Αιματηρή χρονιά το 2014 στο Ελ Σαλβαδόρ

Οι δολοφονίες στο Ελ Σαλβαδόρ αυξήθηκαν αλματωδώς, κατά 56%, το 2014 καθώς η εκεχειρία που είχαν συνάψει οι πιο ισχυρές συμμορίες κατέρρευσε, όπως ανακοίνωσαν

οι αρχές της χώρας.

Η αστυνομία της χώρας κατέγραψε 3.875…

δολοφονίες συνολικά μέχρι σήμερα, 30ή Δεκεμβρίου, από 2.490 το 2013. Μόνον αυτόν τον μήνα, διευκρίνισε η αστυνομία, οι δολοφονίες ανέρχονταν κατά μέσον όρο στις 12 την ημέρα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής της αστυνομίας του Ελ Σαλβαδόρ επισήμανε ότι η εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί το 2012 κατέρρευσε εξαιτίας των συγκρούσεων ανάμεσα στις αντίπαλες συμμορίες για εδάφη και επιρροή, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι συμμορίες «οι οποίες είχαν επιλέξει πέρυσι να μειώσουν (τους φόνους) έπραξαν το ακριβώς αντίθετο φέτος. Αυτός είναι ο βασικός λόγος» για την δραματική αυτή αύξηση, επισήμανε ο Μαουρίτσιο Ραμίρες Λανδαβέρδε, ο επικεφαλής της αστυνομίας στο Ελ Σαλβαδόρ.

Η κατάπαυση του πυρός στην οποία είχαν συμφωνήσει η συμμορία Mara Salvatrucha (MS-13) και η αντίπαλη συμμορία Barrio 18 συνέβαλε να μειωθεί ο αριθμός των ανθρωποκτονιών στη χώρα αυτή της κεντρικής Αμερικής στα μέσα του 2013 σε περίπου 5 την ημέρα. Ο αριθμός αυτός ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων 10 ετών.

Όμως τον περασμένο Φεβρουάριο, δύο ηγετικά στελέχη συμμοριών είχαν διαμηνύσει πως η συμφωνία κατέρρεε, αφού η κυβέρνηση σταμάτησε να επιτρέπει την επικοινωνία ανάμεσα σε φυλακισμένους αρχηγούς συμμοριών με τα μέλη των ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος που είναι ελεύθερα. Η κυβέρνηση, η οποία αντιθέτως τόνισε ότι δεν αναμίχθηκε στην παραβίαση της εκεχειρίας, κατηγόρησε για την ακύρωσή της τη συμμορία Barrio 18.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, το Ελ Σαλβαδόρ είναι κοντά στην κορυφή της κατάταξης των χωρών που μαστίζονται από το φαινόμενο της εγκληματικότητας, ιδίως των βίαιων εγκλημάτων.

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη