«Ήρθε η ώρα του Τσίπρα να ακολουθήσει τη μακιαβελική πολιτική του Σαμαρά»

Η Ελλάδα προκαλεί και πάλι τριγμούς στο ευρώ- θα γίνει νωρίτερα η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας», γράφει σε σημερινό της άρθρο η ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», με τον Τύπο της γειτονικής χώρας να αναλύει…

τα της απόφασης για την ψηφοφορία όσον αφορά στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η ιταλική εφημερίδα αναφέρει ότι η επίσπευση της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι μια «ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για ολόκληρη την Ευρωζώνη», από τη στιγμή που «αν στις τρεις προβλεπόμενες ψηφοφορίες δεν συγκεντρωθεί η αναγκαία πλειοψηφία, η Ελλάδα θα προσέλθει στην κάλπες για πρόωρες εκλογές», σε μια αναμέτρηση «που προκαλεί ρίγος σε όλες τις χώρες του ευρώ».

Η «Λα Ρεπούμπλικα» γράφει, επίσης, ότι «σύμφωνα με όλα τα γκάλοπ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει από τρεις μέχρι έξι μονάδες προβάδισμα» και πως «ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταστήσει σαφές ότι θα θεωρήσει άκυρες τις συμφωνίες με την τρόικα και θα ζητήσει την σύγκληση Ευρωπαϊκής Συνόδου για να διαγραφεί μέρος του χρέους των χωρών που διέρχονται οικονομική κρίση».

Η εφημερίδα προσθέτει ότι «μια τέτοια απόφαση κινδυνεύει να γυρίσει πίσω το ρολόι της κρίσης κατά πέντε χρόνια, προκαλώντας νέα θύελλα στο ευρώ» κι ότι «η γραμμή της Ουάσιγκτον, των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης συνδέεται άμεσα αυτό που η τρόικα θεωρεί «κίνδυνο ΣΥΡΙΖΑ»». Η οικονομική κατάσταση της χώρας έχει οπωσδήποτε βελτιωθεί. Το ΑΕΠ ξανάρχισε να αυξάνεται και σημειώνεται πρωτογενές πλεόνασμα. Αλλά η τρόικα φοβάται ότι τυχόν νέες εκλογές μπορεί να αναγκάσουν την κυβέρνηση να μειώσει τη στράτευσή της σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πειθαρχία», γράφει η εφημερίδα της Ρώμης.

Σύμφωνα με την ανάλυση της «Λα Ρεπούμπλικα», η τρόικα «θεωρεί ότι είναι καλύτερο να σφίξουν τα δόντια και να υπογραφούν άμεσα συγκεκριμένες συμφωνίες, διότι υπάρχει ο φόβος ότι η ανάληψη της εξουσίας από τη ριζοσπαστική Αριστερά, μπορεί να οδηγήσει στην κατάργηση όλου του μνημονίου».

Εξάλλου, σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore», ιδιοκτησίας της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων, «οι εντάσεις των χρηματαγορών γίνονται και πάλι αισθητές μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να επισπεύσει τη διαδικασία της προεδρικής εκλογής. Μια κίνηση η οποία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες».

Η «Il Sole 24 Ore» υπογραμμίζει ότι «σε περίπτωση που δεν καταφέρει να πετύχει την εκλογή νέου Προέδρου, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί αναγκασμένος να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες, βάσει των δημοσκοπήσεων, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε νίκη της άκρας Αριστεράς».

Σε σχόλιό του στην ίδια εφημερίδα, με τίτλο «ο Σαμαράς κινδυνεύει να έχει το ίδιο τέλος του Παπανδρέου», ο δημοσιογράφος Βιτόριο Ντα Ρολντ προσθέτει ότι «ο Σαμαράς ελπίζει πως βλέποντας να πλησιάζει μια ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ η τρόικα θα μπορούσε να μειώσει τις απαιτήσεις της, και η πλειοψηφία των 155 βουλευτών, μαζί με τους ανεξάρτητους και εκλεγμένους εκπροσώπους μικρών κομμάτων, να φτάσει τους 175».

Ο Ιταλός αρθρογράφος θεωρεί ότι «στην περίπτωση μιας τέτοιας εξέλιξης θα του έλειπαν μόνον πέντε βουλευτές και η πίεση για να μην πέσει η κυβέρνηση θα μπορούσε να πείσει τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να μην προχωρήσουν σε άλμα στο κενό». Μια επικίνδυνη στρατηγική, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όταν ήταν στην αντιπολίτευση, ο Σαμαράς, δεν ανταποκρίθηκε στην έκκληση του Γιώργου Παπανδρέου για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, πήρε τη θέση τού Παπανδρέου και συνέχισε την ίδια πολιτική λιτότητας την οποία πρώτα πολεμούσε. Τώρα ήρθε η ώρα του Τσίπρα να ακολουθήσει την ίδια μακιαβελική πολιτική του Σαμαρά για να τον ρίξει και να τον αντικαταστήσει στην ηγεσία της χώρας. Και ο Τσίπρας, όταν αναλάβει πρωθυπουργός, μπορεί να αποδειχθεί λιγότερο ριζοσπαστικός και ακραίος από ό,τι δείχνει σήμερα, ως αντιπολίτευση», καταλήγει ο Βιτόριο Ντα Ρολντ.

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη