Κέρι: Υπέρ της δημιουργίας «συνασπισμού κρατών»

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι τάχθηκε χθες Παρασκευή υπέρ ενός μεγάλου, παγκόσμιου συνασπισμού για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.

Μία εβδομάδα πριν από τη σύνοδο κορυφής των χωρών μελών του…

ΝΑΤΟ, που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου στην Ουαλία, ο Κέρι σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα New York Times ζήτησε να υπάρξει «μια κοινή αντίδραση υπό τις ΗΠΑ και τον μεγαλύτερο δυνατό συνασπισμό κρατών».

Ο αμερικανός υπουργός επεσήμανε ότι θα προσπαθήσει μαζί με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ να δημιουργήσει αυτό τον συνασπισμό στη διάρκεια των συζητήσεων που θα έχει με τους δυτικούς εταίρους του στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα προτείνει μια στρατηγική εναντίον του ΙΚ στη διάρκεια μιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την προεδρία του οποίου αναλαμβάνουν οι ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο. Θα επωφεληθούμε από αυτή την ευκαιρία για να συνεχίσουμε προς τον σχηματισμό ενός μεγάλου συνασπισμού και για να υπογραμμίσουμε τον κίνδυνο που αποτελούν οι ξένοι τρομοκράτες μαχητές, κυρίως αυτοί που έχουν ενταχθεί στο ΙΚ», σημείωσε ο Κέρι.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο συνασπισμός αυτός μπορεί να χρησιμοποιήσει «πολιτικά, ανθρωπιστικά, οικονομικά και δικαστικά μέσα καθώς και πληροφορίες για να υποστηρίξει τη στρατιωτική δράση».

Μετά το πέρας της συνόδου του ΝΑΤΟ ο Κέρι και ο Χέιγκελ θα μεταβούν στη Μέση Ανατολή για να κερδίσουν περισσότερους υποστηρικτές «μεταξύ των χωρών που απειλούνται πιο άμεσα». Δεν θα επιτρέψουμε στον καρκίνο του ΙΚ να επεκταθεί σε άλλες χώρες. Ο κόσμος πρέπει να αντιμετωπίσει αυτή τη μάστιγα και τελικά να τη νικήσει», υπογράμμισε ο αμερικανός υπουργός.

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη