100 μέρες ακυβέρνητο το Αφγανιστάν

Εκατό ημέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον νέο πρόεδρο του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι εξακολουθεί να μην έχει ανακοινωθεί η σύνθεση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ένα αδιέξοδο που κινδυνεύει να θέσει σε κίνδυνο την…

οικονομική ανάκαμψη της χώρας και το οποίο εκμεταλλεύονται Ταλιμπάν.

Πρώην στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Γάζι ορκίστηκε στις 29 Σεπτεμβρίου έπειτα από πολλές εβδομάδες πολιτικής κρίσης εξαιτίας του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, που διεξήχθη στις 14 Ιουνίου εν μέσω καταγγελιών για νοθεία.

Η αντιπαράθεση μεταξύ του Γάνι και του αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές Αμπντουλά Αμπντουλά είχε προκαλέσει επικίνδυνες εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες απείλησαν να αναζωπυρώσουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των διάφορων φυλών και εθνοτήτων της χώρας.

Οι Παστούν, η φυλή στην οποία ανήκει η πλειονότητα των κατοίκων του Αφγανιστάν, υποστηρίζουν τον Γάνι, όμως οι Τατζίκοι και οι Χαζάρα τάσσονται υπέρ του Αμπντουλά. Έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της αμερικανικής διπλωματίας, ο Γάνι τελικά ορίστηκε νικητής των εκλογών και δεσμεύθηκε να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας μαζί με τον αντίπαλό του.

Παρ» όλα αυτά, 100 ημέρες μετά την ορκωμοσία του, μέχρι σήμερα δεν έχει διοριστεί κανένας υπουργός, καθώς Γάνι και Αμπντουλά δεν μπορούν να συμφωνήσουν.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή του Αμπντουλά, τον Άχμαντ Χαν, ο οποίος μίλησε την Κυριακή στο αφγανικό τηλεοπτικό δίκτυο Tolo News, «οι οπαδοί των δύο πλευρών έχουν πολλά αιτήματα από τους δύο ηγέτες και αυτό προκαλεί καθυστέρηση στην ανακοίνωση (της κυβέρνησης)». Οι προβλέψεις μας σχετικά με την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης δεν ευοδώθηκαν», πρόσθεσε ο Χαν. Στην πραγματικότητα, ο στόχος που είχαν θέσει τις τελευταίες εβδομάδες οι Αφγανοί ηγέτες ήταν ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης τις πρώτες 100 ημέρες.

Όμως το περιβάλλον του προέδρου δεν καταθέτει τα όπλα. Μια πηγή διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο ότι έχει σημειωθεί «μεγάλη πρόοδος στις συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, έχει σχεδόν οριστικοποιηθεί, το υπουργικό συμβούλιο ενδέχεται να ανακοινωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας».

Ο πρόεδρος Γάνι πάντως έχει ξεπεράσει πολλές φορές τις διορίες που έχει θέσει για τον διορισμό των υπουργών, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επικρίσεις, ο Αφγανός πρόεδρος απέπεμψε την 1η Δεκεμβρίου τους υπουργούς που είχε διορίσει ο προκάτοχός του Χαμίντ Καρζάι, ανακοινώνοντας ότι μέχρι τον διορισμό νέων τα καθήκοντα αναλαμβάνουν οι υφυπουργοί.

Μετά την ανάληψη της εξουσίας, οι ενέργειες του Γάνι φαίνεται να εμποδίζονται από την έλλειψη συμφωνίας για τα μέλη της κυβέρνησης. Παράλληλα οι δύο αντίπαλες ομάδες διαφωνούν και για κάποιες θέσεις κυβερνητών, που παραμένουν κενές.

Σύμφωνα με τον Αφγανό πολιτικό αναλυτή Μία Γκουλ Ουάσικ, «η καθυστέρηση της ανακοίνωσης σχηματισμού κυβέρνησης έχει επιπτώσεις στην οικονομία και την ασφάλεια του Αφγανιστάν». Η καθυστέρηση έχει επίσης ενθαρρύνει τον εχθρό (σ.σ. τους Ταλιμπάν) να αυξήσουν τον τελευταίο καιρό τις επιθέσεις τους και αυτό υπονομεύει τη νομιμότητα της κυβέρνησης εθνικής ενότητας διότι η ασφάλεια έχει επιδεινωθεί», πρόσθεσε.

Χθες Δευτέρα μέλη πολλών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών διακωμώδησαν την κατάσταση ανακοινώνοντας τη δική τους κυβέρνηση. «Δεν υπάρχουν νέα για τον σχηματισμό κυβέρνησης (…) και οι Αφγανοί έχουν κουραστεί από αυτό», κατήγγειλε ο Χάμνταρντ Γαφούρεϊ.

Ακόμη και οι Ταλιμπάν έχουν αρχίσει τα σαρκαστικά σχόλια. Σε άρθρο στον ιστότοπό τους με τίτλο «Ίσως το υπουργικό συμβούλιο να πάγωσε», οι Ταλιμπάν ειρωνεύονται την κατάσταση λέγοντας: «χρειάζονται περισσότερο χρόνο, μέχρι να ζεστάνει ο καιρός».

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη