Βουλγαρία: «Έφυγε» ο πρώην πρόεδρος Ζέλεφ

Πέθανε, σε ηλικία 79 ετών, ο δρ. Ζέλιου Ζέλεφ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Βουλγαρίας από το 1990 έως το 1997, όπως ανακοινώθηκε από την προεδρία της χώρας.

Ο Ζέλιου Ζέλεφ ήταν φιλόσοφος, πολιτικός και ο πρώτος δημοκρατικά…

εκλεγμένος πρόεδρος της Βουλγαρίας, μετά την πτώση του κομμουνιστή ηγέτη Τόντορ Ζίβκοφ και τις αλλαγές του 1989, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Γεννήθηκε στις 3 Μαρτίου του 1935, στο χωριό Βεσελίνοβο στην περιφέρεια Σούμεν, στη βορειοανατολική Βουλγαρία. Αποφοίτησε από την Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου "Άγιος Κλήμης της Αχρίδας", της Σόφιας το 1958, από το οποίο αργότερα, το 1974, έλαβε διδακτορικό τίτλο σπουδών, στην επιστήμη της φιλοσοφίας.

Ήταν μέλος του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος, αλλά διαγράφηκε για πολιτικούς λόγους το 1965.

Ήταν συνιδρυτής ομίλου, που στήριξε τη μεταρρύθμιση, της Λέσχης Υποστήριξης της Διαφάνειας και της Περεστρόικας, στην οποία συμμετείχαν διανοούμενοι και της Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων (Δεκέμβριος 1989) και αργότερα έγινε πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της (Ιούνιος 1990).

Εξελέγη βουλευτής, για την 7η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση, στόχος της οποίας ήταν η δημιουργία νέου δημοκρατικού Συντάγματος στη Βουλγαρία. Μετά την παραίτηση του προέδρου Πέταρ Μλαντένοφ, η Εθνοσυνέλευση εξέλεξε τον Ζέλεφ ως διάδοχό του, την 1η Αυγούστου του 1990.

Στις 19 Ιανουαρίου επανεξελέγη στην προεδρία της χώρας στις πρώτες άμεσες προεδρικές εκλογές.

Διετέλεσε πρόεδρος του Ιδρύματος Δρ. Ζέλιου Ζέλεφ και ήταν ιδρυτής, μέλος και πρόεδρος της Βαλκανικής Πολιτικής Λέσχης.

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη