«Ανοιχτός» σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Βενιζέλος

Το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να υποστηρίξει μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο μιας ευρείας φιλοευρωπαϊκής συμμαχίας για να βγει η Ελλάδα από το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της, δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή…

του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συναίνεση μετά τα εκλογές της Κυριακής.

Το να κυβερνήσει «ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος του ή να το να συμμαχήσουμε μόνον με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αρκεί», δήλωσε ο 58χρονος Έλληνας πολιτικός. «Θέλουμε να είμαστε μέρος μιας εθνικής συνεργασίας, όχι απαραιτήτως ένας κυβερνητικός εταίρος, αλλά εάν η χώρα μάς χρειάζεται, είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Το ενδεχόμενο συμμαχίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με άλλα κόμματα θα εξαρτηθεί από το εάν θα δεσμευθούν στην ολοκλήρωση των τρεχουσών διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα στήριξης με την διεθνή τρόικα των πιστωτών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) και για την μετάβαση σε ένα μεταμνημονιακό πρόγραμμα, καθώς και στην αποφυγή κινήσεων που θα εγείρουν κινδύνους.

Μια προϋπόθεση είναι πως οι όποιοι κυβερνητικοί εταίροι θα πρέπει να «αντιλαμβάνονται όλοι πως οι βιαστικές, ερασιτεχνικές προτάσεις είναι επικίνδυνες, αυξάνουν τους κινδύνους για τη χώρα» και υπάρχει «ο κίνδυνος ενός σοκ ή της απογοήτευσης» που θα προκαλέσει η διάψευση των προσδοκιών που έχουν δημιουργήσει οι «εύκολες υποσχέσεις» του ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε ο Ευ. Βενιζέλος.

Ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος ήταν υπουργός Οικονομικών στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους και επί των ημερών του έγινε η αναδιάρθρωση χρέους το 2012, χαρακτήρισε «απίθανο» το ενδεχόμενο η Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, αλλά προειδοποίησε ότι η προεκλογική περίοδος πλήττει τα δημοσιονομικά. Κανείς δεν την θέλει, αλλά το σημαντικό είναι να αποφευχθεί οποιοδήποτε ατύχημα», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Ακόμη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε στη συνέντευξή του στο Ρόιτερς πως απευθυνόμενος «στους Ευρωπαίους ηγέτες, θέλω να τους ζητήσω να σεβαστούν την αξιοπρέπεια και την εθνική κυριαρχία του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός είναι αυτός που πρέπει να επιλέξει το μέλλον του και την κυβέρνησή του». Η Ευρώπη και το διεθνές σύστημα πρέπει να διαπραγματευθούν με τη νόμιμη ελληνική κυβέρνηση», πρόσθεσε ο Ευ. Βενιζέλος.

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη