Στο Παρίσι ο Κέρι

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι αναμένεται απόψε στο Παρίσι σε μια προσπάθεια να ξεχασθεί μια μεγάλη παραφωνία μεταξύ των δύο "παλαιών" συμμάχων, η απουσία από την ιστορική πορεία της Κυριακής εναντίον…

της τρομοκρατίας μιας εκπροσώπησης της Ουάσινγκτον σε υψηλό επίπεδο.

Η Γαλλία είναι "ο πιο παλαιός σύμμαχος" των ΗΠΑ, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δύο ημέρες μετά την αιματηρή επίθεση εναντίον της εφημερίδας Charlie Hebdo που στοίχισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους, από τους οποίους οι 7 ήταν δημοσιογράφοι. Ωστόσο την Κυριακή, οι ΗΠΑ δεν θεώρησαν χρήσιμο να εκπροσωπηθούν σε υψηλό επίπεδο στη χωρίς προηγούμενο διαδήλωση κατά την οποία 50 ηγέτες, ανάμεσά τους ο Ισραηλινός και ο Παλαιστίνιος, περιστοίχισαν τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Στο ιστορικό αυτό γεγονός, η Ουάσινγκτον δεν ήταν παρούσα παρά διά της πρέσβειράς της, της Τζέιν Χάρτλεϊ, η οποία είναι εξειδικευμένη στα οικονομικά, δεν έχει διπλωματική πείρα και ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά της στο Παρίσι.

Ο Δημοκρατικός Μπαράκ Ομπάμα, τον οποίο οι Γάλλοι λατρεύουν, μετέβη ασφαλώς στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Ουάσινγκτον μετά τις επιθέσεις και έγραψε μερικές λέξεις σ» ένα βιβλίο συλλυπητηρίων, όπως έκανε και ο Τζον Κέρι, φιλογάλλος και εξάδελφος ενός πρώην υπουργού γαλλικής κυβέρνησης. Οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό σας σήμερα και θα βρίσκονται στο πλευρό σας και αύριο", είχε δηλώσει στις 9 Ιανουαρίου ο αμερικανός πρόεδρος.

Δύο ημέρες αργότερα, στις 11 Ιανουαρίου, περισσότεροι από 1,5 εκατ. Γάλλοι βγήκαν στους δρόμους του Παρισιού, σχεδόν 4 εκατομμύρια σε όλη τη Γαλλία. Στις ΗΠΑ ακολούθησε μια πολεμική για το χαμηλό επίπεδο της αμερικανικής εκπροσώπησης και ο Λευκός Οίκος υποχρεώθηκε να αναγνωρίσει ένα σφάλμα εκτίμησης.

Αναφέρθηκαν ζητήματα ασφάλειας και επιμελητείας, ωστόσο αυτά δεν εμπόδισαν την παρουσία του ισραηλινού πρωθυπουργού, ενός άλλου ηγέτη που είναι εξαιρετικά εκτεθειμένος σε ενδεχόμενη επίθεση.

Κι αν ο Μπαράκ Ομπάμα δεν μπορούσε να έρθει, μπορούσε, για να δείξει την αλληλεγγύη του, να καταφύγει στον αντιπρόεδρό του, τον Τζο Μπάιντεν, να ζητήσει από τον Τζον Κέρι να συντομεύσει την επίσκεψη που πραγματοποιούσε στην Ινδία ή ακόμη και να παρακαλέσει τον Μπιλ και την Χίλαρι Κλίντον να παρευρεθούν.

Στη Γαλλία, οι αρχές δεν θέλησαν να προβάλουν την υποτιθέμενη περιφρόνηση που επέδειξε ο επικεφαλής του δημοκρατικου κόσμου, ο οποίος είναι επίσης και κυρίως επικεφαλής του διεθνούς αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας.

Οι Αμερικανοί νόμισαν ίσως ότι η πορεία δεν είναι παρά ένα ευρωπαϊκό γεγονός, εμπιστεύθηκε ο Φρανσουά Ολάντ στην εφημερίδα "Λε Παριζιάν", ενώ το Κε ντ» Ορσέ διαβεβαίωνε πως οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παρέμειναν σε στενή επαφή σε όλη τη διάρκεια της τραγωδίας, συμμερίζονται τις ίδιες αξίες και μάχονται μαζί εναντίον της τζιχαντιστικής απειλής.

Το Παρίσι συμβάλλει με τη δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στις αεροπορικές επιδρομές που διεξάγονται υπό αμερικανική διοίκηση εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ.

Την παραμονή της άφιξης του Τζον Κέρι στο Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος έκρινε πάντως χρήσιμο να εκφράσει για πολλοστή φορά τη λύπη του για το γεγονός ότι "η διεθνής κοινότητα" –δηλαδή οι ΗΠΑ– δεν επενέβησαν στρατιωτικά στη Συρία στο τέλος του καλοκαιριού του 2013, όπως το επιθυμούσε η Γαλλία.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε φέρει τότε τον Φρανσουά Ολάντ σε πολύ λεπτή θέση, αρνούμενος την τελευταία στιγμή να επιτεθεί στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, που κατηγορούνταν για χρήση χημικών όπλων εναντίον του πληθυσμού του, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι Γάλλοι υποχρεώθηκαν αμέσως να κάνουν πίσω και, μολονότι το Παρίσι ήταν ίσως εκείνο που είχε εκτιμήσει εσφαλμένα τις αμερικανικές επιλογές, το επεισόδιο αυτό έχει αφήσει μια πολύ πικρή γεύση στη Γαλλία.

Από την άνοδο του Φρανσουά Ολάντ στην εξουσία, το 2012, τη γαλλο-αμερικανική σχέση έχουν σημαδέψει και άλλες, μικρότερες παραφωνίες.

Όταν η Γαλλία αποφάσισε εν μία νυκτί να επέμβει στρατιωτικά στο Μαλί, υπολόγισε στην πολύτιμη επιμελητειακή βοήθεια των ΗΠΑ (μεγάλα μεταγωγικά αεροπλάνα).

Όταν όμως οι Αμερικανοί παρουσίασαν το λογαριασμό, οι Γάλλοι τον απέρριψαν με περιφρόνηση, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας γάλλος αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομασθεί.

Για να βελτιωθεί η εικόνα των ΗΠΑ στη Γαλλία, ο Τζον Κέρι θα έπρεπε πιθανόν να προχωρήσει πέραν μιας απλής επίσκεψης ευγενείας στον Φρανσουά Ολάντ και στον ομόλογό του Λοράν Φαμπιούς.

Την Τρίτη, η αμερικανίδα πρεσβευτής παρέστη στην εκδήλωση φόρου τιμής στους τρεις αστυνομικούς που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις και κατέθεσε στεφάνι μπροστά από το εβραϊκό σούπερ-μάρκετ όπου τέσσερρις εβραίοι έχασαν τη ζωή τους από τις σφαίρες ενός τζιχαντιστή.

Οι επιθέσεις στη Γαλλία στοίχισαν τη ζωή συνολικά σε 17 ανθρώπους και προκάλεσαν τον τραυματισμό περίπου 20.

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη