«Ο λαϊκισμός στην Ευρώπη προσφέρει απλοϊκές και παράλογες λύσεις»

Όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις που είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν μέσα στο 2015 και οι οποίες θα κρίνουν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταγράφουν οι Financial Times, με αφορμή την σημερινή, τελευταία ψηφοφορία για…

την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Ανάμεσα σε αυτές τις αναμετρήσεις, ενδεχομένως να προστεθούν και οι πρόωρες εκλογές στη χώρα μας, σε περίπτωση που σε λιγότερο από μια ώρα δεν έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Όπως σχολιάζουν οι Financial Times, κάποια κόμματα στην Ε.Ε. αγνοούν τη Δημοκρατία και φλερτάρουν με τη βία, ενώ αναφέρονται και στον αριστερό λαϊκισμό, τύπου ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και Podemos στην Ισπανία. «Η Ευρώπη οφείλει αυτό το πολιτικό σκηνικό αβεβαιότητας εν μέρει στις λαϊκιστικές δυνάμεις της δεξιάς και της αριστεράς, των οποίων η ανάπτυξη προϋπήρχε της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008, αν και ενισχύθηκε σημαντικά έκτοτε», τονίζουν οι FT.

Ορισμένα μη συμβατικά κόμματα περιφρονούν τη δημοκρατία, ασπάζονται το ρατσισμό και φλερτάρουν με τη βία. Αυτές οι ταμπέλες όμως, δεν περιγράφουν σωστά τα κινήματα των ανταρτών της δεξιάς, όπως είναι το Κόμμα Ανεξαρτησίας της Βρετανίας και οι Δημοκράτες της Σουηδίας, πόσο μάλλον αριστερά κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και οι Podemos στην Ισπανία», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Οι δυνάμεις αυτές κατέγραψαν σημαντική άνοδο – για παράδειγμα στις ευρωεκλογές του 2014 – παίζοντας με τους κανόνες της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Κατά συνέπεια, τα παραδοσιακά κόμματα της κεντροδεξιάς, του φιλελεύθερου κέντρου και τις κεντροαριστεράς δεν θα μπορέσουν να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους παρουσιάζοντας τους λαϊκιστές ως αντιδημοκράτες και τρελούς του περιθωρίου. Αντιθέτως, κόμματα όπως οι Συντηρητικοί της Βρετανίας, οι Σοσιαλιστές της Ισπανίας και οι Σοσιαλδημοκράτες της Σουηδίας πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Πρέπει να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι τα βασικά στοιχεία της πλατφόρμας των λαϊκιστών είναι ασυνάρτητα και μη ρεαλιστικά. Εάν εφαρμοστούν, θα πλήξουν τις οικονομίες, τον κοινωνικό ιστό και τη διεθνή θέση των χωρών τους».

Αυτό που σημειώνεται στο άρθρο είναι η κοινή γραμμή που ενώνει τη δεξιά και την αριστερά και αυτή είναι ο λαϊκισμός. Γράφει συγκεκριμένα: «Είτε φορά ρούχα της αριστεράς, είτε της δεξιάς, ο ευρωπαϊκός λαϊκισμός προσφέρει απλοϊκές ακόμη και παράλογες λύσεις σε πολύπλοκα προβλήματα. Για παράδειγμα η πρόταση – που θέτει το Κόμμα Ανεξαρτησίας της Βρετανίας ή οι Δημοκράτες της Σουηδίας – ότι η καταστολή της μετανάστευσης θα λύσει τα κοινωνικά προβλήματα της χώρας είναι λάθος διάγνωση του προβλήματος και κατά συνέπεια λάθος ελπίδα για τη γιατρειά. Το ίδιο ισχύει και με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των Podemos για μεγάλες αυξήσεις των δημοσίων δαπανών και του κατώτατου μισθού, λες και αυτά τα μέτρα μπορούν να υποκαταστήσουν τις δύσκολες αλλά αναγκαίες επιλογές για να αντιμετωπιστούν τα βαθιά προβλήματα της Ελλάδας και της Ισπανίας».

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη