Λαλάγγια

Παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη συνταγή από τη Μάνη!!!

Τα λαλάγγια ή λαλαγγίδες, φτιάχνονται στη Μάνη τις ημέρες των Χριστουγέννων -και όχι μόνο.

Παλιά, ήταν το κατεξοχήν εορταστικό κέρασμα, γι’ αυτό και παρασκευάζονταν σε μεγάλες ποσότητες.

Η συνταγή είναι γρήγορη, απλή και διατηρούνται για πολλές μέρες τραγανά!!! Υλικά

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

25 γρ. μαγιά

110 ml χλιαρό νερό

160 ml γάλα

160 ml sprite

160 ml λάδι

1 αυγό

1 κουταλιά σούπας κοφτή αλάτι

Εκτέλεση Για να φτιάξετε το προζύμι:

Ζεσταίνετε ελάχιστα το νερό και το ρίχνετε πάνω στην μαγιά, διαλύστε και ανακατέψτε πολύ καλά με τα δάκτυλά σας.

Στη συνέχεια, προσθέστε μισό ποτήρι αλεύρι.

Τυλίξτε το μπολ με μεμβράνη και αφήστε το σ’ ένα ζεστό μέρος για να διπλασιαστεί.

Βάλτε σε μια μεγάλη λεκάνη το αλεύρι και, στη συνέχεια, ρίξτε το λάδι.

Ανακατέψτε και αφήστε το όση ώρα φουσκώνει το προζύμι να απορροφήσει το λάδι.

Όταν το προζύμι είναι έτοιμο, ρίξτε το στη λεκάνη με το αλεύρι και προσθέστε το γάλα και το sprite.

Χτυπήστε το αυγό με μια κουταλιά γάλα και το ρίξτε το και αυτό στο μείγμα.

Ζυμώστε πολύ καλά μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική.

Σκεπάστε τη ζύμη με ένα μάλλινο ύφασμα αφήστε την σε ένα ζεστό μέρος για περίπου μία-μιάμιση ώρα μέχρι να φουσκώσει.

Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, κόψτε μικρές μπαλίτσες και πλάστε κορδονάκια σε ότι μέγεθος θέλετε.

Τηγανίζετε σε δυνατή φωτιά μέχρι να χρυσίσουν απ’ όλες τις πλευρές.

Συνοδεύονται τέλεια με φέτα ή – αν προτιμάτε τα γλυκά- μέλι. mama365

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη