Δείτε πόσο θα μας στοιχίσει το πετρέλαιο θέρμανσης

Ο χειμώνας είναι κοντά και όπως είναι φυσικό όλοι αναρωτιόμαστε πόσο θα μας στοιχίζει το πετρέλαιο θέρμανσης. Μετά τη λοιπόν τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε τι ποσό θα…

διαμορφωθεί η τιμή του λίτρου για το πετρέλαιο θέρμανσης από τον Οκτώβριο;

Στο 1,15 ευρώ το λίτρο θα διαμορφωθεί τον Οκτώβριο η λιανική τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης με τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κατά 30%, από τα 33 στα 23 λεπτά το λίτρο, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Η πραγματική τιμή με την οποία θα προμηθεύονται το πετρέλαιο θέρμανσης όσοι δικαιούνται την επιδότηση των 35 λεπτών το λίτρο (που θα χορηγηθεί και πάλι φέτος με τη μορφή επιδόματος θέρμανσης) θα περιοριστεί στα 0,80 ευρώ το λίτρο, επίπεδο το οποίο είναι χαμηλότερο κατά 0,245 ευρώ το λίτρο ή κατά 23,4% έναντι της τελευταίας τιμής (προ της αύξησης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης) που είχε διαμορφωθεί τον Απρίλιο του 2012 (1,045 ευρώ ανά λίτρο).

Αιτιολογώντας την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει τον ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης κατά 30%, ο κ. Σταϊκούρας χαρακτήρισε «οικονομικά αναποτελεσματικό και κοινωνικά άδικο» το μέτρο της εναρμόνισης φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και το πετρέλαιο κίνησης, το οποίο υιοθετήθηκε τον Νοέμβριο του 2011.

Όπως επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, «τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η συμβολή του μέτρου αυτού στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ήταν περιορισμένη», ενώ ταυτόχρονα «επέφερε απώλεια εσόδων, σημαντική υστέρηση έναντι των στόχων και επιβάρυνση των εισοδηματικά χαμηλότερων στρωμάτων αλλά και του περιβάλλοντος». Η κυβέρνηση προχώρησε πέρυσι σε μεγάλη διεύρυνση των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης και σε αύξηση κατά 25% της επιδότησης ανά λίτρο (στο 0,35 ευρώ ανά λίτρο).

Η συνολική δαπάνη για το επίδομα «ανήλθε περίπου στα 175 εκατ. ευρώ, έναντι 86 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο.

Η πρωτοβουλία αυτή συνέλαβε και στην ανάκαμψη της κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με αύξηση αυτής κατά 12,9% την περίοδο Οκτωβρίου 2013 – Απριλίου 2014, έναντι της αντίστοιχης περιόδου 2012 – 2013″.

Επιπλέον, κατά τη φετινή περίοδο, ο ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης θα μειωθεί κατά 30% και θα διαμορφωθεί στα 230 ευρώ ανά 1.000 λίτρα, από 330 ευρώ ανά 1.000 λίτρα που ισχύει σήμερα.

Με τη μείωση αυτή, τον προσεχή Οκτώβριο η λιανική τιμή πώλησης αναμένεται να υποχωρήσει στα επίπεδα του 1,15 ευρώ ανά λίτρο, από 1,259 ευρώ ανά λίτρο που είχε διαμορφωθεί τον Απρίλιο του 2014.

Έτσι, για νοικοκυριό που δικαιούται επίδομα θέρμανσης, δηλαδή την επιδότηση του 0,35 ευρώ ανά λίτρο, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα κινηθεί τελικά στα επίπεδα των 0,80 ευρώ ανά λίτρο, τιμή χαμηλότερη κατά 0,245 ευρώ ανά λίτρο ή κατά 23,4% έναντι της τιμής του Απριλίου 2012 (1,045 ευρώ το λίτρο), που ήταν η τελευταία προ της αύξησης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.

πηγή:news247.gr

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη