«Εξαιρετικά σημαντικοί οι τομείς του χαρτοφυλακίου του Έλληνα επιτρόπου»

Εξαιρετικά σημαντικούς χαρακτήρισε τους τομείς που περιλαμβάνει το νέο χαρτοφυλάκιο που ανατέθηκε στον Έλληνα επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη.

Η κ. Βούλτεψη σημείωσε…

ότι το χαρτοφυλάκιο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, δημιουργήθηκε από τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, προκειμένου, όπως ο ίδιος ανέφερε στην ομιλία του, να δοθεί προτεραιότητα σε μία νέα πολιτική μετανάστευσης που «με αποφασιστικότητα θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της παράτυπης μετανάστευσης, ενώ ταυτόχρονα θα επιτρέψει στην Ευρώπη να γίνει ελκυστικός προορισμός για άτομα αυξημένων προσόντων».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος πρόσθεσε πως αξίζει να σημειωθεί ότι οι τομείς που ανέλαβε η Ελλάδα είναι αυτοί της προστασίας και διαχείρισης των συνόρων, της πολιτικής ασύλου και της εσωτερικής ασφάλειας και αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος και των σύγχρονων υπερεθνικών απειλών.

Τομείς κορυφαίας σημασίας σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον που συνεχώς αλλάζει και με τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αισθάνονται όσο ποτέ την ανάγκη να νιώσουν ασφαλείς μέσα με μία ενωμένη Ευρώπη. Με σεβασμό στον άνθρωπο και τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες του» τόνισε.

Όπως ανέφερε η κ. Βούλτεψη, το χαρτοφυλάκιο του κ. Αβραμόπουλου περιλαμβάνει, εκτός από τα θέματα μετανάστευσης, όλα τα ζητήματα που αφορούν τη FRONTEX, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Παροχής Ασύλου, τη EUROPOL, το Ευρωπαϊκό Αστυνομικό Κολέγιο, το Ευρωπαϊκό Kέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Εθισμού, τις σχετικές με τη θεματική των εσωτερικών υποθέσεων δράσεις του Οργανισμού Έρευνας, καθώς και τις δράσεις για τη διαχείριση των μεγάλων πληροφοριακών συστημάτων. Επίσης, σημείωσε ότι στο χαρτοφυλάκιο του Έλληνα επιτρόπου εντάσσονται και οι τομείς έρευνας και δράσης στον τομέα της ασφάλειας, καθώς και η ευρωπαϊκή πολιτική κατά των ναρκωτικών.

Συγκεκριμένα, οι αρμοδιότητες του νέου Έλληνα επιτρόπου είναι οι εξής: Πολιτική Μετανάστευσης Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Παροχής Ασύλου Λειτουργία της Συνθήκης Schengen Πολιτική παροχής Visa Προστασία και φύλαξη των εξωτερικών συνόρων- FRONTEX (Ενεργοποίηση της ρήτρας αλληλεγγύης του Άρθρου 80 ΣΛΕΕ) Διαχείριση Κρίσεων και καταπολέμηση Τρομοκρατίας Εσωτερική Ασφάλεια Καταπολέμηση Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων Αστυνομική Συνεργασία (Europol, CEPOL) Προστασία Θεμελιωδών Δικαιωμάτων στο πλαίσιο της έννομης τάξης της ΕΕ Ευρωπαϊκή Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων- ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτοτελούς προσχώρησης της ΕΕ στην ΕΣΔΑ Προστασία ηλεκτρονικών δεδομένων Καταπολέμηση ρατσισμού και ξενοφοβίας Προστασία μειονοτήτων Προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών Καταπολέμηση της ομοφοβίας Αποκεντρωμένοι) Oργανισμοί της ΕΕ οι οποίοι θα τελούν υπό την εποπτεία του νέου επιτρόπου: Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά (FRONTEX- Warsaw) Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία (Europol- The Hague) Ευρωπαϊκή Αστυνομική Ακαδημία (CEPOL- The European Police College- Bramshill, UK) Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA- Lisbon) Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO- Valletta) Ευρωπαϊκός Οργανισμός Λειτουργικής Διαχείρισης Συστημάτων ΤΠ (EU Agency for large-scale IT systems/eu-LISA, Strasbourg).

Παράλληλα, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Παναγιώτης Καρβούνης τονίζει πως η ανάθεση του «σημαντικού και κρίσιμου» χαρτοφυλακίου της Μετανάστευσης

και των Εσωτερικών υποθέσεων στον Δημήτρη Αβραμόπουλο, από τον πρόεδρο

της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκερ,αποτελεί

«εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα».

Ως «καίρια θέση» χαρακτηρίζει και την τοποθέτηση του Μαργαρίτη Σχοινά ως εκπροσώπου Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στη δήλωση που έκανε ο κ. Καρβούνης μετά την ανάθεση των χαρτοφυλακίων των Επιτρόπων από τον κ. Γιουνκέρ, αναφέρει:

Οι δέκα προτεραιότητες που έθεσε εξαρχής ο εκλεγείς Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κοντ Γιουνκέρ αντικατοπτρίζονται στην σύνθεση που ανήγγειλε πριν από λίγο στις Βρυξέλλες. Τόσο ο καθορισμός όσο και η κατανομή των χαρτοφυλακίων αποπνέουν αέρα αλλαγής και αποδεικνύουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση όχι μόνο δεν φοβάται τις αλλαγές, αλλά τουναντίον τις επιδιώκει και τις αγκαλιάζει. Καταδεικνύουν παράλληλα ότι η ΕΕ ακούει και λαμβάνει τα μηνύματα των Ευρωπαίων πολιτών όπως αυτά διαμορφώθηκαν και μετά τις τελευταίες Ευρωεκλογές. Η έμφαση στην Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και τη δημιουργία Θέσεων Εργασίας είναι σαφής, όπως είναι όμως και η εμπιστοσύνη που δείχνει ο νέος Πρόεδρος στην Ελλάδα, αναθέτοντας στον Έλληνα Επίτροπο κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο ένα πολύ σημαντικό αλλά και κρίσιμο χαρτοφυλάκιο, αυτό της Μετανάστευσης και των Εσωτερικών Υποθέσεων. Παράλληλα, ο εκλεγείς Πρόεδρος ανακοίνωσε την επιλογή του κ. Μαργαρίτη Σχοινά ως Εκπροσώπου Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μια ιδιαίτερα καίρια θέση στον κορυφαίο Ευρωπαϊκό θεσμό. Όπως όλοι, εύχομαι και προσδοκώ την επιτυχία της νέας Επιτροπής».

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη