Ένας αιώνας πέρασε από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και όμως πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, παραμένουν αναλλοίωτες

Το 1914 ξέσπασε ο «Μεγάλος Πόλεμος» στον οποίο συμμετείχαν 65 εκατομμύρια στρατιώτες, σκοτώθηκαν 9 εκατομμύρια άνθρωποι και σχεδόν 20 εκατομμύρια τραυματίστηκαν. Ο φακός του φωτογράφου Peter Macdiarmid έβαλε στο κάδρο εικόνες από τη σημερινή Ευρώπη και τις «στοίχειωσε» με κολάζ από φωτογραφίες της εποχής του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στα ίδια ακριβώς σημεία.

Το αποτέλεσμα φανερώνει πόσο πολύ, αλλά και πόσο λίγο, έχουν αλλάξει κάποιες τοποθεσίες από την εποχή που οι βόμβες κατέστρεφαν πόλεις και οι άνδρες έκαναν ουρές μπροστά από τα γραφεία επιστράτευσης.

Στην κεντρική φωτογραφία, κατεστραμμένα γερμανικά αεροπλάνα έχουν τοποθετηθεί στην Πλας Ντε Λα Κονκόρντ στο Παρίσι, από τα πλήθη που γιόρταζαν την ανάκτηση της Αλσατίας-Λωρραίνης στις 18 Νοεμβρίου, 1918. Πλήθος ανδρών ανταποκρίθηκε στην κλήση από το Γραφείο Πολέμου για παντρεμένους ηλικίας μεταξύ 36 και 40, προκειμένου να δουλέψουν στα εργοστάσια πυρομαχικών. Οι συγκεντρωμένοι έξω από το γραφείο της Σκότλαντ Γιαρντ στο Λονδίνο Γερμανοί στρατιώτες ξαποστένουν από την πρώτη μάχη της Μάρνης στα σκαλιά του Δημαρχείου του Βαρέντ στη Γαλλία, 1914 Μέλη του βασιλικού πυροβολικού του βρετανικού στρατού μεταφέρουν παλέτες, διασχίζοντας το παγωμένο κανάλι του Σομ στη Γαλλία, τον Μάρτιο του 1917. Η στάχτη από τους βομβαρδισμούς σκεπάζει τον καθεδρικό της Ρεμ στη Γαλλία, 1917 Η ανάγκη για μάχιμους άνδρες είναι επείγουσα» γράφει η πινακίδα στην πλατεία Τραφάλγκαρ στο Λονδίνο (1914). Την επικοινωνιακή εκστρατεία υποστηρίζουν μικρά αγόρια ντυμένα στρατιώτες, που στέκονται προσοχή Η πόλη Υπρ του Βελγίου μετά από βομβαρδισμό το 1915. Καταστράφηκε ολοσχερώς, καθώς αποτέλεσε θέατρο τριών μεγάλων στρατιωτικών επιχειρήσεων Στρατιώτες στέκονται μπροστά από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Σομ στη Γαλλία, 1917 Η καρτ-ποστάλ απεικονίζει το 4ο βασιλικό σύνταγμα να κάνει πορεία στο Τονμπριτζ της Νότιας Αγγλίας. Το μόνο που άλλαξε από τον Μάρτιο του 1915, είναι οι πινακίδες των καταστημάτων mixanitouxronou

Via

..
             -->
Νεότερη Παλαιότερη