Μπορεί ένας χωρισμός να γίνει φιλικά;

Αν έχω προβλήματα στο γάμο, θα πρέπει να χωρίσω ή να μη χωρίσω; Την απόφαση να χωρίσεις δεν θα την πάρεις ποτέ επι­πόλαια. Αρχικά θα πρέπει να δεις για ποιο λόγο δεν περνάς καλά στο γάμο σου και κυρίως ποιο είναι το δικό σου μερίδιο ευθύνης σε αυτό. Πολλές φορές κάποιος που θέλει να χωρίσει ενεργεί παρορμητικά χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες που έχει η απόφασή του αυτή. Οπωσδήποτε αν δεν περνάμε καλά με τον/ την σύζυγο ή σύντρο­φό μας και θέλουμε να φύγουμε, κανείς δεν μας κρατάει σε αυτή τη σχέση. Όμως, έχει σημασία με ποιον τρόπο θα φύγουμε. Σαν αγαπη­μένοι ή σαν αντίπαλοι. Γι’ αυτό σκέψου, συνειδητά: Θέλω να χωρίσω σαν φίλη ή σαν αντίπαλος; Παντρευόμαστε για να δίνουμε χαρά και ευτυχία ο ένας στον άλ­λον και όχι για να ζήσουμε για πάντα μαζί ακόμα κι όταν δεν περνάμε καλά. Αν έχεις ξεφύγει από αυτό το στόχο, αντί να βασανίζεσαι, να πεις στον σύντροφό σου: Κάναμε αυτή τη σχέση για να δίνει χαρά ο ένας στον άλλον.

Αφού δεν μου δίνεις χαρά και αφού δεν σου δίνω χαρά, σου προ­τείνω να τραβήξει ο καθένας τον δικό του δρόμο. Μπορείς να δεσμεύσεις κάποιον επειδή απλά τον παντρεύτηκες; Τα καλύτερα δεσμά για να δέσεις έναν άνθρωπο είναι ο τρόπος που του συμπεριφέρεσαι. Για να κρατήσει μια σχέση χρειάζεται καθημερινά να προκαλείς το ενδιαφέρον του συντρόφου ή συζύγου σου, ώστε να σε επιλέγει. Μό­νο έτσι μπορείς να κρατήσεις έναν άνθρωπο ερωτικά κοντά σου. Επει­δή του προκαλείς το ενδιαφέρον, επειδή αισθάνεται ευχάριστα μαζί σου. Όταν, λοιπόν, αποφασίσεις ότι θέλεις να ζήσεις χωριστά από το σύντροφό σου παρότρυνε τον να το κάνετε σαν φίλοι και όχι σαν εχθροί. Έχω παρατηρήσει ότι πολλά ζευγάρια ξεχνούν την αγάπη που τους ένωσε και χωρίζουν σαν εχθροί, σαν αιμοβόρα αρπακτικά που θέλει να κατασπαράξει ο ένας τον άλλον. Το να καταλήξεις να γίνεις εχθρός μ' έναν άνθρωπο, που λες ότι κάποτε τον αγάπησες, αυτό σημαίνει ότι δεν τον αγάπησες ποτέ πραγματικά. Ούτε φυσικά και τώρα. Μερικές φορές νομίζουμε ότι το να καλύψουμε την κακία και το μίσος μας με λίγη ψεύτικη αγάπη, αυτό είναι αγάπη. Όμως, τελικά αποδεικνύεται ότι δεν είναι. Όταν αγαπάμε έναν άνθρωπο θέλουμε να τον βλέπουμε ευτυχι­σμένο, είτε είναι κοντά μας είτε είναι μακριά μας. Η αληθινή αγάπη εί­ναι σταθερή και ποτέ δεν αλλάζει. Μερικοί γονείς δεν αποφασίζουν να χωρίσουν, για να μην τραυμα­τίσουν τον ψυχικό κόσμο των παιδιών τους. Φυσικά έχουν απόλυτο δί­κιο σ’ αυτό. Αν, όμως, υπάρχουν καβγάδες στη συμβίωσή σου, χρειάζεται να σκεφτείς αν ο ψυχικός κόσμος των παιδιών τραυματίζεται χειρότερα από τη λεκτική ή σωματική βία που μπορεί να χρησιμοποιείτε για να πληγώσετε ο ένας τον άλλον. Συνήθως μας αρέσει πάντα να λέμε ότι οι άλλοι φταίνε, όταν κάτι δεν πηγαίνει καλά στη ζωή μας. Όμως, πάντα έχουμε ένα μερίδιο ευ­θύνης σε αυτό. Όταν δεν υπάρχει αρμονική ή καμιά επικοινωνία μεταξύ σας, είναι φυσικό επόμενο και τα παιδιά να έχουν πρόβλημα επικοινωνίας. Όπως αντιγράφουν από σας τη γλώσσα που μιλάνε, με τον ίδιο τρόπο αντι­γράφουν και τις συμπεριφορές σας. Οι συμπεριφορές που αντιγρά­φουν από εσάς, γίνονται οι δικές τους συμπεριφορές.

Αν λοιπόν θέλεις να χωρίσεις και έχεις παιδιά, σκέψου: Είναι έτοιμα τα παιδιά μου να δεχτούν ένα χωρισμό; Αν δεν είναι έτοιμα ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος να τα προετοιμάσω; Όταν, λοιπόν, η απόφασή σας να χωρίσετε είναι οριστική, τότε χρειάζεται να προετοιμάσετε τα παιδιά σας και να τους δείξετε ότι η απόφασή σας αυτή δεν θα επηρεάσει την αγάπη σας γι' αυτά και δεν θα τους στερήσει την παρουσία του άλλου γονέα. Πιστεύω ότι αυτό που χρειάζονται τα παιδιά μας είναι να βλέπουν τους γονείς τους αγαπημένους. Είτε ζουν στον ίδιο χώρο είτε όχι. Μπορείς, λοιπόν, να πεις στα παιδιά σου, ότι εγώ και η μητέρα σου ή εγώ και ο πατέρας σου, δεν περνάμε καλά. Όμως, να ξέρετε ότι σας αγαπάμε και οι δύο πάρα πολύ. Θα είμαστε μαζί κάθε στιγμή που θα μας χρειαστείτε. Αν ένας από τους δύο γονείς είναι περισσότερο λογικός από τον άλλον, πιο προσγειωμένος και πρακτικός, θα προσπαθήσει να βρει λύσεις για να μη χαλάσει την ισορροπία των παιδιών. πηγή

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη