η υψηλή πίεση αίματος, ή αλλιώς υπέρταση, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, στηθάγχης και εμφράγματος.

Η εμφάνιση της οφείλεται κυρίως σε κληρονομικούς παράγοντες, όμως επηρεάζεται και από τις διάφορες συνήθειες που μπορεί καθημερινά κάποιος να ακολουθεί. Η υπέρταση, αν και εμφανίζεται τόσο σε γυναίκες όσο και στους άνδρες, σίγουρα αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τον ανδρικό πληθυσμό. Κάτι που είναι αναγκαίο για κάποιον που έχει υπέρταση, είναι η απώλεια βάρους εφόσον έχει παραπάνω από το φυσιολογικό βάρος, αλλά και η μείωση της κατανάλωσης του αλκοόλ. Επίσης, είναι πολύ σωστό να μην προστίθεται αλάτι στο φαγητό τόσο κατά το μαγείρεμα, όσο και στο τραπέζι, όπως και να επιλέγονται τρόφιμα τα οποία δεν περιέχουν μεγάλη ποσότητα αλατιού(κυρίως επεξεργασμένων). Όμως, αν θέλουμε να μειωθούν τα επίπεδα της πίεσης του αίματος, δεν αρκεί να μειώσουμε την κατανάλωση κάποιων τροφίμων, αλλά και να αυξήσουμε την πρόσληψη κάποιων άλλων. Έχει υπολογιστεί ότι εάν αυξήσουμε κατά 2.3-3.1gr. την καθημερινή πρόσληψη καλίου, θα μπορούσαν να μειωθούν οι θάνατοι που σχετίζονται με αυξημένη πίεση αίματος εώς και 25%.

Αυτή η ποσότητα καλίου μπορεί να βρεθεί, σε μια μπανάνα, ένα μεγάλο ποτήρι χυμό πορτοκάλι, αλλά και από μία μερίδα πολλών άλλων φρούτων και λαχανικών.Με την συνεργασία του Κωνσταντίνου - Αντώνιου ΑνδριώτηςΚλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BScΕπιστημονικός Συνεργάτης του Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. Πηγή

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη