Επιμέλεια: Μάρθα Βασίλη
Μέχρι τη δεκαετία του 1920, ελάχιστα πράγματα ήταν γνωστά για το Τεοτιουακάν. Η επισταμένη αρχαιολογική έρευνα όμως έχει καταφέρει να... ξεθάψει» κάποια στοιχεία από τη χιλιόχρονη ιστορία της αρχαίας μητρόπολης. Ο πολιτισμός της είναι προγενέστερος των Αζτέκων και παραμένει μυστηριώδης. Μια νέα έρευνα, ωστόσο, φέρνει στο φως τη σχέση των κατοίκων του Τεοτιουακάν με την τεκίλα. Και πιο συγκεκριμένα με το ποτό pulque. Πρόκειται για ένα ποτό που μοιάζει με την γνωστή τεκίλα το οποίο χρησιμοποιούσαν ως συστατικό στην μαγειρική τους αλλά και ως energy drink. Το pulque είναι ένα λευκό γαλακτώδες υγρό που φτιάχνεται από το φυτό maguey. Πρόκειται για φυτό συγγενικό της αγαύης που σήμερα χρησιμοποιείται για την παραγωγή της τεκίλας.
Ίχνη του pulque έχουν βρεθεί σε απομεινάρια αγγείων που χρονολογούνται από το 150 π.Χ. Αυτό αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences. Η ερευνήτρια Marisol Correa - Ascencio από το Πανεπιστήμιο του Bristol της Βρετανίας, αναφέρει ότι το pulque δεν ήταν ένα ποτό αποκλειστικά για τις ανώτερες τάξεις «Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού χρησιμοποιούσε το pulque ως συμπλήρωμα διατροφής και ως πηγή θρεπτικών συστατικών στην μαγειρική» τονίζει, σύμφωνα με το discovery.com. Παρότι στην αρχαία Αίγυπτο και τη Μεσοποταμία ήδη έφτιαχναν μπύρα και κρασί το pulque ήταν το πρώτο αλκοολούχο ποτό που έγινε ποτέ στην Κεντρική Αμερική. Χρησιμοποιήθηκε ευρέως από τους Αζτέκους το 1951 και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται. Η Marisol Correa-Ascencio και οι συνάδελφοί της, χρησιμοποίησαν μια πρωτοποριακή μέθοδο για τον προσδιορισμό των χημικών κατάλοιπων στα αγγεία. Ειδικευμένος ανθρωπολόγος στη φυλή του Τεοτιουακάν υποστηρίζει ότι η μέθοδος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ιστορία του αλκοόλ και άλλων πολιτισμών. Είναι συναρπαστικό να έχουμε σαφή αποδεικτικά στοιχεία ότι το ποτό αυτό χρησιμοποιείται ήδη για περισσότερο από χίλια χρόνια και ότι στο αρχαίο Τεοτιουακάν το χρησιμοποιούσαν ως μέρος της δίαιτάς τους. Ήταν εξάλλου μια εποχή που το αραβόσιτο υπήρχε σε πολύ μικρές ποσότητες» τονίζει ο George Cowgill, καθηγητής στο κρατικό πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Σύμφωνα με τον ίδιο «το pulque επέτρεψε στο Τεοτιουακάν να ανθίσει για περισσότερο από 600 χρόνια. Τώρα που η μέθοδος ανίχνευσης είναι διαθέσιμη τα στοιχεία για τη χρήση του ποτού μπορούν να ανιχνευτούν και ακόμη παλαιότερα. Εξάλλου η μέθοδος είναι εφαρμόσιμη παντού και μπορεί να ρίξει νέο φως και στην πρώτη χρήση άλλων ποτών που προέρχονται από ζύμωση σε όλο τον κόσμο, όπως η μπύρα, το κρασί και το υδρόμελο». Πηγή
Via
Μέχρι τη δεκαετία του 1920, ελάχιστα πράγματα ήταν γνωστά για το Τεοτιουακάν. Η επισταμένη αρχαιολογική έρευνα όμως έχει καταφέρει να... ξεθάψει» κάποια στοιχεία από τη χιλιόχρονη ιστορία της αρχαίας μητρόπολης. Ο πολιτισμός της είναι προγενέστερος των Αζτέκων και παραμένει μυστηριώδης. Μια νέα έρευνα, ωστόσο, φέρνει στο φως τη σχέση των κατοίκων του Τεοτιουακάν με την τεκίλα. Και πιο συγκεκριμένα με το ποτό pulque. Πρόκειται για ένα ποτό που μοιάζει με την γνωστή τεκίλα το οποίο χρησιμοποιούσαν ως συστατικό στην μαγειρική τους αλλά και ως energy drink. Το pulque είναι ένα λευκό γαλακτώδες υγρό που φτιάχνεται από το φυτό maguey. Πρόκειται για φυτό συγγενικό της αγαύης που σήμερα χρησιμοποιείται για την παραγωγή της τεκίλας.
Ίχνη του pulque έχουν βρεθεί σε απομεινάρια αγγείων που χρονολογούνται από το 150 π.Χ. Αυτό αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences. Η ερευνήτρια Marisol Correa - Ascencio από το Πανεπιστήμιο του Bristol της Βρετανίας, αναφέρει ότι το pulque δεν ήταν ένα ποτό αποκλειστικά για τις ανώτερες τάξεις «Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού χρησιμοποιούσε το pulque ως συμπλήρωμα διατροφής και ως πηγή θρεπτικών συστατικών στην μαγειρική» τονίζει, σύμφωνα με το discovery.com. Παρότι στην αρχαία Αίγυπτο και τη Μεσοποταμία ήδη έφτιαχναν μπύρα και κρασί το pulque ήταν το πρώτο αλκοολούχο ποτό που έγινε ποτέ στην Κεντρική Αμερική. Χρησιμοποιήθηκε ευρέως από τους Αζτέκους το 1951 και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται. Η Marisol Correa-Ascencio και οι συνάδελφοί της, χρησιμοποίησαν μια πρωτοποριακή μέθοδο για τον προσδιορισμό των χημικών κατάλοιπων στα αγγεία. Ειδικευμένος ανθρωπολόγος στη φυλή του Τεοτιουακάν υποστηρίζει ότι η μέθοδος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ιστορία του αλκοόλ και άλλων πολιτισμών. Είναι συναρπαστικό να έχουμε σαφή αποδεικτικά στοιχεία ότι το ποτό αυτό χρησιμοποιείται ήδη για περισσότερο από χίλια χρόνια και ότι στο αρχαίο Τεοτιουακάν το χρησιμοποιούσαν ως μέρος της δίαιτάς τους. Ήταν εξάλλου μια εποχή που το αραβόσιτο υπήρχε σε πολύ μικρές ποσότητες» τονίζει ο George Cowgill, καθηγητής στο κρατικό πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Σύμφωνα με τον ίδιο «το pulque επέτρεψε στο Τεοτιουακάν να ανθίσει για περισσότερο από 600 χρόνια. Τώρα που η μέθοδος ανίχνευσης είναι διαθέσιμη τα στοιχεία για τη χρήση του ποτού μπορούν να ανιχνευτούν και ακόμη παλαιότερα. Εξάλλου η μέθοδος είναι εφαρμόσιμη παντού και μπορεί να ρίξει νέο φως και στην πρώτη χρήση άλλων ποτών που προέρχονται από ζύμωση σε όλο τον κόσμο, όπως η μπύρα, το κρασί και το υδρόμελο». Πηγή
Via
Tags
Υγεία Ομορφιά