Περίγελος ο Ερντογάν: Η Οθωμανική φρουρά του προκάλεσε… γλέντι στα social media

«Ένα οθωμανικό τσίρκο στο μέγαρο». «Το νέο επεισόδιο των Star Wars». «Κάποιος ας ενημερώσει τον Ερντογάν ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία κατέρρευσε»! Αυτά … είναι μερικά μόνο από τα σχόλια που προκάλεσε στα social media η επιλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να υποδεχτεί την παλαιστινιακή αποστολή με ένα τιμητικό άγημα που θύμιζε κάτι μεταξύ φτηνής χολιγουντιανής παραγωγής και στρατιωτάκια… Playmobil.

Ο Τούρκος πρόεδρος έντυσε τα μέλη της προεδρικής φρουράς στο Aksaray (λευκό παλάτι) στην Αγκυρα με στολές εμπνευσμένες από τους στρατούς των 16 κρατών, που σύμφωνα με την επίσημη ιστοριογραφία της χώρας του ίδρυσαν οι Τούρκοι ανά τους αιώνες, αλλά το αποτέλεσμα μόνο… μεγαλειώδη σχόλια δεν του εξασφάλισε. Ο Μαχμούτ Αμπάς, αλλά και οι δημοσιογράφοι που βρέθηκαν στο αποκαλούμενο και «σαράι» του Ερντογάν για να καλύψουν την επίσημη επίσκεψη του Παλαιστίνιου προέδρου, έμειναν άφωνοι όταν αντίκρισαν τους φρουρούς με τις υψωμένες λόγχες, τους αλυσιδωτούς θώρακες και τα ψεύτικα μουστάκια.

Η «μουσειακή» εικόνα προκάλεσε ντελίριο στο διαδίκτυο, με τα σχόλια να καλύπτουν ένα… ευρύ φάσμα αντιδράσεων. Στην πιο ήπια μορφή τους περιορίζονταν σε ειρωνεία – λοιδορία, ενώ στην πιο επιθετική αμφισβητούσαν τη… νοητική ικανότητα του Τούρκου ηγέτη! Λήγει η συζήτηση για το εάν μπορεί μία φωτογραφία να δείξει τη διανοητική κατάσταση ενός ατόμου». «Αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με μία αίσθηση κιτς». «@GameofThrones». «Απίστευτο, νόμιζα ότι ήταν Photoshop», ήταν ενδεικτικά κάποια άλλα από αυτά. Η ατάκα «ένα οθωμανικό τσίρκο στο μέγαρο» αναρτήθηκε στο Twitter από τον γνωστό χρονογράφο Καντρί Γκιουρσέλ, ενώ άλλοι χρήστες του διαδικτύου προσπάθησαν να προσδώσουν μεγαλύτερη… ζωντάνια στην εικόνα, προσθέτοντας με φωτομοντάζ ήρωες του «Πολέμου των Άστρων» και του «Χάρι Πότερ»! Το πρακτορείο Ανατολή έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι 16 πολεμιστές συμβόλιζαν τις 16 αυτοκρατορίες της τουρκικής ιστορίας, από τους Ούννους, τους Μογγόλους και τους Σελτζουκίδες, μέχρι τους Οθωμανούς.

Αυτό όμως δεν ήταν βέβαια αρκετό ώστε να μετριάσει την κριτική για τη μεγαλομανία του Ερντογάν, η οποία στηλιτεύτηκε μαζικά από τα Μ.Μ.Ε. τον περασμένο Νοέμβριο. Τότε, που μετά την εκλογή του στην προεδρία ο Ερντογάν μετακόμισε στο ολοκαίνουριο, κολοσσιαίο μέγαρο του με τα 1.150 δωμάτια και την επιφάνεια των 200.000 τετραγωνικών μέτρων.

To άκρως αμφιλεγόμενο παλάτι του Τούρκου προέδρου θα στοιχίσει συνολικά – αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες – το ποσό των 491 εκατ. ευρώ και οικοδομήθηκε στα περίχωρα της Άγκυρας, σε μια περιοχή την οποία είχε αγοράσει ο πρώτος πρόεδρος και ιδρυτής της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατάτουρκ, προκειμένου να φτιάξει ένα «πρότυπο αγρόκτημα» που έφερε το όνομά του.

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη