Οι ΗΠΑ δεν στηρίζουν το Παλαιστινιακό σχέδιο ειρήνης με το Ισραήλ

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δεν υποστηρίζουν το σχέδιο απόφασης το οποίο σκοπεύουν να υποβάλουν οι Παλαιστίνιοι στον ΟΗΕ, με το οποίο θα ζητούν την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ισραήλ σε διάστημα 12 μηνών και τον…

τερματισμό της ισραηλινής κατοχής των Παλαιστινιακών Εδαφών ως το τέλος του 2017, επισημαίνοντας ότι δεν είναι εποικοδομητικό. Δεν πιστεύουμε ότι το σχέδιο αυτό είναι εποικοδομητικό», δήλωσε ο Τζεφ Ράτκε, ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Πιστεύουμε ότι θέτει αυθαίρετες διορίες για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας και για την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Δυτική Όχθη και αυτά είναι πιο πιθανό να εμποδίσουν τις χρήσιμες διαπραγματεύσεις από το να τις οδηγήσουν σε μια επιτυχημένη κατάληξη». Επιπλέον πιστεύουμε ότι το σχέδιο αυτό δεν λαμβάνει υπόψη του τις νόμιμες ανάγκες για ασφάλεια του Ισραήλ και την εκπλήρωση των αναγκών αυτών που είναι φυσικά απαραίτητη για μια ουσιαστική συμφωνία», κατέληξε ο Ράτκε.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ενημέρωσε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ότι θα προχωρήσει με την πρωτοβουλία αυτά παρά την αντίθεη του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Σήμερα θα συναντηθεί η αραβική ομάδα (του ΟΗΕ) στη Νέα Υόρκη και θα υποβάλουμε το σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας με την ελπίδα να διεξαχθεί ψηφοφορία αύριο ή την επομένη», δήλωσε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερεκάτ. Θέλουμε να συζητήσουμε με την αραβική ομάδα τις τροποποιήσεις που πρότειναν οι Παλαιστίνιοι για την απόφαση (…) και για να δούμε πότε θα είναι ο καταλληλότερος χρόνος να υποβληθεί σε ψηφοφορία», επεσήμανε από την πλευρά τη η πρέσβειρα της Ιορδανίας Ντίνα Κάουαρ, της χώρας που διαθέτει ψήφο στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Το σχέδιο της απόφασης προβλέπει την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας σε διάστημα 12 μηνών και την απομάκρυνση των ισραηλινών δυνάμεων από τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη πριν το τέλος του 2017. Οι Παλαιστίνιοι έχουν ανακοινώσει ότι είναι διατεθειμένοι να τροποποιήσουν το σχέδιο αυτό προκειμένου να αποφύγουν το αμερικανικό βέτο.

Όμως με πέντε νέα μέλη να αναλαμβάνουν μια έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας από την 1η Ιανουαρίου, οι πρεσβευτές της αραβικής ομάδας ενδέχεται να αποφασίσουν να αναμείνουν για την υποβολή του σχεδίου απόφασης ως τον επόμενο μήνα.

Η Ανγκόλα, η Μαλαισία, η Νέα Ζηλανδία, η Ισπανία και η Βενεζουέλα καταλαμβάνουν μια έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας για δύο χρόνια, μια αλλαγή που θεωρείται πιο ευνοϊκή για τους Παλαιστίνιους.

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη