Έκκληση για ειρήνη από τον Λατίνο πατριάρχη της Ιερουσαλήμ

O Λατίνος πατριάρχης της Ιερουσαλήμ Φουάντ Τουάλ απηύθυνε έκκληση για «ειρήνη στην Ιερουσαλήμ» και για την ανοικοδόμηση της Γάζας, που καταστράφηκε αυτό το καλοκαίρι στη φονική επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ, κατά…

τη διάρκεια της λειτουργίας των Χριστουγέννων στη Βηθλεέμ, τον τόπο γέννησης του Ιησού Χριστού σύμφωνα με την παράδοση.

Στο κήρυγμά του, ο κορυφαίος πνευματικός ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στους Αγίους Τόπους εξέφρασε την εκτίμηση ότι «όλοι οι πιστοί—εβραίοι, μουσουλμάνοι, χριστιανοί και δρούζοι- πρέπει να ζήσουν μαζί ενωμένοι και υπό το πνεύμα του αμοιβαίου σεβασμού» κυρίως στην Ιερουσαλήμ, όπου οι εντάσεις μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών πρόσφατα κλιμακώθηκαν.

Την ώρα που πολλές επιθέσεις αιματοκύλισαν τη Βηθλεέμ- ακόμα και εντός μίας συναγωγής- και σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν στην Πλατεία των Τεμενών ο Τουάλ επισήμανε: «Η Ιερουσαλήμ αποτελεί έναν παγκόσμιο προορισμό για την ειρήνη και την ευτυχία. Απευθύνετε έκκληση για την ειρήνη στην Ιερουσαλήμ».

Ενώ κατήγγειλε «έναν φαύλο κύκλο βίας και αντιποίνων» στο κήρυγμά του που απηύθυνε στα αραβικά στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης δίπλα στη Βασιλική της Γεννήσεως, απηύθυνε έκκληση για την «ανοικοδόμηση της Γάζας για τρίτη φορά» έπειτα από τις συγκρούσεις, που διήρκησαν 50 ημέρες, αυτό το καλοκαίρι και που στοίχισαν την ζωή σε σχεδόν 2.200 ανθρώπους από την πλευρά των Παλαιστινίων, στην πλειονότητά τους πολίτες και σε περισσότερους από 70 από την πλευρά των Ισραηλινών, όλοι τους σχεδόν στρατιώτες.

Εκτός της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης ο Λατίνος πατριάρχης αναφέρθηκε επίσης στις εχθροπραξίες κατά μήκος της Μέσης Ανατολής, κυρίως στη Συρία και στο Ιράκ όπου οι οργανώσεις των τζιχαντιστών εντείνουν τις βιαιοπραγίες. Αυτήν τη νύχτα των Χριστουγέννων δεν αρκεί να μιλάμε για ειρήνη όμως πρέπει κυρίως να προσευχόμαστε για την ειρήνη», για την επικράτηση «της συμφιλίωσης στη Μέση Ανατολή», «για τους πρόσφυγες» και για «όσους καταδιώκονται εξαιτίας της πίστης τους και της εθνικότητάς τους» τόνισε ο ίδιος. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη