Παράταση της λειτουργίας μονάδων του Κοζλοντούι

Οι μονάδες 5 και 6 του πυρηνικού σταθμού Κοζλοντούι στη Βουλγαρία μπορούν να λειτουργήσουν για τουλάχιστον 20 χρόνια περισσότερο από ό,τι είχε προγραμματιστεί, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που σχετίζονται με…

το πρόγραμμα επέκτασης λειτουργίας των δύο εγκαταστάσεων.

Τα αρχικά αποτελέσματα των ερευνών παρουσιάστηκαν από τον επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Πυρηνικής Ενέργειας της Βουλγαρίας (BNRA) Λάτσεζαρ Κόστοφ, σύμφωνα με όσα αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας Novinite.

Η δημόσια ραδιοφωνία της Βουλγαρίας μετέδωσε, εξάλλου, ότι ο κ. Κόστοφ κατέστησε σαφές πως η σχεδιαζόμενη λειτουργία των μονάδων 5 και 6 του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι λήγουν το 2017 και το 2021, αντίστοιχα.

Τόνισε, επίσης, ότι ο σύμβουλος για το έργο, η WorleyParsons, αξιολογεί την τεκμηρίωση που έγινε από τον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο επικεφαλής της BNRA ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του πρώτου σταδίου της αξιολόγησης της κατάστασης των αντιδραστήρων, τα οποία έδειξαν ότι το υπόλοιπο των πόρων των εγκαταστάσεων επέτρεψε την παράταση της άδειας για τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Επισήμανε δε, ότι μια σειρά από πρόσθετες επιθεωρήσεις αναμένεται να δείξουν ότι η παράταση λειτουργίας των μονάδων μπορεί να επεκταθεί κατά τουλάχιστον 20 χρόνια.

Ο κ. Κόστοφ ανέφερε ότι πρέπει να δοθούν ορισμένα έγγραφα στην BNRA ούτως ώστε να προχωρήσει στην έκδοση άδειας που αφορά την κατασκευή της μονάδας 7 του πυρηνικού σταθμού Κοζλοντούι.

Υπενθύμισε δε, ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Υδάτων της Βουλγαρίας ενέκρινε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου.

Μόλις η Αρχή λάβει τα απαραίτητα έγγραφα για την έγκριση του χώρου, θα προχωρήσει και στην έκδοση της άδειας, σημείωσε και συμπλήρωσε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα επιτρέψει την συνέχιση της διαδικασίας για την άδεια σχεδιασμού.

Ανέφερε ακόμη ότι η BNRA εξέδωσε δύο άδειες για τον παροπλισμό των κλειστών μονάδων 1 και 2 του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι.

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη