«Βαρουφάκης, ένας πενηντάρης "τοις μετρητοίς" για την Ελλάδα»

Στη χθεσινή συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, στο Παρίσι, με το γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, αναφέρεται το σύνολο του γαλλικού Τύπου. Η Ευρώπη αναζητά την απάντηση στο φαινόμενο…

Τσίπρας» τιτλοφορεί στο πρωτοσέλιδό της η «Le Monde», υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να βρει μία συμφωνία με τους πιστωτές της, πριν από τις 28 Φεβρουαρίου. Στις εσωτερικές σελίδες γίνεται αναφορά στη θέληση της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ «να αποφευχθεί η δημιουργία ενός σοσιαλδημοκρατικού μετώπου στην Ευρώπη περισσότερο προσφιλούς προς την ελληνική κυβέρνηση». Η Monde εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις για το χρέος αναμένεται να είναι «εκρηκτικές». Βαρουφάκης, ένας πενηντάρης «τοις μετρητοίς» για την Ελλάδα» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Liberation» που του αφιερώνει ένα δισέλιδο στις εσωτερικές σελίδες της.

Δημιουργός των οικονομικών της Ελλάδας, αμφισβητίας οικονομολόγος, είναι ο υπουργός-κλειδί της κυβέρνησης Τσίπρα, το οποίο οι Βρυξέλλες περιμένουν στην στροφή» υπογραμμίζει η Liberation σε δημοσίευμα με το προφίλ του υπουργού που συνοδεύεται από φωτογραφία ενός χαμογελαστού Βαρουφάκη, ανάμεσα στο πλήθος. «Η πρόκληση σήμερα είναι να διαπιστωθεί ποια είναι τα περιθώρια διαπραγμάτευσης που έχει η Ελλάδα για την απόκτηση χρόνου, για την αποπληρωμή και ίσως ακόμα τη διαγραφή μέρους του χρέους» σημειώνει η εφημερίδα.

Το Παρίσι υποστηρίζει «ένα νέο συμβόλαιο» με την Αθήνα τιτλοφορεί η «Figaro» με αναφορά στις χθεσινές δηλώσεις του γάλλου υπουργού Οικονομικών. Το δημοσίευμα αναφέρεται στη διαβεβαίωση του κ. Σαπέν ότι δεν τίθεται θέμα διαγραφής του ελληνικού χρέους, «όμως, είναι έτοιμος να συζητήσει για τρόπους ελάφρυνσης του βάρους». Ελληνική κρίση, το επικίνδυνο παιγνίδι του ισορροπιστή, του Φρανσουά Ολάντ» είναι ο τίτλος της δεξιάς «Opinion». Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι ο γάλλος Πρόεδρος θέλει να επωφεληθεί από την ανάληψη της εξουσίας στην Ελλάδα από τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να επιβάλει στην Ευρώπη και την Άνγκελα Μέρκελ μία χαλάρωση στην οικονομική πολιτική. Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι ο κ. Σαπέν αποδέχθηκε χθες «και επιθυμεί ένα νέο συμβόλαιο» με την Ελλάδα. Αντιμετωπίζοντας την εξαπάτηση, η αλήθεια για τις πραγματικές τιμές του ελληνικού χρέους» τιτλοφορεί η κομουνιστική «Humanite» και τονίζεται ότι η εξάρτηση από τις χρηματαγορές και η λιτότητα συνέβαλαν στη διόγκωση του χρέους σε αφόρητο βαθμό. Η επαναδιαπραγμάτευση που ξεκινά η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, θα πρέπει να αποτελέσει το πρώτο βήμα για τη ρήξη με αυτό το πρόγραμμα που έχει αποδειχθεί δηλητήριο για την Ελλάδα και την Ευρώπη» γράφει η εφημερίδα. Χρέος, η Ελλάδα θέλει να παίξει με τις διασπάσεις στην Ευρώπη» είναι ο τίτλος της οικονομικής «L»eco». «Τέλος στον διάλογο κωφών, τόπος στην αναζήτηση συνεργατών» επισημαίνει η εφημερίδα, αναφερόμενη στην περιοδεία ανά την Ευρώπη που ξεκίνησε η ελληνική κυβέρνηση. Ο συντάκτης αναρωτιέται εάν αυτές οι διπλωματικές κινήσεις επαρκούν για τη δημιουργία ενός μετώπου των χωρών του Νότου ενάντια στη Γερμανία, που επιδεικτικά έχει αποκλεισθεί από την περιοδεία αυτής της εβδομάδας. Εκτιμά ότι πολλά θα κριθούν την ερχόμενη Πέμπτη με την παρουσίαση των οικονομικών προβλέψεων για το 2015 και 2016, στις Βρυξέλλες. Με βάση αυτά τα νούμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποφασίσει στις αρχές Μαρτίου εάν θα επιβάλει κυρώσεις σε Γαλλία και Ιταλία για τη δημοσιονομική κατάστασή τους, σημειώνει η «Λεζ Εκό». Δυνατή από την υποστήριξη του Ομπάμα, η Αθήνα θέλει να της δοθεί χρόνος για τη διαχείριση του χρέους της» τιτλοφορεί η «Le Parisien». Η εφημερίδα χαρακτηρίζει ως «αναπάντεχη» τη δήλωση Ομπάμα στο κανάλι CNN την ίδια ώρα που ο Γ. Βαρουφάκης ξεκινούσε την περιοδεία του στην Ευρώπη, με πρώτη στάση το Παρίσι. «Μία δεδομένη στιγμή απαιτείται μία στρατηγική ανάπτυξης για να δοθεί η δυνατότητα αποπληρωμής του χρέους» είναι η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ που υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα. Σχετικά με την επίσκεψη στο Παρίσι, γίνεται αναφορά στον παραλληλισμό της Ελλάδας με τοξικομανή που για πέντε χρόνια περίμενε τη δόση του, στην ιδέα ενός «νέου συμβολαίου» και στη θέληση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών να πετύχει μία συμφωνία με την ΕΚΤ για την εξασφάλιση της απαραίτητης ρευστότητας, έως ότου συμφωνηθεί ένα νέο πρόγραμμα.

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη