Συστατικά που πρέπει να διαβάζετε στις ετικέτες τροφίμων

Οι ετικέτες τροφίμων είναι ένα χρήσιμο

εργαλείο που μπορεί να σας

κατευθύνει ώστε να πραγματοποιήσετε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές... Είναι λοιπόν σημαντικό, ως καταναλωτές, να γνωρίζετε πώς να διαβάζετε και να αξιολογείτε τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται στις συσκευασίες των τροφίμων.

Στις ετικέτες θα βρείτε πλήθος πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των συστατικών που περιέχονται στο τρόφιμο, τα οποία αναγράφονται με φθίνουσα σειρά ανάλογα με την περιεκτικότητά του σε αυτά, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τη διατροφική αξία του προϊόντος, δηλαδή την ενέργεια, τα μακροθρεπτικά (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά) και ενίοτε τα μικροθρεπτικά (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία) συστατικά που προσφέρει.

Οι θερμίδες, αποτελούν συνήθως το πρώτο κι ενδεχομένως το μόνο στοιχείο που ελέγχει ο καταναλωτής σε ένα τρόφιμο. Ωστόσο, η πληροφορία αυτή δεν αποτελεί πάντα τον ιδανικό «οδηγό» για την επιλογή ενός τροφίμου, καθώς το ημερήσιο ισοζύγιο ενέργειας επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Με λίγα λόγια, δεν είναι εύκολο ένα άτομο, ενώ στέκεται μπροστά στο ράφι του σουπερμάρκετ να αξιολογήσει τη συνολική ενεργειακή πρόσληψη και ενεργειακή δαπάνη, ώστε να διαπιστώσει εάν το τρόφιμο που κρατά στα χέρια του «χωράει» μέσα στην ημέρα και σε τι ποσότητα.

Επιπλέον, το ζητούμενο δεν είναι μόνο οι θερμίδες, αλλά και τα θρεπτικά συστατικά από τα οποία προέρχονται, καθώς η πρόσληψή τους σχετίζεται όχι μόνο με το βάρος αλλά και με την υγεία. Συνεπώς, είναι σημαντικό όταν διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων να μην περιορίζεστε μόνο στις θερμίδες, αλλά να αξιολογείτε και την περιεκτικότητα του τροφίμου σε άλλα συστατικά, των οποίων η κατανάλωση συνδέεται με την υγεία και τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων. Παρακάτω θα βρείτε ορισμένα συστατικά που μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγχετε τις ετικέτες τροφίμων πιο «στοχευμένα»: Πιθανά αλλεργιογόνα Σύμφωνα με τη νομοθεσία, είναι υποχρεωτική η αναγραφή συστατικών που ενδέχεται να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση, ακόμη και αν υπάρχει απλά πιθανότητα το προϊόν να περιέχει ίχνη αυτών. Εάν λοιπόν γνωρίζετε ότι έχετε αλλεργία σε κάποιο συστατικό, βεβαιωθείτε ότι το τρόφιμο δεν περιέχει το εν λόγω συστατικό ή ίχνη αυτού Κορεσμένα λιπαρά Απλά σάκχαρα Νάτριο/αλάτι Πρόκειται για συστατικά των οποίων η υψηλή πρόσληψή σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο σακχαρώδης διαβήτης, γι’ αυτό και συστήνεται περιορισμός της κατανάλωσης τροφίμων που είναι πλούσια σε αυτά. Ελέγξτε την ετικέτα ώστε να δείτε το ποσοστό της ενδεικτικής ημερήσιας πρόσληψης που καλύπτει η προτεινόμενη μερίδα του τροφίμου. Όταν το ποσοστό είναι χαμηλότερο του 5% θεωρείται πως το τρόφιμο έχει χαμηλή περιεκτικότητα στο εν λόγω συστατικό ενώ ποσοστό μεγαλύτερο του 20% υποδηλώνει υψηλή περιεκτικότητα. Επιλέξτε συχνότερα τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, απλά σάκχαρα και νάτριο/αλάτι και αποφύγετε ή περιορίστε την κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτά.

Τρανς λιπαρά Η πρόσληψή τους σχετίζεται με εμφάνιση δυσλιπιδαιμιών και αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου, ενώ σύμφωνα με διεθνείς συστάσεις η κατανάλωσή τους θα πρέπει να περιορίζεται στο ελάχιστο. Η υπάρχουσα νομοθεσία δεν προβλέπει την υποχρεωτική αναγραφή της ποσότητας των τρανς λιπαρών στην ετικέτα του προϊόντος. Επομένως, φροντίστε να ελέγξετε τα συστατικά του τροφίμου, καθώς εάν αναγράφεται ότι περιέχει υδρογονωμένα ή μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά, τότε πιθανότατα περιέχει και τρανς λιπαρά οξέα.

Αφιερώστε λοιπόν λίγο παραπάνω χρόνο στο σουπερμάρκετ προκειμένου να διαβάσετε προσεκτικά τις ετικέτες, ειδικότερα σε τρόφιμα που καταναλώνετε συστηματικά. Δώστε ιδιαίτερη έμφαση στα παραπάνω συστατικά και συγκρίνετε αντίστοιχα προϊόντα μεταξύ τους ώστε να καταλήξετε στην πιο «συμφέρουσα» για την υγεία σας επιλογή.

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη