Ασημικά του Τσάρου Νικόλαου Β» σε e-δημοπρασία

Τα ασημένια κομψοτεχνήματα που χάριζε σε Έλληνα γιατρό του ο Τσάρος Νικόλαος ο Β΄, αλλά και η Τσαρική οικογένεια, βγαίνουν «στο σφυρί» σε ηλεκτρονική δημοπρασία που ξεκινάει στις 14 Ιανουαρίου 2015 από οίκο δημοπρασιών, με…

έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Ο Χαράλαμπος Ακριβόπουλος είχε χρηματίσει στρατιωτικός ιατρός του ρωσικού στρατού και υπηρέτησε για μια περίοδο στο παλάτι ως ένας από τους δεκάδες θεράποντες γιατρούς.

Σύμφωνα με τον εγγονό του Αβραάμ, για τις υπηρεσίες του έπαιρνε, κάποιες φορές, ιδιαίτερα ασημένια αντικείμενα από την Τσαρική οικογένεια, όπως ένα άρμα – παιχνίδι που το σέρνουν δύο άλογα, που τού χαρίστηκε από τον υιό του Τσάρου, μία ταμπακιέρα που φέρει το όνομα «Νάστια», υποκοριστικό της μικρής κόρης του Τσάρου, Αναστασίας, καθώς και μία οβάλ μπιζουτιέρα.

Η συλλογή του Ακριβόπουλου μαζί με άλλα ρώσικα ασημένια αντικείμενα -διακοσμητικά και καθημερινής χρήσης- που είναι πάνω από 400, θα βγουν σε δημοπρασία από τον οίκο δημοπρασιών Myro Antique»s House μέσω της ηλεκτρονικής του σελίδας www. myroauctions.gr

Στην ουσία, πρόκειται για όλα τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης, από τον 18ο αιώνα, τής ρώσικης αριστοκρατίας, όπως μικροσκοπικά κουταλάκια για το χαβιάρι, ποτήρια σαμπάνιας σκαλιστά, τσαγιέρες, ασημένιες πιατέλες, λαβίδες για ψάρια, ακόμα και ασημένιες κουτάλες, που χρησιμοποιούσαν στα μαγειρεία του παλατιού.

Περιλαμβάνονται, επίσης, μικροσκοπικά ασημένια τσαντάκια, μπιζουτιέρες, ταμπακιέρες και πόρπες, μία εκ των οποίων φέρει χαρακτικό του αυτοδίδακτου Γεωργιανού λαϊκού ζωγράφου Νίκο Πιροσμάνι.

Όλα τα αντικείμενα φέρουν ειδικές σφραγίδες πιστοποίησης από το εργαστήρι κατασκευής τους, το έτος κατασκευής, τον επιθεωρητή του αντικειμένου (ελέγχονταν τα πάντα πριν βγουν στην αγορά) και το τοπόσημο, όπως ο ΄Αγιος Γεώργιος που είναι στη Μόσχα και ο δικέφαλος αετός στην Πετρούπολη. Μάλιστα, οτιδήποτε αντικείμενο προορίζονταν για το παλάτι, ο δημιουργός υπέγραφε ολογράφως.

Στην ηλεκτρονική δημοπρασία έχουν ήδη αναρτηθεί όλα τα αντικείμενα, ενώ η πώληση ολόκληρης της συλλογής εκτιμάται στα 200.000 ευρώ.

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη