Κίεβο: Η Μόσχα σταμάτησε τη ροή αερίου

Ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως η Ρωσία διέκοψε σήμερα όλες τις προμήθειες φυσικού αερίου προς το Κίεβο, αλλά εγγυήθηκε πως η ροή του αερίου θα συνεχισθεί προς τους ευρωπαίους πελάτες της Ρωσίας οι οποίοι…

λαμβάνουν τις ποσότητες που εισάγουν μέσω αγωγών που διέρχονται από την Ουκρανία Έχουμε να κάνουμε σήμερα μια ανακοίνωση, πως οι προμήθειες αερίου προς την Ουκρανία μειώθηκαν στο μηδέν", δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο υπουργός Ενέργειας Γιουρι Πρόνταν. Οι ποσότητες που στέλνονται (από τη Ρωσία) προορίζονται μόνο για διαμετακόμηση προς τις ευρωπαϊκές χώρες", δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας πως η Ουκρανία "θα διασφαλίσει την αξιόπιστη διαμετακόμιση του αερίου προς την Ευρώπη", όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε πως η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεχίσει τις συνομιλίες για το αέριο με το Κίεβο, αν η Ουκρανία αποπληρώσει πλήρως τα χρέη της από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου. Δεν πρέπει να βάλουμε τέλος στη δυνατότητα για διάλογο. Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις συνομιλίες με προϋπόθεση την πλήρη διευθέτηση του χρέους", δήλωσε ο Μεντβέντεφ προς το ρώσο υπουργός Άμυνας Αλεξάντρ Νόβακ και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom Αλεξέι Μίλερ.

Ο Μίλερ κατηγόρησε, από την πλευρά του, το Κίεβο ότι υιοθετεί "μη εποικοδομητική" στάση στις συνομιλίες για το αέριο και ότι χρησιμοποιεί τον εκβιασμό για να προσπαθήσει να επιτύχει "υπερβολικά χαμηλή" τιμή. Χάρη στη μη εποικοδομητική στάση της ουκρανικής κυβέρνησης, εισαγάγαμε σήμερα ένα καθεστώς προπληρωμής", είπε ο Μίλερ προς τον Μεντβέντεφ στη συνάντηση αυτή που ήταν ανοικτή για τους δημοσιογράφους. Το χρέος που ζητούμε ήταν πολύ χαμηλότερο απ» αυτό που αντιστοιχούσε στη χρονική περίοδο … αλλά η ουκρανική πλευρά υιοθέτησε μια στάση που μπορεί να αποκληθεί μόνον εκβιασμός … Ήθελαν μια υπερβολικά χαμηλή τιμή".

Πάντως ο διευθύνων σύμβουλος της ουκρανικής εταιρείας αερίου Naftogaz δήλωσε σήμερα πως η Ουκρανία έχει σχεδόν 14 δισ. κυβικά μέτρα αερίου σε υπόγειες αποθήκες, αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες της μέχρι τον Δεκέμβριο.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ, ο οποίος καθόταν δίπλα στον διευθύνοντα σύμβουλο της Naftogaz Αντρίι Κομπόλεφ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, επέρριψε στη Ρωσία την ευθύνη για την κατάρρευση των συνομιλιών για τη διευθέτηση της διένεξης σχετικά με την τιμολόγηση του φυσικού αερίου, λέγοντας πως η Μόσχα ήλπιζε να προκαλέσει προβλήματα στο Κίεβο τον χειμώνα. Όμως το θέμα δεν είναι το αέριο. Είναι ένα γενικό ρωσικό σχέδιο να καταστραφεί η Ουκρανία", δήλωσε ο Γιατσενιούκ.

Via

..
             -->
Νεότερη Παλαιότερη