Συμφωνία εθνικής σύνεσης προτείνει ο Βενιζέλος

Συμφωνία εθνικής σύνεσης για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και συγκρότηση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου «ώστε να διασφαλίσουμε μέσα στις προθεσμίες…

τα μείζονα συμφέροντα του τόπου», προτείνει με άρθρο του στην εφημερίδα Real News ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Όπως γράφει, «φυσικά, στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα, υπάρχει όμως πάντα η πιθανότητα να επιλεγεί δημοκρατικά το αδιέξοδο, ακόμη και από αδράνεια. Αυτό οι Έλληνες πολίτες δεν πρέπει να το αφήσουν να συμβεί».

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτηρίζει μεγάλο εθνικό επίτευγμα ότι ήδη το Eurogroup και η γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή ψήφισαν όχι μόνο για την τεχνική παράταση του λήγοντος προγράμματος για δύο μήνες, αλλά ουσιαστικά και το νέο πλαίσιο της προληπτικής πιστωτικής γραμμής.

Αυτό όμως τώρα πρέπει να αξιοποιηθεί από εμάς και όχι να σκορπιστεί μαζί με τα επιτεύγματα και τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών. Τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας είναι εντυπωσιακά θετικά και ευοίωνα, αλλά δυστυχώς η αξιοποίησή τους εξαρτάται από την αποκατάσταση της βεβαιότητας και της ομαλότητας στις χρηματοοικονομικές σχέσεις της Ελλάδας με τους εταίρους της και τις αγορές. Εδώ βρισκόμαστε», σημειώνει.

Στο ίδιο κείμενο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέτει και τέσσερα ερωτήματα: Θέλουμε ή όχι να προχωρήσουμε ως χώρα μέσα σε συνθήκες σταθερότητας και ασφάλειας, ώστε μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2015, δηλαδή μέσα στο δίμηνο της τεχνικής παράτασης του προγράμματος, να έχει επιτευχθεί η αλλαγή σελίδας με τη μετάβαση από το μνημόνιο και την τρόικα σε ένα ριζικά διαφορετικό καθεστώς, αυτό της προληπτικής πιστωτικής γραμμής που θα επιτρέψει την επάνοδο της Ελλάδας σε μια φυσιολογική σχέση με τις αγορές; Θέλουμε ή όχι να παραμείνει ασφαλής και αυτόματη η σχέση με την ΕΚΤ, τον μόνο μηχανισμό που διασφαλίζει απεριόριστη ρευστότητα υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα έχει συμφωνήσει μια προληπτική πιστωτική γραμμή το αργότερο μέχρι 28/02/2015 ως θώρακα απέναντι σε ενδεχόμενες κερδοσκοπικές αντιδράσεις στην αγορά; Θέλουμε ή όχι να μετατραπεί το υφιστάμενο πρόγραμμα/δάνειο του ΔΝΤ, που λήγει το 2016, σε πρόγραμμα προληπτικού χαρακτήρα, ώστε η Ελλάδα να επιλέγει ανάμεσα στις αγορές και τους προληπτικούς μηχανισμούς με κριτήριο το καλύτερο επιτόκιο; Θέλουμε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο και ασφαλέστερο τρόπο τη δεδομένη δέσμευση των εταίρων μας –από τον Φεβρουάριο του 2012- ότι είναι έτοιμοι για περαιτέρω μείωση του χρέους μέσω αλλαγών σε κρίσιμους συντελεστές τώρα που η Ελλάδα πέτυχε τους δημοσιονομικούς της στόχους ή θέλουμε περιπέτειες με επικίνδυνο αποτέλεσμα;

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη