Αυτά είναι τα κόλπα των σούπερ μάρκετ που μας κάνουν να ξοδεύουμε

Συμβαίνει και σε εσάς, το ξέρουμε, μην ντρέπεστε να το παραδεχτείτε: Ξεκινάτε με τη λίστα-ευαγγέλιο ανά χείρας για να πάρετε ένα απορρυπαντικό, δύο μαρούλια, ένα πακετάκι φρυγανιές και τρεις μπύρες και καταλήγετε στο ταμείο να δίνετε 37,95€ και να αποχωρείτε με σκυμμένο το κεφάλι.

Μη νιώθετε τύψεις, δεν φταίτε εσείς που δεν μπορείτε να συγκρατήσετε τις καταναλωτικές σας παρορμήσεις. Είστε απλώς ένα ακόμα θύμα του marketing που έχει μοναδικό λόγο ύπαρξης την… αφαίμαξη του πορτοφολιού σας. Τη δουλειά του κάνει και αυτό. Απλώς, ορισμένες φορές για να την κάνει πιο αποτελεσματικά χρησιμοποιεί ορισμένες τεχνικές που αν ήμασταν πολύ αυστηροί θα μπορούσαμε να τις πούμε και αθέμιτες –κυρίως διότι οι περισσότεροι άνθρωποι στους οποίους απευθύνονται δεν τις αντιλαμβάνονται διά γυμνού οφθαλμού. Ιδού ορισμένες από αυτές –για να γνωρίζετε τον αντίπαλο, μήπως και καταφέρετε να τον νικήσετε την επόμενη φορά.

Τα καροτσάκια μεγαλώνουν: «Όταν διπλασιάσαμε το μέγεθος των καροτσιών, οι πωλήσεις ανέβηκαν κατά 19%» δηλώνει ανερυθρίαστα ο σύμβουλος marketing, Martin Lindstrom.

Οι καλύτερες μυρωδιές βρίσκονται πάντα στην είσοδο: Θα το έχετε παρατηρήσει, στα super market που ψήνουν κοτόπουλα ή που έχουν ενσωματωμένο φούρνο. Με το που περνάς την είσοδο, η μυρωδιά σε «πιάνει από τη μύτη» και σου ανοίγει την όρεξη. Το αίσθημα της πείνας μας κάνει να αγοράζουμε περισσότερα τρόφιμα.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πάντα κάπου κοντά στην είσοδο: Αναρωτιέστε γιατί; Γιατί αν αγοράσετε πρώτα τα υλικά για την ισορροπημένη σας διατροφή, θα επιτρέψετε ευκολότερα στον εαυτό σας μερικές μικρές παρασπονδίες παραπάνω όταν φτάσετε στο διάδρομο με τα πατατάκια και τις έτοιμες σάλτσες.

Οι καλύτεροι συνδυασμοί μπαίνουν σε διπλανά ράφια: Μια που αναφερθήκαμε στα πατατάκια και τις σάλτσες, θα έχετε προσέξει πως τα προϊόντα που συνδυάζονται ωραία πάνε πάντα παρέα: Δίπλα στο ρούμι που ήρθατε για να πάρετε βρίσκετε και τους ξηρούς καρπούς που δεν είχατε σκεφτεί ότι θα χρειαστείτε (και οι οποίοι τώρα βρίσκονται στο καρότσι σας) και πλάι στα ζυμαρικά σας που κοστίζουν κάτι λιγότερο από 1€ να και μια έτοιμη σάλτσα με 3,49€ για να μην κουράζεστε.

Τα είδη πρώτης ανάγκης είναι κρυμμένα στο πίσω μέρος του καταστήματος: Εσείς ένα γάλα μπήκατε να πάρετε, αλλά φύγατε με δύο σοκολάτες, ένα πακέτο Corn Flakes, τρεις μπύρες και μια συσκευασία ξυραφάκια, γιατί ναι, τώρα που το θυμηθήκατε, τα χρειαζόσασταν. Αν δεν έπρεπε να περάσετε από τέσσερις διαφορετικούς διαδρόμους για να φτάσετε στο γάλα, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί.

Τα πιο διαφημισμένα προϊόντα τοποθετούνται ακριβώς στο ύψος των ματιών σας: Και, οποία σύμπτωσις, τα πιο διαφημισμένα προϊόντα είναι συνήθως και τα ακριβότερα του είδους τους. Σε πολλές, μάλιστα, περιπτώσεις, οι εταιρείες πληρώνουν, εκτός από την πανάκριβη διαφημιστική τους καμπάνια και την συγκεκριμένη θέση στο ράφι.

Και τα προϊόντα που τα πιτσιρίκια σας θα σας παρακαλούσαν να τους αγοράσετε τοποθετούνται ακριβώς στο ύψος των δικών τους ματιών: Αν ψάχνετε, για παράδειγμα, πατατάκια, και αναρωτιέστε γιατί οι πιο γνωστές μάρκες είναι τόσο χαμηλά που πρέπει να σκύψετε για να τις πιάσετε, μόλις μάθατε την απάντηση.

Υπάρχει λόγος για τις 367 γεύσεις του ίδιου γιαουρτιού: Ο λόγος είναι ότι ένα προϊόν απλωμένο σε μεγάλο μήκος του ραφιού (ή του ψυγείου) πρώτον τραβά την προσοχή σας ευκολότερα και δεύτερον σας δημιουργεί την υποσυνείδητη εντύπωση ότι είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, άρα καλό. Και, για την περίπτωση που το είχατε υποψιαστεί, να το επιβεβαιώσουμε: η γεύση μπανάνα-μπισκότο με την γεύση μπισκότο-κανέλα-μπανάνα, έχουν ελάχιστη διαφορά μεταξύ τους.

Τα σημεία του σούπερ μάρκετ με τα ακριβότερα προϊόντα έχουν μικρότερα πλακάκια: Hardcore τρικ που στοιχηματίζουμε ότι δεν είχατε προσέξει. Οι «ακριβές» γειτονιές (όπως είναι για παράδειγμα, αυτές με τα καλλυντικά) σε ένα σούπερ μάρκετ έχουν μικρότερα πλακάκια για να σας δίνουν την αίσθηση ότι κινείστε γρηγορότερα απ’ ό,τι στην πραγματικότητα. Ο χαρακτηριστικός ήχος που κάνει το καροτσάκι στα χωρίσματα των πλακακιών εδώ γίνεται πολύ πιο γρήγορος, κάνοντάς σας να επιβραδύνετε ασυναίσθητα το βήμα σας. Δεν έχετε να πάτε πουθενά, αν δε ρίξετε πρώτα μια ματιά σε αυτό το καινούριο άρωμα. Και μια που είστε εδώ, είστε βέβαιοι ότι έχετε αρκετό σαμπουάν στο σπίτι;

Οι μεγάλες συσκευασίες κοστίζουν περισσότερο, αλλά εσείς πιστεύετε ότι κάνετε οικονομία: Πώς γίνεται αυτό; Ας πούμε, τα πατατάκια των 70 γραμμαρίων κάνουν 0,74€ κι εκείνα των 120 γραμμαρίων κάνουν 1,09€. Στην πρώτη περίπτωση, πληρώνετε 0,010€ το γραμμάτιο, στη δεύτερη 0,009€ το γραμμάριο, λέει ο μαθηματικός εγκέφαλός σας. Μαντέψτε ποιος ετοιμάζεται να πληρώσει 0,40€ επιπλέον –και να φορτωθεί και μερικές έξτρα θερμίδες, γιατί (δεν ξέρουμε αν το ξέρετε αλλά) όσο μεγαλύτερες συσκευασίες αγοράζεις τόσο μεγαλύτερες ποσότητες καταναλώνεις.

Πηγή

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη