Τι λένε οι άθεοι για την πολιτική ορκωμοσία Τσίπρα

Η κίνηση του νέου πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, να δώσει πολιτικό όρκο αντί θρησκευτικού, εκτός από επιμέρους αντιδράσεις, έφερε και φωνές θετικής αντιμετώπισης. Μία από αυτές τις φωνές είναι κι εκείνη της Ένωσης Άθεων…

η οποία εξέδωσε σήμερα σχετική ανακοίνωση επικροτώντας το γεγονός.

Ο πρόεδρος τους, Φώτης Φραγκόπουλος μίλησε στο news.gr, εξηγώντας τη θέση της Ένωσης που σχετίζεται με το διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας. Ο διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας δεν είναι μια ασαφής θεωρητική συζήτηση αλλά πολύ συγκεκριμένα ζητήματα και αιτήματα των άθεων». Το έχουμε μάλιστα κοινοποιήσει από το 2012 σε όλα τα πολιτικά κόμματα και σε κάθε περίπτωση αναγνωρίζουμε ως πολύ ελπιδοφόρα την κίνηση του πρωθυπουργού, καθότι οδηγεί στην εκκοσμίκευση της Πολιτείας», σημειώνει ο Φώτης Φραγκόπουλος.

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους οι άθεοι επιμένουν στο διαχωρισμό των δύο θεσμών, ο κύριος Φραγκόπουλος προτάσσει λόγους ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Η εκκλησία είναι κρατική στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να καταπιέζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δικαιώματα όπως αυτά της θρησκευτικής ελευθερίας, ισονομίας για όλους τους πολίτες

και της ελευθερίας γνώμης και έκφρασης. Ας μην ξεχνάμε παραδείγματα αντιδράσεων και συμπεριφοράς όπως αυτά εναντίον του Corpus Cristi ή τη σύλληψη του Παστίτσιου». Η οικονομική διάσταση του διαχωρισμού Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι κανείς δεν αναφέρεται στην οικονομική διάσταση που έχει ο διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας. Άποψή μας είναι ότι θα έχει σημαντικά θετική επίπτωση στα δημόσια οικονομικά. Κανείς όμως δεν φαίνεται να δίνει σημασία».

Εξηγώντας τη συγκεκριμένη θέση, σημειώνει ότι «η Εκκλησία και κάθε θρησκευτικός οργανισμός θα πρέπει να αυτοχρηματοδοτείται. Επομένως η μισθοδοσία των κληρικών οφείλει να περάσει στην ίδια την εκκλησία και να φύγει από τις πλάτες των φορολογουμένων. Σε ό,τι αφορά στην εκκλησιαστική περιουσία, θα πρέπει επιτέλους να καταγραφεί και να μάθουμε πόση είναι, και πόση κατέχεται με νόμιμο τρόπο. Έτσι ώστε να μπορεί η και εκκλησία να την εκμεταλλεύεται και να αποδίδει την αντίστοιχη φορολογία στο κράτος». Η ορκωμοσία Τσίπρα ήταν μία συμβολική κίνηση. Ένα πολύ μικρό, αλλά σημαντικό βήμα. Ελπίζουμε όμως σε πολύ πιο ουσιαστικά βήματα. Θα επιδιώξουμε συνάντηση με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση. Μένει να δούμε μόνο αν θα σεβαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ τις θέσεις μας. Έχουμε κάνει την πρότασή μας σε όλα τα κόμματα και περιμένουμε να πάρει θέσει η σημερινή κυβέρνηση», καταλήγει ο εκπρόσωπος των άθεων.

Πηγή: news.gr

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη